Osadnicy z Niemiec (Koloniści)

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

BartekStróżyk

Sympatyk

Osadnicy z niemiec

Post autor: BartekStróżyk »

Witam mam pytanie czy zachowały się dokumenty związane z osadnikami niemieckimi z okolic Warszawy? Interesuje mnie nazwisko Herauf, Galian okolice Raszyna i nazwisko Glotzc.
Awatar użytkownika
Kaciniel

Sympatyk
Kontakt:

Osadnicy z Niemiec.

Post autor: Kaciniel »

Witam!

Bardzo proszę o sprawdzenie nazwiska KACINIEL i ewentualnie o odnalezienie osób noszące to nazwisko lub podobne w brzmieniu na podstawie posiadanych przez siebie różnego rodzaju publikacjach.
Ostatnio zmieniony pn 16 lis 2009, 00:18 przez Kaciniel, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam - Adam Józef KACINIEL

KACINIELE z Polski i nie tylko - łączmy się !!!
KACINIEL'S from Poland and from other countries - let's unite !!!

http://www.adamj.kaciniel.wizytowka.pl/
http://gbook.eu.org/gbook.php?id=KACINIEL
nowak

Sympatyk
Legenda

Post autor: nowak »

Witam! w latach dwudziestych dziewietnastego wieku na terenach powiatu słupeckiego powstała kolonia niemiecka z parafia ewangelicka w zagorowie.Czy mozna igdzie sprawdzic gdzie osiedlili sie poszczegolni osadnicy i skad przybyli?Chodzi mi o nazwiska Eichorst i Rouchu.Rouchutowie podobno przybyli z Modzelewa ale to tylko domysly.Pozdrawiam Grazyna
BartekStróżyk

Sympatyk

Koloniści

Witam szukam wszelkich informacji na temat kolonistów chodzi mi o nazwiska:
- Galian
- Kryst
- Tesz
- Horauf (o umlat lub a umlat)
Za wszelkie informacje z góry dziękuję.
Awatar użytkownika
Adamiec_Walenty

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Adamiec_Walenty »

Poszukuję informacji o nazwisku Flejszar. Z przekazów rodzinnych wynika, że noszą je potomkowie kolonistów niemieckich z Markowej k/ Rzeszowa lub okolic. Być może nazwisko jest spolszczone.
Pozdrawiam.
BartekStróżyk

Sympatyk

koloniści niemieccy

Witam szukam informacji o kolonistach przybyłych na mazowsze interesuje mnie głównie stara i nowa iwiczna nazwiska ler i herauf za wszelkie informacje z góry dziękuję.
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 7 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Bartku,

Tak jak napisałam Ci na priv. koniecznie skontaktuj się z AP w Grodzisku Mazowieckim. Pracuje tam przemiły człowiek, Pan Włodzimierz Bagieński, autor publikacji o Piasecznie i okolicach, o której pisałam na Forgenie:
http://www.forgen.pl/viewtopic.php?f=19&t=1217&start=0
Powinieneś również skontaktować się z Wojtkiem Leibrandtem, gdyż zapewne macie wspólnych przodków (nazwisko Lehr). Swojego czasu robiłam fotki grobów niemieckich kolonistów w Starej Iwicznej. Oto jedna z nich:

Obrazek

Pozdrawiam serdecznie,

Aneta
BartekStróżyk

Sympatyk

Witam dziękiu za informacje. Moze robiąc fotki natknełaś się na grób Heraufów? Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 7 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Przejrzałam ponownie mój zasób zdjęć ze Starej Iwicznej, ale takie nazwisko nie występuje.
Cmentarzyk, a właściwie to, co po nim pozostało jest dość zaniedbany. Wiele grobów dobrze zakrywają zarośla - mogłam coś przeoczyć.

Pozdrawiam,

Aneta
Płowik_Hubert

Sympatyk
Nowicjusz

Gdzie szukać dokumentów lokujących kolonistów?

Post autor: Płowik_Hubert »

Witam

Zainteresowałem się historią wsi Górna Wieś w gminie Błonie. W dokumentach metrykalnych większość mieszkańców stanową osoby o niemieckich nazwiskach przybyłe z Prus, Bawarii itd. Według Słownika geograficznego Królestwa Polskiego miejscowość ta została rozdana kolonistom niemieckim przez rząd pruski, czyli miało to miejsce między 1795 a 1807, gdy wieś ta znajdowała się pod zaborem pruskim.
I pytanie brzmi: Gdzie szukać dokumentów władz pruskich lokujących tych kolonistów? Czy w urzędzie miasta, czy w AGAD?
Pozdrawiam
Hubert
Meduza

Sympatyk

Post autor: Meduza »

Witam
mnie też dręczy pytanie gdzie szukać dokumentów lokujących kolonistów , jeżeli takowe dokumenty istnieją
pozdrawiam Anna
kronerhalina

Sympatyk
Mistrz

Post autor: kronerhalina »

Podpinam się pod temat .Moi koloniści pojawili się pod koniec XVIII w i zajmowali się obróbką rudy żelaza.Okolice Kielc,Skarżyska,Wąchocka ...(świętokrzyskie).Pozdrawiam.Halina
Meduza

Sympatyk

Post autor: Meduza »

Pierwsze ślady mojego pra - przodka to wieś Kupiska 1819 rok , Ciechanowiec 1820 rok , Jasienica 1829 rok , Zuzela 1830 , Jasienica 1835 – 1848

Pozdrawiam Anna

Poszukuję aktu ślubu Karola Gissyng i Maryanny z Kraszewskich 1815-1819
Aktu urodzenia Ferdynanda Gissyng urodzonego 1819 we wsi Kupiska ,
Bibi

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Bibi »

A ja szukam jak na razie bezskutecznie informacji o moich pruskich przodkach którzy na początku XIX wieku przyjechali z Prus Południowych do Wodzina ( parafia Srock, powiat piotrkowski w woj. łódzkim).
Może ktoś coś wie o tych kolonistach?
pozdrawiam
Basia
szwiling

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: szwiling »

Polecam książkę : Niemieckie osadnictwo wiejskie między Prosną a Pilicą i Wisłą od lat 70. XVIII wieku do 1866 roku. Proces i jego interpretacje, Krzysztof Paweł Woźniak, Łódź: Uniwersytet Łódzki, 2013. Pewnie nie znajdziesz tam szczegółów dotyczących tego skąd przybył konkretny człowiek ale może być bibliografia w książce pomoże znaleźć coś ciekawego w archiwach czy choćby niemieckich bibliotekach internetowych.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”