Szybka indeksacja - tricki komputerowe, Jak indeksować

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Podobnie jak Agnieszka, preferuję przechodzenie pomiędzy oknami za pomocą kombinacji klawiszy ALT+TAB.
Szybko i bezboleśnie ;)

Pozdrawiam
Aneta
Słomińska_Dominika

Sympatyk
Ekspert

Re: Szukamy unikalnych rekordów

Post autor: Słomińska_Dominika »

pbacik pisze:Jasne:
1. Zaznaczamy obszar lub kolumnę z powtarzającymi się danymi, pierwsza komórka jest opisem np. "nazwiska"
2. Dane - Raport tabeli przestawnej - i od razu klikamy Zakończ
3. Na liście pól z prawej strony klikamy dwa razy na pole "nazwiska" i gotowe
Powstały arkusz można później wykrzyknikiem aktualizować lub usunąć, dane pozostaną nienaruszone

Oczywiście jest to patologiczna wersja tabeli przestawnej, która oburzy każdego analityka, ale cóż :)

Acha, dla ambitniejszych: jak się tę samą kolumnę wrzuci jako dane to nam automatycznie policzy ile których nazwisk występuje w spisie
Piotrze, i jak?

Można zrobić jeszcze prościej, kopiujemy kolumnę nazwisk do nowego arkusza.
Potem wchodzimy w zakładkę dane i wybieramy opcję usuń duplikaty. I tyle ;)

Co do sprawdzania poprawności literówek to łatwiej robić to poprzez opcję filtrowania
Pozdrawiam
Dominika

Interesuja mnie nazwiska Słomiński, Szelągowski, Maroszek, Chłopecki
maria.mazur

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: maria.mazur »

Do indeksacji używam dwóch ekranów, na jednym mam ustawioną całą metrykę a na drugim wypełniam arkusz, nie muszę nic przestawiać czy przesuwać i dowolną ilość razy mogę weryfikować poprawność wpisów, zanim przejdę do następnej metryki

Pozdrawiam
Maria
Awatar użytkownika
jurek.solecki

Sympatyk

Post autor: jurek.solecki »

próbuję uczyć się podanych trików ale idzie to mnie pod górkę
ALT +TAB
mam otwarty zdjęcie i dokument do którego przepisuję tekst do tej pory przechodziłem między nim myszą
teraz robię to ALT+TAB i tej jest problem. Mam 3 okienka skan, dokument i pulpit. Jak pozbyć się okienka pulpit

i po drugie
jak podzielić ekran w poziomie na pól
tylko proszę wytłumaczyć tak jak "chłop dla konia na miedzy"

pozdrawiam
Jurek Solecki
Jurek_Plieth

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Jurek_Plieth »

maria.mazur pisze:Do indeksacji używam dwóch ekranów, na jednym mam ustawioną całą metrykę a na drugim wypełniam arkusz, nie muszę nic przestawiać czy przesuwać i dowolną ilość razy mogę weryfikować poprawność wpisów, zanim przejdę do następnej metryki
I to jest optymalna metoda! Dwa monitory, nic lepszego nie da się wykombinować!
Awatar użytkownika
Marek.Podolski

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marek.Podolski »

Kaczmarek_Aneta pisze:
mkurow pisze:
Kaczmarek_Aneta pisze:Mam taki problem - indeksując metryki korzystam z arkusza excelowego.
Ostatnio, w trakcie wprowadzania danych, nieoczekiwanie kursor ucieka mi gdzieś w bok (do innego pola). Zwykle ma to miejsce po konkretnych literach, np. "t".
Wpisując przykładowo nazwisko Listek, po wpisaniu "t" kursor przeskakuje do innego pola, co jest dość kłopotliwe, bo zdarza się, że kasuje mi się jego zawartość.

Nie wiem za bardzo, co z tym fantem zrobić ;(
Pozdrawiam i liczę na Waszą pomoc, ...
przychodzą mi do głowy 4 powody:
1. wirus - skanowanie może pomóc.
2. wina systemu. czy nie zmieniałaś, stawiałaś na nowo systemu?
3. wciśnięty scroll lock lub inny klawisz funkcyjny.
4. czy czasem nie masz podpiętego nowego sprzętu (nawet pena) pod USB?
i na koniec jeśli to laptop to jest szansa, że touch pad albo klawiatura "sieje" tzn. są zwarcia wynikającego z zebranego kurzu pod klawiaturą lub touch padem.
Dzięki bardzo za hipotezy, ale żadna z nich nie ma miejsca.
Dodam, że problem dotyczy tylko tego konkretnego arkusza - w innych indeksacjach (mam ich kilka na stanie) podobne rzeczy nie mają miejsca, tak więc sądzę, że albo coś przestawiłam z formatowaniem komórek, albo problem tkwi w makrach (to sugestie, które otrzymałam na priv, za które b. dziękuję :)

Piotrze, spróbuję z ustawieniem kursora - dzięki ;)

Myślę, że problem da się rozwiązać.

Pozdrawiam serdecznie
Aneta
Zapewne to wina tego badziewia Microsoftu.

Ja używam najlepszego darmowego OpenOffice w wersji 4.0.1.

Pozdrawiam
Marek
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Post autor: jakozak »

Open Office mnie denerwuje. Właśnie muszę w nim indeksować i idzie mi okropnie. Okropnie. Nie przyjmuje mi nazwisk Marzec, Kwiecień itp dużą literą. Nie chce mi usuwać za pomocą delete tylko otwierają się okna i trzeba dokonywać wyboru. Są problemy z numerowaniem i kopiuj-wklej. Uciekł mi kursor w uwagach i gdy coś wpisuję, nie widzę tego dopóki nie zatwierdzę. No i te idiotyczne samowpisywanie się tekstu. Muszę pilnować strasznie, żeby mi w uwagach nie wyskoczyło, że zmarłe roczne dziecko miało żonę wdowę. (to taki luźny przykład).
Pojawia mi się komunikat, że mam zaktualizować Open Office, ale klikam na dymek i nic się nie dzieje. I jeszcze parę takich różnych. Już powinnam mieć zindeksowane 20 lat, a mam dwa i pół. Wstyd się przyznać. :-(
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
kucz_agnieszka
Mistrz

Post autor: kucz_agnieszka »

Kaczmarek_Aneta pisze:Z uwagi na to, że jednym z pożądanych pól przy indeksacji chrztów i zgonów jest Płeć, podaję ostatnio poznaną formułę, dzięki której płci nie trzeba uzupełniać ręcznie.

Załóżmy, że Imię wpisujemy do kolumy D, a kolumna E przeznaczona jest na wpisanie płci (M lub K), a zatem do kolumny E należy wpisać (np. w pierwszym wymaganym rekordzie - E2):

=JEŻELI(prawy(D2;1)=”a”;”K”;”M”)

Formułę należy przeciągnąć na pozostałe rekordy (E3, E4 itd.).
Funkcja, o której mowa, przypisuje imionom kończącym się literką „a” – płeć żeńską, a pozostałym – płeć męską.
Tu jest mały haczyk, o którym należy pamiętać, a mianowicie o męskich imionach kończących się literą „a” (na myśl przychodzi mi tylko Bonawentura). Tym imionom trzeba będzie potem ręcznie podmienić płeć :wink: ...
Witam,
W podobnym temacie,
Stosuję autouzupełnianie, po wpisaniu w pierwszej kolejności nazwiska „Kowalski” dalej tak będzie uzupełniać
Przy zmianie płci na żeńską „W” powinno być „kowalska”, póki co zostawiam Kowalski dla W dla oszczędności czasu. Mam plan potem wyfiltrować płeć np. M i sprawdzać nazwiska wzrokowo..

Ale, może ktoś potrafi podpowiedzieć formułę, tak aby przy wyborze płci M końcówki nazwisk zamieniał na ‘i’ a przy wyborze W – końcówkę ‘a’
Albo chociaż, żeby pokazał te błędy odrębnym formatowaniem

Pozdrawiam
Agnieszka
Awatar użytkownika
bozenabalaw

Członek Honorowy
Tytan

Post autor: bozenabalaw »

Ja chyba jestem blondynką , bo nic z tego co piszecie nie rozumiem. Ja piszę wszystko normalnie. Płci nie piszę bo jest niepotrzebna.Nie umiem przechodzić klawiaturą , używam mysz. To wszystko o czym piszecie jest dla mnie czarną magią (hokus pokus) brrr :evil:
Serdeczności Bożena Balawender
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Post autor: jakozak »

Ja podobnie jak Bożena. Tyle, że potrafię klawiaturą.
A z tą płcią spróbuję.
Czy można wyłączyć autouzupełnienie w uwagach tylko?
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Awatar użytkownika
WaldemarChorążewicz

Sympatyk

Szybka indeksacja - tricki komputerowe, Jak indeksować

Post autor: WaldemarChorążewicz »

Witam.
Jola ,miałem kłopoty z wpisywaniem ,,kalendarzowych " nazwisk.
Jak je wpisywać?
1 zaznacz lewym klawiszem myszy komórkę do której chcesz wpisać nazwisko.Pojawia się czarna obwódka na tej komórce.
2 kliknij ,,narzedzia" na samej górze
3 kliknj ,,zawartośc komórki"
4 z boku pojawia się ,,autuzupełnianie" klinij w to.I wyłączysz ,,automat".
Potem musisz jeszcze raz włączyć ,,automat", bardzo przydatny przy wpisywaniu następnych rubryk.
Waldek
stanislaw_pikul

Sympatyk

Post autor: stanislaw_pikul »

Jurek_Plieth pisze:
maria.mazur pisze:Do indeksacji używam dwóch ekranów, na jednym mam ustawioną całą metrykę a na drugim wypełniam arkusz, nie muszę nic przestawiać czy przesuwać i dowolną ilość razy mogę weryfikować poprawność wpisów, zanim przejdę do następnej metryki
I to jest optymalna metoda! Dwa monitory, nic lepszego nie da się wykombinować!
Da. ;)

Jeden monitor:

http://www.lg.com/au/it-monitors/lg-29E ... ifications
Pozdrawiam

Stanisław
janden

Członek Honorowy
Mistrz

Post autor: janden »

kucz_agnieszka pisze: Ale, może ktoś potrafi podpowiedzieć formułę, tak aby przy wyborze płci M końcówki nazwisk zamieniał na ‘i’ a przy wyborze W – końcówkę ‘a’
Albo chociaż, żeby pokazał te błędy odrębnym formatowaniem
Agnieszko, wiele potrafi zdziałać niepozorny znak & :)

Taką funkcją zmienisz Kowalskiego w Kowalską:
=LEWY(nazwisko;DŁ(nazwisko)-1)&"a"

Jeżeli zamiania nazwiska z końcówką "i" ma zależeć od pola płeć, dodaj jeszcze funkcję JEŻELI:
=JEŻELI(PRAWY(nazwisko;1)="i";JEŻELI(płeć="W"; LEWY(nazwisko;DŁ(nazwisko)-1)&"a";nazwisko);nazwisko)

W ten sposób zmienisz wszystkie nazwiska kobiet kończące się na "i" na kończące się na "a". Uważaj, bo zdarzają się takie, w których to "i" trzeba zostawić ;)
pozdrawiam
Tomek Turniak
kucz_agnieszka
Mistrz

Post autor: kucz_agnieszka »

Jeżeli zamiania nazwiska z końcówką "i" ma zależeć od pola płeć, dodaj jeszcze funkcję JEŻELI:
=JEŻELI(PRAWY(nazwisko;1)="i";JEŻELI(płeć="W"; LEWY(nazwisko;DŁ(nazwisko)-1)&"a";nazwisko);nazwisko)

W ten sposób zmienisz wszystkie nazwiska kobiet kończące się na "i" na kończące się na "a". Uważaj, bo zdarzają się takie, w których to "i" trzeba zostawić ;)[/quote]

Dzięki wielkie za pomoc, zadziałało super !
... oczywiście, jeśli się pilnuje, aby wpisywane były na początku w męskiej formie!
Pozdrawiam
Agnieszka
Awatar użytkownika
Marek.Podolski

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marek.Podolski »

jakozak pisze:Open Office mnie denerwuje. Właśnie muszę w nim indeksować i idzie mi okropnie. Okropnie. Nie przyjmuje mi nazwisk Marzec, Kwiecień itp dużą literą. Nie chce mi usuwać za pomocą delete tylko otwierają się okna i trzeba dokonywać wyboru. Są problemy z numerowaniem i kopiuj-wklej. Uciekł mi kursor w uwagach i gdy coś wpisuję, nie widzę tego dopóki nie zatwierdzę. No i te idiotyczne samowpisywanie się tekstu. Muszę pilnować strasznie, żeby mi w uwagach nie wyskoczyło, że zmarłe roczne dziecko miało żonę wdowę. (to taki luźny przykład).
Pojawia mi się komunikat, że mam zaktualizować Open Office, ale klikam na dymek i nic się nie dzieje. I jeszcze parę takich różnych. Już powinnam mieć zindeksowane 20 lat, a mam dwa i pół. Wstyd się przyznać. :-(
Najnowsza wersja nie posiada takich problemów. Zawsze też można ustawić odpowiednio w opcjach programu.

Pozdrawiam
Marek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”