Ród Ostańskich.

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Oskar_Tymczyszyn

Sympatyk

Ród Ostańskich.

Post autor: Oskar_Tymczyszyn »

Witam,
poszukuję potomków, przodków, krewnych rodu Ostańskich z terenu Lubelszczyzny. Zamieszkiwali głównie w Gardzienicach, później w Siennicy Różanej, Królewskiej.
Najbardziej interesuje mnie postać WOJCIECHA OSTAŃSKIEGO, mojego przodka, po którym nie mogę odnaleźć żadnych śladów, dokumentów. Syn Kaspra Ostańskiego i Franciszki z Nowickich. Urodzony około 1818 roku, kiedy i gdzie zmarł nie mam pojęcia. Rodzina Ostańskich do 1816 roku mieszkała w Gardzienicach. Tam w 1816 roku urodził się jeden z braci Wojciecha - Paweł (chrzczony w Fajsławicach). Natomiast w 1823 roku już w Siennicy Różanej urodziła się siostra Wojciecha - Marianna Ostańska. Zastanawiająca jest ta siedmioletnia przerwa między rokiem 1816, a 1823, ponieważ nie wiem, gdzie w tym czasie mieszkała rodzina, a co za tym idzie, gdzie urodził się Wojciech.
Podobnie jest ze ślubem Wojciecha z Magdaleną z Siwińskich (ur. ok. 1821 r.). Dwie siostry Magdaleny - Józefa (ur. 1823) i Julianna (ur.1820) urodziły się w Żdżannem. I tu zostały ochrzczone. W metryce chrztu Józefa została zapisana pod nazwiskiem Sienicka. Metryki chrztu Julianny nie posiadam, ale w akcie ślubu z Pawłem Ostańskim (dwóch braci ożeniło się z dwiema siostrami) jest napisane, że urodzona w Żdżannem. A co ciekawe, w 1836 Julianna wraz z siostrami i rodzicami mieszkała już w Nieliszu i tu wzięła ślub z Pawłem Ostańskim, bratem wspomnianego Wojciecha.

Dołączam do wglądu metrykę ślubu Pawła Ostańskiego i Julianny Siwińskiej.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/cea ... 10531.html

Niestety rozważyłem już wszystkie możliwości, co do miejsca wzięcia ślubu i ewentualnego chrztu Wojciecha Ostańskiego i wszytskie okazały się bezskuteczne.
Proszę o radę.

Pozdrawiam,
Oskar.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”