Nazwisko: Bajerlein
Moderatorzy: maria.j.nie, Galinski_Wojciech, adamgen
- Komentarze

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=9857&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
- Halina_Echaust

Witam, mam w drzewie Marię Bajerlejn ur.28.01.1889 w Opalenicy z ojca Antoniego i Brygidy Trockiej. Maria 19.01.1901 r poślubuła Ludwika Echausta w Opalenicy. Maria zmarła w 27.12.1941 w Skarżysku Kamiennej. Wiem tylko, że miała siostrę Wandę i brata Józefa.
Pozdrawiam
Halina Echaust
Pozdrawiam
Halina Echaust
Witam,
mam w zbiorach pocztówkę wysłaną 26.06.1908 z Opalenicy. Przedstawia ona młodą kobietę podpisaną jako "Marynia z Opalenicy", Marynia jest nadawcą. Odbiorcą jest moja praprababcia Marianna Bajerlein (1889 - 1934). Wiem, że Marianna i Marynia były kuzynkami.
Mam jeszcze jedną fotografię, na której najprawdopodobniej jest młoda Marynia.
W moim drzewie jest Antoni Bajerlein i Brygida. Antoni to brat ojca Marianny. Nic nie wiedziałam jednak o dzieciach Antoniego i Brygidy.
Nie potrafiłam również rozszyfrować tożsamości Maryni.
Dziewczyna ze zdjęć i Maria, o której Pani pisze to zapewne ta sama osoba.
Czy ma Pani może jakieś fotografie? Ja chętnie prześlę Pani skany moich zdjęć.
Czy wiadomo, jak Maria i Ludwik trafili do Skarżyska? Czy znane są losy dzieci Marii?
Z góry dziękuję za odpowiedź i przesyłam serdeczne pozdrowienia,
Dominika
PS. Zdaje się, że w Pani tekst zakradł się błąd - czy to możliwe, że Maria wyszła za mąż w wieku 12 lat?
mam w zbiorach pocztówkę wysłaną 26.06.1908 z Opalenicy. Przedstawia ona młodą kobietę podpisaną jako "Marynia z Opalenicy", Marynia jest nadawcą. Odbiorcą jest moja praprababcia Marianna Bajerlein (1889 - 1934). Wiem, że Marianna i Marynia były kuzynkami.
Mam jeszcze jedną fotografię, na której najprawdopodobniej jest młoda Marynia.
W moim drzewie jest Antoni Bajerlein i Brygida. Antoni to brat ojca Marianny. Nic nie wiedziałam jednak o dzieciach Antoniego i Brygidy.
Nie potrafiłam również rozszyfrować tożsamości Maryni.
Dziewczyna ze zdjęć i Maria, o której Pani pisze to zapewne ta sama osoba.
Czy ma Pani może jakieś fotografie? Ja chętnie prześlę Pani skany moich zdjęć.
Czy wiadomo, jak Maria i Ludwik trafili do Skarżyska? Czy znane są losy dzieci Marii?
Z góry dziękuję za odpowiedź i przesyłam serdeczne pozdrowienia,
Dominika
PS. Zdaje się, że w Pani tekst zakradł się błąd - czy to możliwe, że Maria wyszła za mąż w wieku 12 lat?
Dobry wieczór,
a może to Panią zainteresuje: https://www.facebook.com/pages/Kazimier ... 76?fref=ts
znalezione w necie
Pozdrawiam Monika
a może to Panią zainteresuje: https://www.facebook.com/pages/Kazimier ... 76?fref=ts
znalezione w necie
Pozdrawiam Monika
Witam,
Rodzicami Antoniego (1854-1920) byli Józef (1814) i Marianna Remlein (druga żona Józefa), to moi praprapradziadkowie, tak więc jesteśmy spokrewnione
!. Antoni był najmłodszy i miał sześcioro rodzeństwa, w tym czworo przyrodniego (Józef żeniąc się z Marianną był wdowcem). Maria natomiast (córka Antoniego i Brygidy) miała siedmioro rodzeństwa:
Annę, józefa, Stefana, Wandę, Władysława, Bronisława i Antoniego.
W razie chęci służę dalszymi wyjaśnieniemi
Pozdrawiam serdecznie
Anna Chałupka
ps. Czy Pani jest córką Władysława ?
Rodzicami Antoniego (1854-1920) byli Józef (1814) i Marianna Remlein (druga żona Józefa), to moi praprapradziadkowie, tak więc jesteśmy spokrewnione
Annę, józefa, Stefana, Wandę, Władysława, Bronisława i Antoniego.
W razie chęci służę dalszymi wyjaśnieniemi
Pozdrawiam serdecznie
Anna Chałupka
ps. Czy Pani jest córką Władysława ?
-
Gruszczyński_Paweł
- Kontakt:
Katarzyna mogła być siostrą Józefa - Andrzeja poślubiła w 1841 w wieku 18l. w paraii Św. Wojciech w P-niu, tej samej, w której Józef Bajerlein poślubił Mariannę Remlein w 1848 w wieku 33l., a wcześniej Barbarę pokrywkę w 1836r. - to są jedynie pdejrzenia, nie mam pewności, że byli rodzeństwem .....
Pozdrawiam serdecznie
Anna Chałupka
Pozdrawiam serdecznie
Anna Chałupka
Według artykułu Agnieszki Szczepaniak-Kroll (Instytut Archeologii i Etnologii PAN, Pracownia Etnologiczna w Poznaniu) pt. BAMBERSKA RODZINA BAJERLEINÓW - JEJ WKŁAD W HISTORIĘ I KULTURĘ POZNANIA, Józef i Marianna (z d. Remlein) na pewno mieli córkę Katarzynę:
"Józef i Marianna Bajerlein doczekali się licznego potomstwa, a mianowicie 6 synów: Józefa, Jana, Andrzeja, Wojciecha, Wawrzyńca i Antoniego, oraz jednej córki, Katarzyny. (...) Spośród dzieci Józefa nie udało się odtworzyć losów jedynej jego córki, Katarzyny."
"Józef i Marianna Bajerlein doczekali się licznego potomstwa, a mianowicie 6 synów: Józefa, Jana, Andrzeja, Wojciecha, Wawrzyńca i Antoniego, oraz jednej córki, Katarzyny. (...) Spośród dzieci Józefa nie udało się odtworzyć losów jedynej jego córki, Katarzyny."
Re: Nazwisko: Bajerlein
Halina_Echaust pisze:Witam, mam w drzewie Marię Bajerlejn ur.28.01.1889 w Opalenicy z ojca Antoniego i Brygidy Trockiej. Maria 19.01.1901 r poślubuła Ludwika Echausta w Opalenicy. Maria zmarła w 27.12.1941 w Skarżysku Kamiennej. Wiem tylko, że miała siostrę Wandę i brata Józefa.
Pozdrawiam
Halina Echaust
Bajerlein
Dzień dobry
Jestem prawnuczką Antoniego Bajerlein i Brygidy Trockiej.
Dziećmi Antoniego byli Antoni, Bronisław, Władysław,Wanda, Stefan, Maria,Józef, Anna. Moim dziadkiem był Władysław. Jego dzieci to Krystyna, Wojciech, Maria. Ja jestem córką Wojciecha.
Pozdrawiam
Kinga Bajerlein
Jestem prawnuczką Antoniego Bajerlein i Brygidy Trockiej.
Dziećmi Antoniego byli Antoni, Bronisław, Władysław,Wanda, Stefan, Maria,Józef, Anna. Moim dziadkiem był Władysław. Jego dzieci to Krystyna, Wojciech, Maria. Ja jestem córką Wojciecha.
Pozdrawiam
Kinga Bajerlein