GenBaza - Metryki Genpolu

Realizowane i pożądane inicjatywy genealogiczne

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Post autor: Łucja »

Mogę w obronie obu stron "rysującego się konfliktu" wystąpić - przez wiele miesięcy nie byłam w stanie się zarejestrować, aż w końcu w którymś momencie zaskoczyło i już jestem w tej bazie zidentyfikowana w oparciu o te nieszczęsne współrzędne.
Przyczyny trudności nie znam, być może nazwa miejscowości - bardzo powszechna w Polsce (pomimo, że są szczegółowe naprowadzenia). Może spróbuj podać inną nazwę?

Łucja
Katarzyna_m

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Katarzyna_m »

Szczęśliwie mam dwa adresy do dyspozycji, oba z dużych miast. Żaden nie został przyjęty. Chyba zrezygnuję z tej rejestracji, bo trudno się kopać z koniem...
Katarzyna
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Post autor: jakozak »

Przepraszam, czy to ja sprowokowałam tę dyskusję?
Przepraszam.
Strach się w ogóle wypowiadać, bo nie wiadomo komu się nadepnie na odcisk :-(
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
dpawlak

Nieaktywny

Post autor: dpawlak »

Nie musisz podawać adresu, ani współrzędnych, te parametry nie są obowiązkowe.
Obowiązkowe są te oznaczone gwiazdką.
Przed chwilą zarejestrowałem kolejne konto aby przeżyć słynne "upokorzenie".
Zajęło mi to mniej niż minutę, nie korzystałem z pomocy zaprzyjaźnionego informatyka,
czyli da się i nie jest to specjalnie trudne, choć nie jest to najłatwiejsza rzecz pod słońcem.

Edit:
Nie Jolu. Nie Ty ją sprowokowałaś. Rób swoje, rób najlepiej jak potrafisz. Nawet wówczas nadepniesz komuś na odcisk.
Psy szczekają, karawana jedzie dalej.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Katarzyna_m

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Katarzyna_m »

Dzięki, Darku, za radę. Skorzystałam - opuściłam część dotyczącą lokalizacji i - faktycznie - udało mi się zarejestrować. Zastanawiam się tylko, czemu ma służyć to komplikowanie?

Pozdrawiam
Katarzyna
dpawlak

Nieaktywny

Post autor: dpawlak »

Wpisz współrzędne geograficzne to się dowiesz ;-)
Funkcja nie jest istotna przy przeglądaniu metryk.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Awatar użytkownika
Ćwikliński_Leszek

Nieaktywny
Mistrz
Kontakt:

Post autor: Ćwikliński_Leszek »

W Genbazie przeprowadzamy zmianę struktury katalogów.
Przez kilka dni mogą występować problemy z wejściem do niektórych katalogów.
Przepraszamy za kłopoty.

pozdrowienia

Leszek
Marials

Sympatyk

Post autor: Marials »

Czy są gdzieś w sieci akta z Łopuszna?Próbuję w wielu miejscach ,ale nie umiem trafić,

Pozdrowienia Maria
Duda_Edyta

Sympatyk

Post autor: Duda_Edyta »

Ćwikliński_Leszek pisze:W Genbazie przeprowadzamy zmianę struktury katalogów.
Przez kilka dni mogą występować problemy z wejściem do niektórych katalogów.
Przepraszamy za kłopoty.

pozdrowienia

Leszek
Czy dlatego w Genbazie - AP_Kielce nie ma ksiąg metrykalnych parafii Św. Wojciecha i Brzezin?
Augustynowicz_W

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Augustynowicz_W »

Witam
W genbazie AP Pułtusk - Przasnysz. Brakuje roku 1899. Czy można spodziewać się, że w bazie pojawi się ten rok?

Pozdrawiam

Wojtek A.
Badowiec_Magdalena

Post autor: Badowiec_Magdalena »

czy są gdzieś akta z parafii lub usc miasta Siemiatycze (dawne woj. białostockie)
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

O jakie lata chodzi? Jesli chodzi o USC czyli najogolniej XX wiek to nalezy tam zadzwonić i zapytać. Niby czemu miałoby nie byc ?
Natomiast najstarsze czyli urodziny 1687 – 1844, małżeństwa 1715- 1861, zgony 1719- 1848 są tj. ksiegi w Archiwum w Drohiczynie a mikrofilmy w AP w Białymstoku.
Niejasna jest sprawa drugiej połowy (najogólniej) XIX wieku. Niegdy nikogo z Siemiatycz nie szukałem stąd nie mam wiedzy. W AD w Drohiczynie (chyba !?) ich nie ma Może zatem na parafi i po raz kolejny telefon, jak dotąd jeszcze najdoskonalszy sposób informacji o genealogicznych zasobach
Pozdrawiam
Badowiec_Magdalena

Post autor: Badowiec_Magdalena »

nie doprecyzowałam pytania, chodziło mi czy gdzieś w necie są udostępnione dane z Siemiatycz.
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

To zalezy kiedy białostockie AP udostępni w sieci zdigitalizowane juz zasoby Archidiakonatu białostockiego.Z tym że w tym zasobie parafia siemiatycka to zaledwie lata 1808 - 1834.
O innych planach w białostockim AP oficjalnie nie wiadomo. Choc kto wie? . Pojawił się tam skaner kombajn i podobno digitalizuja tam także parafie rzymsko katolickie . Dotąd były to tylko gminy zydowskie i parafie unickie.
Przy okazji informacja o ksiegach z AP w Lomzy . Mam świadomośc, że pisze nie w tym miejscu, ale ja nie umiem otwierac nowych watków na forum i niech już tak zostanie. . Zostały zdigitalizowane wszystkie ksiegi z AP w Łomzy. okres pomormoński czyli to czego mormoni nie mogli filmować (cezura 100 lat) a co trafiło do USC i stamtad cofano do archiwów państwowych. Digitalizacyjnyu robek trafił do białostockiego AP . Kiedy pojawi sie w sieci , nie mnie to wiedzieć ,sa tu specjalisci od digtalizacyjnychj akcji.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Ćwikliński_Leszek

Nieaktywny
Mistrz
Kontakt:

Post autor: Ćwikliński_Leszek »

W Genbazie w Katalogu
AP_Warszawa/AP_Grodzisk
dodano roczniki których księgi znajdują się w AP Radom
w następujących Parafiach:
Promna