Podczaski Sandomierz

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Podczaski Sandomierz

Post autor: Kostkowski »

jakozak pisze: Szukam:
- akt chrztu Antoni Podczaski Sandomierz około 1774
- aktu zgonu Maciej Podczaski Sandomierz przed 1782 .
Wiesz może czy z par. Katedra czy z par. św. Piotra? Wybieram się tam.
A może masz w swoim drzewie nauczyciela Kazimierza Nawrockiego, który w 1844 poślubił Antoninę Podczaską, c. Jana i Wiktorii z d. Popiel?
Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
Władysław Edward Kostkowski
marekzaborski

Sympatyk
Nowicjusz

Podczaski Sandomierz

Post autor: marekzaborski »

Ja mam Antonine i Popieli.
Marek
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Podczaski Sandomierz

Post autor: jakozak »

Z Pawła, Władysław.
Podobno nie ma metryk z tych lat. Antoni Benedykt Podczaski syn Macieja i Marianny z Warszawskich urodzony około 1774,5. Mieszkali wówczas najprawdopodobniej w Chwałkach.
W Chwałkach też umarł zapewne Maciej. W 1782 był regestr mebli po Macieju Podczaskim - Chwałki.
A Jan, o którym pisze Marek, to na 99% brat mojego Antoniego. Był jeszcze Piotr.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Sawicki_Julian

Sympatyk

Podczaski Sandomierz

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam, to ja podam dalsze Podczaskie z Metryki Koronnej które zanotowałem ;
rok 1773 - str. 235 ; Zofia Podczaska jako starościna w Gnieździskach
rok 1778 - str. 095 ; Gardiano Podczaski - Gostynin
rok 1784 - str. 27 ; Podczaski bez imienia ? został odznaczony srebrną odznakę do munduru, czyli był wojskowym.
Wszystkie te nadanie są od królów i pisane to w Warszawie w poszczególnych latach.
Ja doszedłem do końca tak piąte przez dziesiąte, czyli do 1795 r. i tam na moich - Jana, ani Walentego nie natrafiłem, ale Jolu jak by Ci się taki trafił Sawicki, to tak samo zapisz jakie lata i strony, a to już się ich znajdzie, nadzieja zawsze jest ; pozdrawiam - Julian
Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Podczaski Sandomierz

jakozak pisze:Z Pawła, Władysław.
Gdyby z Katedry to w 2 dni bym miał, a u Pawła jest trudniej. Ale sprawdzę, tyle, że nie od ręki.
jakozak pisze:Podobno nie ma metryk z tych lat. ...
Skąd ta informacja? Kiedyś tam byłem (ok. 2 lata temu) i sporo widziałem, wprawdzie nie sprawdzałem jakie lata, ale ksiąg było obiecująco sporo. Mimo wszystko sprawdzę osobiście.
jakozak pisze:Był jeszcze Piotr.
Czy Piotr był bratem, czy synem?
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Piotr, Jan i Antoni Benedykt to byłi bracia, synowie Macieja i Marianny Warszawskiej.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

marekzaborski pisze:Ja mam Antoninę i Popieli.
Marek
Bardzo proszę o daty i miejsca urodzenia i zgonu Antoniny Podczaskiej i jej rodziców: Jana i Wiktorii z Popielów. A ja służę danymi rodu męża Antoniny, nauczyciela Kazimierza Nawrockiego.
Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

jakozak pisze:Piotr, Jan i Antoni Benedykt to byłi bracia, synowie Macieja i Marianny Warszawskiej.
A może masz daty urodzenia i zgonu tych trzech braci?

Niedawno znalazłem akt ślubu Antoniny Podczaskiej córki Jana i Wiktorii z Popielów: 24 X 1844 w par. Góry Wysokie.
A ostatnio znalazłem akt zgonu jej męża Kazimierza Nawrockiego (nauczyciela, dla którego była III żoną) 3 X 1877 w par. Osiek.
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Nie mam dat. Antoni urodził się w Sandomierzu (Kościół sandomierski Św. Paweł ok. 1774 - Chwałki?), a Jan i Piotr chyba ciut później.
Janem i Wiktorią interesuje się Marek Zaborski.

Wiem, że mój Antoni mieszkał w Górach Wysokich ok. 1811-14, a Jan w tym czasie w Iłży...
Pozdrowienia. Jola Kozak
marekzaborski

Sympatyk
Nowicjusz

Kostkowski pisze:
marekzaborski pisze:Ja mam Antoninę i Popieli.
Marek
Bardzo proszę o daty i miejsca urodzenia i zgonu Antoniny Podczaskiej i jej rodziców: Jana i Wiktorii z Popielów. A ja służę danymi rodu męża Antoniny, nauczyciela Kazimierza Nawrockiego.
Może zacznę nieładnie, ale 16 marca wysłałem do Pana wiadomość na pw na którą Pan nie odpowiedział.

Antonina Podczaska - urodzona jak wynika z aktu ślubu w parafii Iłża, wieś Prendocinek, przed 1812 rokiem. Aktu urodzenia nie znalazłem. Najstarsze jej rodzeństwo jakie mam to Franciszka Podczaska ur. w 1812. Jan Podczaski był wówczas Ekonomem w Prendocinie.

O Janie Podczaskim za wiele nie wiem, tylko to co udało się odnaleźć przy okazji narodzin kolejnnych dzieci:

1812 - Franciszka - Iłża
1813 - Jędrzej, Mikołaj, Tomasz - Świętomarz
1817 - Salomea - Bodzentyn

Wiktoria Popiel, córka Kazimierza i Franciszki Dembińskiej, urodzona 1781 parafia Rogów, między 1781 a 1795 zamieszkali gdzieś w okolicach Krynek, Iłży, nie wiem dokładnie gdzie. Jej siostra Cecylia, po pierwszym mężu Pozowska, po drugim Wójcicka (drugi ślub w Iłży w 1811), druga siostra Katarzyna, ok 1795-7 roku wydana za Józefa Zaborskiego. Szukam właśnie tego ostatniego aktu ślubu. Gdzieś w rejonie Świętomarz - Łagów - Iłża.

Będę wdzięczny za odpowiedź/ podpowiedź.

Marek
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Jeśli będziecie mieli akt urodzenia Jana i jego braci: Piotra i Antoniego, to ja bardzo proszę.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Marszycki

Sympatyk

Post autor: Marszycki »

Witam.
I ja mam wielka prośbę.Chodzi mi o akt Wincentwego Srzednickiego /mozliwe ze zapisany jako Szrednicki lub Średnicki.Zmarł w wieku 40 lat w 1815 roku a więc ur.ok.1775.W kacie podano ze urodzenie z kościoła sandomierskiego
Bardzo proszę.
Stefan
Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

marekzaborski pisze:
Może zacznę nieładnie, ale 16 marca wysłałem do Pana wiadomość na pw na którą Pan nie odpowiedział.
Bardzo przepraszam, ale miałem komunikat, że skrzynka nie zawiera nowych wiadomości więc tam nie zajrzałem. Po tej odpowiedzi, mimo oszukańczego komunikatu zajrzałem i bardzo dziękuję za wszystko.
Wiktoria Popiel, córka Kazimierza i Franciszki Dembińskiej, urodzona 1781 parafia Rogów, między 1781 a 1795 zamieszkali gdzieś w okolicach Krynek, Iłży, nie wiem dokładnie gdzie. Jej siostra Cecylia..., druga siostra Katarzyna... Szukam właśnie tego ostatniego aktu ślubu. Gdzieś w rejonie Świętomarz - Łagów - Iłża.

Będę wdzięczny za odpowiedź/ podpowiedź.

Marek
W nawiązaniu do tego, co odpisałem na pw proszę sprawdzić w par. Kunów Ślub Wiktorii w 1806. Jeśli będzie to... może mąż którejś siostry świadkiem, a może i ślub którejś z sióstr też w tej parafii? Krynki to przecież rejon Kunowa, a jeśli Kunów dostępny on-line to tylko sukcesów i szczęścia życzyć pozostaje.
marekzaborski

Sympatyk
Nowicjusz

Jest.

Ślub Jana Podczaskiego i Wiktorii Popiel. Rok 1806, wieś Chocimów, parafia Kunów.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... ed261.html

Niestety, udostępnione śluby Kunowa są od 1798, więc mojego nie sprawdzę, był zawierany przed 1798 rokiem, ok 1795-6.

Pozdrawiam
Marek
danisha

Nieaktywny
Tytan

Post autor: danisha »

Marek Kunów ma księgi metrykalne od 1592 roku i to on-line.
Wpisz w google " Galeria Narodowa księgi parafialne Kunów". Kiedyś przeglądałam.
Danka
Ps Niestety lat 1795-1797 ślubów brak
Ostatnio zmieniony sob 22 mar 2014, 21:53 przez danisha, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”