Spis Ziemian RP w r. 1930, woj. kieleckie i krakowskie
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Krzysztof29

Nazwisk o które pytacie w spisie nie ma. Skoro miejscowości te należały kiedyś do biskupów krakowskich to w 1930 r. ich właścicielem po różnych perturbacjach w czasie zaborów mógł w zasadzie być już tylko skarb państwa. Dlatego też nie będzie ich w spisie. Chciałbym też zaznaczyć, co już robiłem w tym wątku wielokrotnie, ale zapewne nie każdy przegląda ten wątek od początku, że spis dotyczy ziemian. W okresie międzywojennym za ziemian uważano osoby, które posiadały 50 lub więcej hektarów ziemi. Czyli próżno w nim szukać mniejszych posiadaczy (poniżej 50 ha). Niektórzy po prostu uważają że nazwa ziemianin oznacza każdego kto był właścicielem ziemi. I dlatego padają tutaj pytania o wszystkich mieszkańców danej miejscowości.
W okresie międzywojennym warstwa ziemiańska składała się w głównej mierze z potomków szlachty, posiadaczy ziemskich od wielu stuleci. Oczywiście wśród osób posiadających powyżej 50 ha były też osoby nieszlacheckiego pochodzenia: przemysłowcy, żydzi, wzbogaceni chłopi, ale była to jednak mniejszość. Okres międzywojenny nie jest tak odległy, i można jeszcze dowiedzieć się od starszych osób w rodzinie czy przodkowie rzeczywiście przed II wojną światową posiadali powyżej 50 ha ziemi, co w owych czasach było bardzo rzadko spotykane. Jeżeli istotnie tak było to jest wtedy duża szansa na znalezienie ich w niniejszym spisie. Zaś jeżeli nasi przodkowie byli tylko z dziada pradziada rolnikami - chłopami to na 99,9 % nie odnajdziemy ich tutaj.
W okresie międzywojennym warstwa ziemiańska składała się w głównej mierze z potomków szlachty, posiadaczy ziemskich od wielu stuleci. Oczywiście wśród osób posiadających powyżej 50 ha były też osoby nieszlacheckiego pochodzenia: przemysłowcy, żydzi, wzbogaceni chłopi, ale była to jednak mniejszość. Okres międzywojenny nie jest tak odległy, i można jeszcze dowiedzieć się od starszych osób w rodzinie czy przodkowie rzeczywiście przed II wojną światową posiadali powyżej 50 ha ziemi, co w owych czasach było bardzo rzadko spotykane. Jeżeli istotnie tak było to jest wtedy duża szansa na znalezienie ich w niniejszym spisie. Zaś jeżeli nasi przodkowie byli tylko z dziada pradziada rolnikami - chłopami to na 99,9 % nie odnajdziemy ich tutaj.
Poszukiwane nazwisko: Turski - okolice Częstochowy, Jędrzejowa i Włoszczowy
-
rafal.golofit
-
Krzysztof29

Witam
Interesują mnie informacje dot. Jakubowskich z Fałkowa.
Pozdrawiam Konrad
Interesują mnie informacje dot. Jakubowskich z Fałkowa.
Pozdrawiam Konrad
Ostatnio zmieniony sob 22 mar 2014, 12:20 przez kondex77, łącznie zmieniany 1 raz.
- mariazgora

-
Krzewicki_Paweł

- Kontakt:
Witam serdecznie
Interesuje mnie nazwisko Nowak Jan okolice Miechowa
Interesuje mnie nazwisko Nowak Jan okolice Miechowa
Paweł Krzewicki
--------------------
www.krzewicki.com.pl
Krzewicki, Siermantowski, Kielian,Nowak, Lisiakiewicz
--------------------
www.krzewicki.com.pl
-
Krzysztof29

Konradzie - woj. kieleckie:
Jakubowski Tadeusz i Ska, Dziecin Falkowski 327 ha
Jakubowski Władysław, Jaroszówka 227 ha
Jakubowski Bolesław, Kazimierz i Włodzimierz, Fałków (sukcesja) 3681 ha
Jakubowski Bolesław, Kazimierz i Włodzimierz, Starzechowice (sukcesja) 381 ha
Jakubowski Bolesław, Kazimierz i Włodzimierz, Wyszyna Fałkowska (sukcesja) 96 ha
Pawle, spis nie wykazuje które z tych miejscowości leżą koło Miechowa, podaję więc wszystkich Nowaków w woj. kieleckim:
Nowak Antoni, Brzeziny 271 ha
Nowak Emanuel, Henryków 437 ha
Nowak Franciszek, Dzierzgów 0 ha
Nowak Leon, Glanów 105 ha
Nowak Leon, Tarnawa 171 ha
Nowak Leon, Karsznice 99 ha
Mario, podane przez Ciebie nazwiska w spisie nie występują
Jakubowski Tadeusz i Ska, Dziecin Falkowski 327 ha
Jakubowski Władysław, Jaroszówka 227 ha
Jakubowski Bolesław, Kazimierz i Włodzimierz, Fałków (sukcesja) 3681 ha
Jakubowski Bolesław, Kazimierz i Włodzimierz, Starzechowice (sukcesja) 381 ha
Jakubowski Bolesław, Kazimierz i Włodzimierz, Wyszyna Fałkowska (sukcesja) 96 ha
Pawle, spis nie wykazuje które z tych miejscowości leżą koło Miechowa, podaję więc wszystkich Nowaków w woj. kieleckim:
Nowak Antoni, Brzeziny 271 ha
Nowak Emanuel, Henryków 437 ha
Nowak Franciszek, Dzierzgów 0 ha
Nowak Leon, Glanów 105 ha
Nowak Leon, Tarnawa 171 ha
Nowak Leon, Karsznice 99 ha
Mario, podane przez Ciebie nazwiska w spisie nie występują
-
Krzewicki_Paweł

- Kontakt:
To będzie woj. Krakowskie można prosić o ponowne sprawdzenie to będę wdzięczny.
Paweł Krzewicki
--------------------
www.krzewicki.com.pl
--------------------
www.krzewicki.com.pl
- mariazgora

-
Krzysztof29

Pełczyc nie odnalazłem. Spis podaje miejscowości, ale niestety z zaznaczeniem tylko województwa bez podziału na powiaty. Także nie wiem czy miejscowość Jurkowice jest tożsamą z poszukiwaną przez Ciebie :
Kuksz Wil. (nie rozwinięto skrótu imienia), Jurkowice 187 ha.
-
Krzysztof29

Dziękuję za informację.Krzysztof29 pisze:Pełczyc nie odnalazłem. Spis podaje miejscowości, ale niestety z zaznaczeniem tylko województwa bez podziału na powiaty. Także nie wiem czy miejscowość Jurkowice jest tożsamą z poszukiwaną przez Ciebie :
Prosiłbym jeszcze o sprawdzenie: Witowice, Ułanowice i Górki (powiat sandomierski)
Pozdrawiam
Mieczysław S.