Szybko i bezboleśnie
Pozdrawiam
Aneta
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

pbacik pisze:Jasne:
1. Zaznaczamy obszar lub kolumnę z powtarzającymi się danymi, pierwsza komórka jest opisem np. "nazwiska"
2. Dane - Raport tabeli przestawnej - i od razu klikamy Zakończ
3. Na liście pól z prawej strony klikamy dwa razy na pole "nazwiska" i gotowe
Powstały arkusz można później wykrzyknikiem aktualizować lub usunąć, dane pozostaną nienaruszone
Oczywiście jest to patologiczna wersja tabeli przestawnej, która oburzy każdego analityka, ale cóż![]()
Acha, dla ambitniejszych: jak się tę samą kolumnę wrzuci jako dane to nam automatycznie policzy ile których nazwisk występuje w spisie
Piotrze, i jak?

I to jest optymalna metoda! Dwa monitory, nic lepszego nie da się wykombinować!maria.mazur pisze:Do indeksacji używam dwóch ekranów, na jednym mam ustawioną całą metrykę a na drugim wypełniam arkusz, nie muszę nic przestawiać czy przesuwać i dowolną ilość razy mogę weryfikować poprawność wpisów, zanim przejdę do następnej metryki

Zapewne to wina tego badziewia Microsoftu.Kaczmarek_Aneta pisze:Dzięki bardzo za hipotezy, ale żadna z nich nie ma miejsca.mkurow pisze:przychodzą mi do głowy 4 powody:Kaczmarek_Aneta pisze:Mam taki problem - indeksując metryki korzystam z arkusza excelowego.
Ostatnio, w trakcie wprowadzania danych, nieoczekiwanie kursor ucieka mi gdzieś w bok (do innego pola). Zwykle ma to miejsce po konkretnych literach, np. "t".
Wpisując przykładowo nazwisko Listek, po wpisaniu "t" kursor przeskakuje do innego pola, co jest dość kłopotliwe, bo zdarza się, że kasuje mi się jego zawartość.
Nie wiem za bardzo, co z tym fantem zrobić ;(
Pozdrawiam i liczę na Waszą pomoc, ...
1. wirus - skanowanie może pomóc.
2. wina systemu. czy nie zmieniałaś, stawiałaś na nowo systemu?
3. wciśnięty scroll lock lub inny klawisz funkcyjny.
4. czy czasem nie masz podpiętego nowego sprzętu (nawet pena) pod USB?
i na koniec jeśli to laptop to jest szansa, że touch pad albo klawiatura "sieje" tzn. są zwarcia wynikającego z zebranego kurzu pod klawiaturą lub touch padem.
Dodam, że problem dotyczy tylko tego konkretnego arkusza - w innych indeksacjach (mam ich kilka na stanie) podobne rzeczy nie mają miejsca, tak więc sądzę, że albo coś przestawiłam z formatowaniem komórek, albo problem tkwi w makrach (to sugestie, które otrzymałam na priv, za które b. dziękuję
Piotrze, spróbuję z ustawieniem kursora - dzięki
Myślę, że problem da się rozwiązać.
Pozdrawiam serdecznie
Aneta
Witam,Kaczmarek_Aneta pisze:Z uwagi na to, że jednym z pożądanych pól przy indeksacji chrztów i zgonów jest Płeć, podaję ostatnio poznaną formułę, dzięki której płci nie trzeba uzupełniać ręcznie.
Załóżmy, że Imię wpisujemy do kolumy D, a kolumna E przeznaczona jest na wpisanie płci (M lub K), a zatem do kolumny E należy wpisać (np. w pierwszym wymaganym rekordzie - E2):
=JEŻELI(prawy(D2;1)=”a”;”K”;”M”)
Formułę należy przeciągnąć na pozostałe rekordy (E3, E4 itd.).
Funkcja, o której mowa, przypisuje imionom kończącym się literką „a” – płeć żeńską, a pozostałym – płeć męską.
Tu jest mały haczyk, o którym należy pamiętać, a mianowicie o męskich imionach kończących się literą „a” (na myśl przychodzi mi tylko Bonawentura). Tym imionom trzeba będzie potem ręcznie podmienić płeć...

Da.Jurek_Plieth pisze:I to jest optymalna metoda! Dwa monitory, nic lepszego nie da się wykombinować!maria.mazur pisze:Do indeksacji używam dwóch ekranów, na jednym mam ustawioną całą metrykę a na drugim wypełniam arkusz, nie muszę nic przestawiać czy przesuwać i dowolną ilość razy mogę weryfikować poprawność wpisów, zanim przejdę do następnej metryki
Agnieszko, wiele potrafi zdziałać niepozorny znak &kucz_agnieszka pisze: Ale, może ktoś potrafi podpowiedzieć formułę, tak aby przy wyborze płci M końcówki nazwisk zamieniał na ‘i’ a przy wyborze W – końcówkę ‘a’
Albo chociaż, żeby pokazał te błędy odrębnym formatowaniem

Najnowsza wersja nie posiada takich problemów. Zawsze też można ustawić odpowiednio w opcjach programu.jakozak pisze:Open Office mnie denerwuje. Właśnie muszę w nim indeksować i idzie mi okropnie. Okropnie. Nie przyjmuje mi nazwisk Marzec, Kwiecień itp dużą literą. Nie chce mi usuwać za pomocą delete tylko otwierają się okna i trzeba dokonywać wyboru. Są problemy z numerowaniem i kopiuj-wklej. Uciekł mi kursor w uwagach i gdy coś wpisuję, nie widzę tego dopóki nie zatwierdzę. No i te idiotyczne samowpisywanie się tekstu. Muszę pilnować strasznie, żeby mi w uwagach nie wyskoczyło, że zmarłe roczne dziecko miało żonę wdowę. (to taki luźny przykład).
Pojawia mi się komunikat, że mam zaktualizować Open Office, ale klikam na dymek i nic się nie dzieje. I jeszcze parę takich różnych. Już powinnam mieć zindeksowane 20 lat, a mam dwa i pół. Wstyd się przyznać.