T: "Prośba o informację na temat przodków"
Witam
Chciałbym prosić o informację na temat przodków mojej praprababci Bronisławy Rytczak z domu Karolak, urodzonej w miejscowości Wojciechów, dnia 18.04.1885 roku, zmarła w Tomaszewie, woj. Wielkopolskie, gmina Olszówka, parafia Umień, dnia 09.11.1962 roku, oraz mojego prapradziadka : Marcina Rytczaka ( znam jedynie rok zgonu 1954 ). Do tej pory udało mi się ustalić przodków praprababci, jedynie imiona i nazwiska : Wojciech Karolak i Katarzyna Cichocka, chciałbym jednak dowiedzieć się nieco więcej na ich temat.
Z góry dziękuję za każdą infromację.
Pozdrawiam
* temat zmieniony przez moderatora /brak nazwiska w temacie/ (Sianin_1948)
Rytczak Bronisława - prośba o informację
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- Zawada_Cezary

Witaj na forum, Marcinie
No cóż, najwięcej na temat Twoich przodków powiedzą Ci akta metrykalne.
Widzę że zaczynasz od zera więc musisz zaczerpnąć wiedzy, w jaki sposób rozpocząć poszukiwania aktów. Tu pomocne będą wszelkiego rodzaju strony internetowe oraz nasze forum, wystarczy dobrze go przeszukać a wszystko znajdziesz.
Oczywiście nie chodzi o to że nie mam ochoty Ci pomóc, ale inni już to zrobili
Wystarczy poczytać 
Nie mam pod ręką linków, ale na pewno znajdziesz, wystarczy wpisać w Google, np.: od czego zacząć poszukiwania przodków...
Życzę powodzenia w odkrywaniu przodków
Pozdrowienia
No cóż, najwięcej na temat Twoich przodków powiedzą Ci akta metrykalne.
Widzę że zaczynasz od zera więc musisz zaczerpnąć wiedzy, w jaki sposób rozpocząć poszukiwania aktów. Tu pomocne będą wszelkiego rodzaju strony internetowe oraz nasze forum, wystarczy dobrze go przeszukać a wszystko znajdziesz.
Oczywiście nie chodzi o to że nie mam ochoty Ci pomóc, ale inni już to zrobili
Nie mam pod ręką linków, ale na pewno znajdziesz, wystarczy wpisać w Google, np.: od czego zacząć poszukiwania przodków...
Życzę powodzenia w odkrywaniu przodków
Pozdrowienia
Cezary
Moje regiony: Mazowsze, Kielecczyzna, Małopolska, Pomorze;
Moje rody: Zawada, Płatos, Górnicz, Swaczyk, Torbicki, Borowski, Chorębiewski, Zarzycki;
Moje regiony: Mazowsze, Kielecczyzna, Małopolska, Pomorze;
Moje rody: Zawada, Płatos, Górnicz, Swaczyk, Torbicki, Borowski, Chorębiewski, Zarzycki;
- MariaŁopaciuk

Re: Prośba o informację na temat przodków
Marcinie,Marcin24 pisze:Chciałbym prosić o informację na temat przodków mojej praprababci ........ oraz mojego prapradziadka
nikt tego za Ciebie nie zrobi
Musisz sam powoli cofać się w metrykach zaczynając od siebie ... dochodząc po aktach metrykalnych do swojej praprababci .... i prapradziadka.
Tylko ty znasz ( lub odszukasz ) miejsca chrztów, ślubów i zgonów kolejnych osób-ogniw w swoim łańcuchu genealogicznym.
Innej drogi nie ma ... chyba, że zlecisz odpłatnie to zadanie jednemu z licznych biur trudniących się tym zawodowo.
Ale nie w tym frajda w poszukiwaniach genealogicznych własnych przodków.
Maria Ł
Re: Prośba o informację na temat przodków
Na początek zajrzyj tutaj:
http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... =se&lang=p
Nazwisko Rytczak nie jest liczne, na Twoje poszukiwawcze szczęście oczywiście i już zostało odnotowane w zindeksowanych materiałach, czyli szczęście poszukiwawcze po raz drugi. Sprawdź czy są tam Twoje miejscowości albo chociaż okolice.
Łucja
http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... =se&lang=p
Nazwisko Rytczak nie jest liczne, na Twoje poszukiwawcze szczęście oczywiście i już zostało odnotowane w zindeksowanych materiałach, czyli szczęście poszukiwawcze po raz drugi. Sprawdź czy są tam Twoje miejscowości albo chociaż okolice.
Łucja
Ostatnio zmieniony czw 27 mar 2014, 21:55 przez Łucja, łącznie zmieniany 1 raz.
Tak to prawda jestem początkujący i można powiedzieć, że zielony jak szczypiorek na wiosnę
bardzo dziękuję za odpowiedzi i rady, przyznam, że bardzo mi się one przydadzą, aczkolwiek chciałbym również zaznaczyć, że pofatygowałem się sprawdzać metryki ( aż takim leniem chyba nie jestem ), niestety te z parafii Umień są z lat 1878 - 1884 ( księga urodzeń, małzeństw, zgonów na szukajwarchiwach, powielają się one również na innych stronach ), czyli scany tych metryk w zasobach internetowych ( przy moim " szczęściu " ) musiały się skończyć rok przed narodzinami mojej praprababci (1885).
Jednak przyznam, że to tym bardziej dodaje pikanterii takim poszukiwaniom
Postaram się bardziej poszerzyć swoją wiedzę, w jaki sposób efektywniej poszukiwać takich informacji
Jednak przyznam, że to tym bardziej dodaje pikanterii takim poszukiwaniom
Postaram się bardziej poszerzyć swoją wiedzę, w jaki sposób efektywniej poszukiwać takich informacji
-
MonikaMaru

Witaj, Marcinie!
Coś Ci podpowiem. W archiwum w Koninie jest księga z 1885 roku. Zwróć się do nich mailem i poproś o skan metryki urodzenia Twojej pra..babci - znasz dokładną datę, więc szukania żadnego nie będzie i za usługę zapłacisz grosze. Będziesz już miał na początek punkt zaczepienia do dalszych poszukiwań.
Życzę powodzenia ,
Monika
Coś Ci podpowiem. W archiwum w Koninie jest księga z 1885 roku. Zwróć się do nich mailem i poproś o skan metryki urodzenia Twojej pra..babci - znasz dokładną datę, więc szukania żadnego nie będzie i za usługę zapłacisz grosze. Będziesz już miał na początek punkt zaczepienia do dalszych poszukiwań.
Życzę powodzenia ,
Monika
Pozdrawiam,
Monika
Monika