Ostatnio natrafilem na akt urodzenia mojej 3xpra babki Marianny Ruszkowskiej i jak by ktos mi mógł pomóc odczytać jak nazywała się jej matka i matka chrzestna bo mi ciezko idzie odczytywanie informacji z takiego dokumentu
Ciężko powiedzieć. Ja raz miałem taki przypadek. Chrzest dziecka a spisanie aktu to nie raz dwie odrębne sprawy. Bywało tak że ojciec dziecka musiał stawić się do parafii drugi aby w obecności księdza dokonać zapisu w księgach parafialnych. Jeżeli się nie stawił, aktu nie spisano. Cytuję: "akt spisany z opóźnieniem z powodu nie stawienia się ojca w wyznaczonym czasie" akt z 1886 roku a dziecko urodzone w 1878
Mam pytanie w sprawie pani Łapacz Zofi w tym akcie jest napisane ze miala 36 lat ! gdy urodzila dziecko i chwile pozniej( dzieki wam ) znalazlem drugie dziecko ( gdzie miała juz 46 ! a roznica w datach tylko 6 lat )tylko ze nie wiedziec czemu nie ma danego aktu a ksiedze :/
Parafia by tu nic nie pomogła, raczej archiwum. Ale już po problemie, ktoś po prosto źle podał link. Indeks jest, więc akt istnieje, był tylko zły link do skanu http://szukajwarchiwach.pl/72/159/0/-/3 ... -x0NK9Fg2w
Pozdrawiam