Kostkowski pisze:marekzaborski pisze:Ja mam Antoninę i Popieli.
Marek
Bardzo proszę o daty i miejsca urodzenia i zgonu Antoniny Podczaskiej i jej rodziców: Jana i Wiktorii z Popielów. A ja służę danymi rodu męża Antoniny, nauczyciela Kazimierza Nawrockiego.
Może zacznę nieładnie, ale 16 marca wysłałem do Pana wiadomość na pw na którą Pan nie odpowiedział.
Antonina Podczaska - urodzona jak wynika z aktu ślubu w parafii Iłża, wieś Prendocinek, przed 1812 rokiem. Aktu urodzenia nie znalazłem. Najstarsze jej rodzeństwo jakie mam to Franciszka Podczaska ur. w 1812. Jan Podczaski był wówczas Ekonomem w Prendocinie.
O Janie Podczaskim za wiele nie wiem, tylko to co udało się odnaleźć przy okazji narodzin kolejnnych dzieci:
1812 - Franciszka - Iłża
1813 - Jędrzej, Mikołaj, Tomasz - Świętomarz
1817 - Salomea - Bodzentyn
Wiktoria Popiel, córka Kazimierza i Franciszki Dembińskiej, urodzona 1781 parafia Rogów, między 1781 a 1795 zamieszkali gdzieś w okolicach Krynek, Iłży, nie wiem dokładnie gdzie. Jej siostra Cecylia, po pierwszym mężu Pozowska, po drugim Wójcicka (drugi ślub w Iłży w 1811), druga siostra Katarzyna, ok 1795-7 roku wydana za Józefa Zaborskiego. Szukam właśnie tego ostatniego aktu ślubu. Gdzieś w rejonie Świętomarz - Łagów - Iłża.
Będę wdzięczny za odpowiedź/ podpowiedź.
Marek