Jaki kalendarz, Parafia Sw. Krzyza, W-wa

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Kuba64

Członek PTG
Kontakt:

Post autor: Kuba64 »

Witam,

opisałem już mój problem na innym wątku:
http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... 814#216814
ale nikt z Was mi nie odpisał wiec próbuję raz jeszcze :roll:

Aby pokazać dobrą wolę sprawdziłem że w roku 1878 Wielkanoc wypadała 21 kwietnia i ksiądz nie wpisał żadnego chrztu od 8 do 21:
http://poczekalnia.genealodzy.pl/pliki/ ... 85/107.jpg
czy to już wystarcza aby być pewny że daty są podane według kalendarza Gregoriańskiego?

Dla uzupełnienia oto ten rocznik:
http://5ko.free.fr/en/jul.php?y=1878

Pozdrawiam,
Kuba
Awatar użytkownika
zmad

Sympatyk

Post autor: zmad »

Jest to z pewnoscia kalendarz Gregorianski. W przeciwnym razie podane bylyby podwojne daty, przelamane. Zakladam, ze jest to zapis w ksiedze kosciola wyznania katolickiego. W kosciele prawoslawnym mogloby byc juz inaczej.

Zbyszek Maderski
Awatar użytkownika
Krzysztof_Wasyluk

Sympatyk

Post autor: Krzysztof_Wasyluk »

W kościele rzymsko-katolickim obowiązuje od 1582 kalendarz gregoriański. Ta księga jest księgą kościelną, więc nie ma żadnego powodu, aby stosować urzędowe datowanie (od 1868 - juliański).

Krzysztof
Krzysztof Wasyluk
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam Kuba, ja tam widzę ( może nie dokładnie,porównać z inną stroną ) na samej górze 1828 rok . ur. 2 listopada pewnie 1827 roku, a chrzczona Maria 26 maja 18128 r. Po łacinie pisali jedną datę, czyli po polsku i kalendarz ten nowszy od papieża Grzegorza od około 1580 r. Druga sprawa to tylko w języku np. rosyjskim było dwie daty, pierwsza data to jakim było dniem na ten czas w Rosji, druga data to po polsku ( i Rosja nas nie interesuje i za nią nie tęsknię) to kalendarz gregoriański : pozdrawiam - Julian
Awatar użytkownika
Kuba64

Członek PTG
Kontakt:

Post autor: Kuba64 »

Witam,

dziękuję wszystkim za pomoc. Bylem prawie pewny że chodzi tu o kalendarz Gregoriański ale spytać zawsze jest lepiej :) Nie zawsze jest oczywiste jak się rozumowało w 1878 roku!

W miedzy czasie przejrzałem moje rodzinne notatki. W jednej z nich (przepisanej?), jest wymieniona data urodzin Mari Bobińskiej jako: 1877-09-21. Ta data jest bardzo podobna do: 1877-10-21 (k. Juliański) = 1877-11-02 (k. Gregoriański) :o

Pozdrawiam,
Kuba
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”