Imigracja z Prus na tereny Mazowsza

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
MAZale

Sympatyk

Imigracja z Prus Wschodnich na tereny Mazowsza w XIX w.

Post autor: MAZale »

Poszukuję wszelkich informacji na temat imigracji z terenów dawnych Prus Wschodnich na tereny Mazowsza.
Interesuje mnie szczególnie temat emigracji chłopów mazurskich (ewngelików) w okresie XIX wieku w okresie uwłaszczenia w Prusach: przyczyny i kierunki migracji, uwarunkowania prawne związane z przyjęciem poddaństwa rosyjskiego przez poddanych pruskich (dokumenty: jakie, gdzie szukać), zajęcia zarobkowe, status materialny osadników, kwestia konwersji z luteranizmu na katolicyzm, itp. itd.
Czy ktoś z Państwa w swoich badaniach trafił może wśród swoich przodków na takich imigrantów?

Pozdrawiam
Michał
Awatar użytkownika
piotr_nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: piotr_nojszewski »

Jest taka publikacja ale jej nie widziałem

http://odk.pl/niemieccy-osadnicy-w-krol ... ,7982.html

Natomiast z tego co gdzies wyczytałem troche danych na temat osadników z okresu do 1806 jest w Berlinie.
Nie potrafie odnaleść ale ktos kiedys umieścił w sieci spisane wspomnienie osadnika z przełomu XVII/XIX wieku
pozdrawiam
Piotr
michalina180

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: michalina180 »

Witaj
w linku
http://www.muzeumplock.art.pl/pic/na/Na ... ternet.pdf
na stronie 37-39 jest artykuł Monografia osiedli niemieckich okiem dokumentalisty Wawrzyńca Sikory
wprawdzie artykuł dotyczy okolic Płocka , a Ty o ilie pamiętam interesujesz się okolicami Ciechanowa /Pałuki/
ale jest tam opis charakteru osiedli niemieckich, sposobu w jaki koloniści trafiali na nowe ziemie....
Może więc przyda się
Pozdrowienia
Michalina
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Warto skontaktować się z Panem Wiśniewskim - kierownikiem APW Oddział Pułtusk. Nie dawniej jak trzy tygodnie temu rozmawiałem z nim na bardzo podobny temat:)
Co prawda skupialiśmy się na trochę wcześniejszym okresie i węzszym zakresie (z Warmii na dość waskie tereny Mazowsza), ale myślę, że i "w XIX wieku" będzie mógł pomóc.
A ja się cieszę, że jest coraz więcej tematów na forum wykraczających poza "pomóżcie znaleźć akt urodzenia pradziadka":))

pozdrawiam serdecznie
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Janusz_Brodowicz

Sympatyk

Post autor: Janusz_Brodowicz »

Zajrzyj do metryk w Warce. W pierwszej połowie XIX wieku przewija się okolicznych wsiach bardzo dużo nazwisk niemieckich.
Na mapie można nawet znaleźć osadę Szwaby.
Jeśli intersuje Cię rownież osadnictwo z południowo-zachodnich Niemiec, to pod Warszawą w Nowej Iwicznej, Jeziorkach i okolicach znajdziesz sporo kolonistów.
http://nowaiwiczna.com.pl/historia-nowe ... 25,pl.html

pozdrawiam
Poszukuję aktu małżeństwa Michała Brodowicza rodziców niewiadomych, parafii nieznanej i Marianny Sulak córki Jana i Franciszki Gowinów urodzonej w parafii Wrociszew. Małżeństwo zostało zawarte między rokiem 1830 a 1833.
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Odnośnie ewangelików z Iwicznej, zrobiłam kiedyś zdjęcia na zachowanym poewangelickim cmentarzu w Starej Iwicznej - spis nazwisk z zachowanych nagrobków zamieściłam w wątku:
http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic ... czna.phtml

Pozdrawiam
Aneta
Awatar użytkownika
MAZale

Sympatyk

Szanowni Państwo,
Uprzejmie dziękuję za wszelkie podpowiedzi i informacje.
Muszę w tym miejscu uściślić jednak, że przedmiotem moich zainteresowań jest nie tyle osadnictwo niemieckie, ile kwestia migracji ludności mazurskiej (reemigracja jeśli można tak to określić w przypadku ludności, która migrowała na terenu Prus od XV w. z Mazowsza i mieszkała tam przez kilka wieków).
Niewątpliwie część problemów i kwestii z nią związanych jest wspólna dla osadnictwa ludności etnicznie niemieckiej (np. problemy prawne). Niemniej jednak w przypadku ludności mazurskiej, a więc etnicznie choć nie wyznaniowo w zasadzie tożsamej z mieszkańcami Mazowsza, zagadnienie ma nieco odmienną specyfikę.
W przypadku moich przodków już w pierwszym pokoleniu doszło do pełnej asymilacji. Barierą nie było nawet odmienne wyznanie. Mój 2xpradziadek zawierając związek małżeński przeszedł po prostu na katolicyzm.
Trafiłem swego czasu na artykuł naukowy poświęcony ściśle tego rodzaju migracjom ludności z Prus na tereny Mazowsza w pierwszej połowie XIX wieku. To jednak zaledwie przyczynek. Ponadto mnie interesuje okres drugiej połowy XIX wieku, a ściśle okres pomiędzy 1850, a 1890 rokiem.
Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
dorocik133

Sympatyk
Ekspert

Post autor: dorocik133 »

A ja mam przodków, którzy na początku XIX wieku przywędrowali do Warszawy z Ełku i okolic. Wtedy przeszli na katolicyzm.
Pozdrawiam

Dorota
Kolank0

Sympatyk
Adept

Post autor: Kolank0 »

Osobiście spotkałem się raczej migracją do Prus niż odwrotnie. Dotyczyła Kurpiów i była czasową migracją zarobkową. (przeważnie)
Pozdrawiam
Wojciech P.
Kolank0

Sympatyk
Adept

Post autor: Kolank0 »

W uzupełnieniu do powyższego.

Właśnie trafiłem na informację, że 2 marca 1816 roku Namiestnik Królestwa wydał postanowienie, o sprowadzeniu do kraju "rzemieślników i przemysłowców obcych nadając im obszerne przywileje i ulgi". Imigranci, również rolnicy, zwolnieni byli okresowo z płacenia podatków jak i również służby wojskowej.
Pozdrawiam
Wojciech P.
Awatar użytkownika
gosiagosia2

Sympatyk
Ekspert

Post autor: gosiagosia2 »

Witam serdecznie,
Problem poruszony przez Michała dotyczy również moich przodków. W drugiej połowie XIX w. moja rodzina wraz z innymi, spokrewnionymi rodami licznie przeniosła się z Prus Wschodnich (parafia Muszaki powiat Nidzica) na Mazowsze (par. Krzynowłoga Wielka). Ostatnio udało mi się usciślić dane:
Emigracja nastąpiła dokładnie pomiędzy 1861 a sierpniem 1863 (jedno dziecko urodzone w Prusach a kolejne już na Mazowszu). Upadła więc hipoteza, którą wcześniej brałam pod uwagę, o nadawaniu ziem po upadku powstania styczniowego. Opowieści starszych członków mojej rodziny sugerują, że biedna ludność przybyła z Prus (bez ziemi), w zaborze rosyjskim ten dostęp do ziemi dostawała, z uwagi na duże rozdrobnienie i nie zagospodarowane grunty.
W Prusach “moi” byli szewcami, komornikami, zagrodnikami, a na Mazowszu stawali się rolnikami. Tam byli zarówno ewangelikami jak i katolikami, tu bez problemu wszyscy katolicy. Pierwsze pokolenie urodzone na Mazowszu często już nie wiedziało dokładnie skąd rodzice przybyli, w metrykach pojawiają sie lakoniczne “urodzeni w Prusach”.
Co ciekawe, dzieci przybyszów (równiez te urodzone juz na Mazowszu) na małżonków wybierały prawie wyłącznie innych emigrantów z Prus Wschodnich lub ich dzieci. Musiało istnieć silne poczucie wspólnego pochodzenia.
W dalszym ciągu szukam przyczyn tego “exodusu” i wszystkiego co może rzucić nowe światło.
Pozdrawiam,
Gosia
Sarbiewscy (Szemplino Czarne, Zembrzus)
Rudowscy (Wichrowiec, Labiau)
Ćwikła vel Ćwiklińscy (Paterek)
Kaźmierczak vel Kaźmierscy (Rgielsko)
Awatar użytkownika
MAZale

Sympatyk

Witam,
W przypadku rodziny mojego ojca historia wyglądała bardzo podobnie. Rodzina pochodziła z okolic Mrągowa (nieistniejący już folwark Kassubietz w parafii Rybno). Na Mazowszu osiedli po 1865.
Ja również zakładałem, że mogła ich tutaj przyciągnąć nadzieja na własną ziemię. Wydaje się, że przyczyną emigracji mogły być skutki uwłaszczenia w Prusach, w szczególności likwidacja małych gospodarstw i nadmiar rąk do pracy na wsi.
Głowa rodziny, Karol, był w Prusach owczarzem. W dokumentach metrykalnych sporządzonych po 1870 roku już na Mazowszu (Ciechanów i okolice) występuje jako pasterz. Jego dzieci urodziły się jeszcze w Prusach. Rodziny zakładały już na Mazowszu. Śluby katolickie z konwersją, ale nie tak, jak w przypadku przodków Gosi, z emigrantami z Prus, ale z miejscowymi.
Pozdrawiam
Michał

P.S. Powiązany wątek:
http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic ... prus.phtml
Awatar użytkownika
33szuwarek

Sympatyk

Koloniści z Prus

Post autor: 33szuwarek »

Witam,
Nurtuje mnie jedna sprawa dotycząca przesiedlenia w XIX wieku osadników z Prus na ziemie (obecnie) mazowieckie: Pułtusk i Nasielsk. Czy jest to możliwe, że koloniści z Prus mogliby przybyć aż z Elberfeld, Rheinland do Pułtuska, jest to 1300 km. Pytam, ponieważ odnalazłem akt urodzenia z 1811 roku mego przodka Wilhelma z tej miejscowości.
Trudno mi uwierzyć, że w tamtych latach przebyli taką długą odległość.

Pozdrawiam, Piotr
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Koloniści z Prus

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

z Prus? aby na pewno? w 1811?

a co do odległości "w tamtych czasach" - przynudzę ponownie porównaniem ile czasu zajęło dotarcie Napeloeonowi do Mosky ciut później? a ile Hitlerowi ponad 100 lat później?
ile trwał transport towarów drogą morską "Londyn" (umownie) - Gdańsk w XVI/XVI wieku? a ile trwa dziś?
etc etc (typu przerzut wosjka w XI wieku z "Niemiec" pod Kijów
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”