Czy to zdjęcie jest z Łodzi?
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Witam!
W zbiorach rodzinnych znalazłam zdjęcie, które zamieszczam poniżej.
http://zapodaj.net/248dfe5c144cc.jpg.html
Nie znam daty, ani miejsca tego zdjęcia. Jednak na podstawie zebranych informacji przypuszczam, że to zdjęcie pochodzi z Łodzi. Mój dziadek urodził sie i mieszkał w Łodzi. Pomocny do uzyskania przypuszczalnych informacji stał sie sztandar, który wg mnie reprezentuje NPR, Narodową Partię Robotniczą, która istniała w Polsce w latach 1920-1937. Datę 1921 odczytuję na sztandarze. Przypuszczam, że zdjęcie zostało zrobione w latach istnienia NPR. Kolejną prawdopodobną informacją na nim jest napis Dzielnica Chojny. Jest to dzielnica w Łodzi. Może ktoś z Was też ma w zbiorach to zdjęcie i ma więcej informacji dotyczących zamieszczonego zdjęcia niż ja.
Czekam na informacje i pozdrawiam serdecznie Renata
W zbiorach rodzinnych znalazłam zdjęcie, które zamieszczam poniżej.
http://zapodaj.net/248dfe5c144cc.jpg.html
Nie znam daty, ani miejsca tego zdjęcia. Jednak na podstawie zebranych informacji przypuszczam, że to zdjęcie pochodzi z Łodzi. Mój dziadek urodził sie i mieszkał w Łodzi. Pomocny do uzyskania przypuszczalnych informacji stał sie sztandar, który wg mnie reprezentuje NPR, Narodową Partię Robotniczą, która istniała w Polsce w latach 1920-1937. Datę 1921 odczytuję na sztandarze. Przypuszczam, że zdjęcie zostało zrobione w latach istnienia NPR. Kolejną prawdopodobną informacją na nim jest napis Dzielnica Chojny. Jest to dzielnica w Łodzi. Może ktoś z Was też ma w zbiorach to zdjęcie i ma więcej informacji dotyczących zamieszczonego zdjęcia niż ja.
Czekam na informacje i pozdrawiam serdecznie Renata
Ostatnio zmieniony sob 29 mar 2014, 19:13 przez rencr4, łącznie zmieniany 1 raz.
Ciekawe zdjęcie. Też odczytuję napis Dzielnica Chojny, a ta jak wiadomo jest w Łodzi. Trudno mi cokolwiek więcej o tym zdjęciu powiedzieć. Trzeba zapytać tego, kto dobrze zna historię Łodzi, poszukać w rocznikach starych gazet. Może znajdzie się jakiś trop.
-
Tomasz_Swierzb

Polecam kontakt na facebooku z Panem senatorem Ryszardem Bonisławskim. Wielki miłośnik i specjalista od spraw łódzko-łódzkich
Bardzo miły i pomocny człowiek
Pozdrawiam z grodu nad Łódką
Pozdrawiam z grodu nad Łódką
Intrygująca jest sceneria: przypomina mi na pierwszy rzut oka cmentarz (trzy wieńce-trumny?), pobojowisko lub plac budowy. Zwraca też uwagę drugi sztandar z małym chłopcem.
Kuba
Kuba
-
witek_mazuchowski

Na zdjęciu faktycznie, obecny jest sztandar NPR i faktycznie może to być chojeński oddział związku. Sceneria w żaden sposób nie przypomina cmentarza - na żadnym cmentarzu nie ma takich wielkich dołów i takiej masy gruzu. Nie kojarzę też żadnego cmentarza - wówczas zapewne cm. starego - z hałdą ziemi(?) w tle. Obecność sztandaru chojeńskiej organizacji wcale nie oznacza, że jest to manifestacja w Łodzi - mogła to być tylko delegacja lub współorganizator, zwłaszcza, że sztandar NPR nie jest sztandarem centralnym.
Przeglądając jednak sieć, wydaje mi się, że może tutaj chodzić o strajk robotników budowalanych na Chojnach w roku 1934. Miejsce straku to budowa chojeńskich koszarów, co współgrałoby ze scenerią.
Przeglądając jednak sieć, wydaje mi się, że może tutaj chodzić o strajk robotników budowalanych na Chojnach w roku 1934. Miejsce straku to budowa chojeńskich koszarów, co współgrałoby ze scenerią.
- robert.kantorek

- Kontakt:
Pogrzeb to nie jest... zmarły miałby bardzo dużą rodzinę samych mężczyzn... Poza tym nikt nie pozowałby stojąc w grobie... Ustawienie osób na zdjęciu jest dokładnie zaplanowane... główną postacią jest łysawy facet na środku, trzymający coś pod pachą
Może to być zdjęcie delegacji organizacji (np. NPR) na jakąś uroczystość państwową: sztandary, wieńce do złożenia, pochodnie, orkiestra ? (pod sztandarem z chłopcem widać tubę)...
Robert
Może to być zdjęcie delegacji organizacji (np. NPR) na jakąś uroczystość państwową: sztandary, wieńce do złożenia, pochodnie, orkiestra ? (pod sztandarem z chłopcem widać tubę)...
Robert
Albo Ryszard Bonisławski albo na tej stronie spróbuj
https://www.facebook.com/groups/364776190209398/
Jest tam mnóstwo miłośników Łodzi
Pozdrawiam
Asia
https://www.facebook.com/groups/364776190209398/
Jest tam mnóstwo miłośników Łodzi
Pozdrawiam
Asia
Asia Grzybowska
A moze jest to exhumacja zwlok? Niewatpliwie widac wience z szarfami i .... rozkopana ziemia moze tez swiadczyc o poszukiwaniach pochowanych.
Pozdrawiam
Elzbieta
Pozdrawiam
Elzbieta
- Mirek.Kozak

Re: Czy to zdjęcie jest z Łodzi?
a ekshumacji towarzyszy orkiestra deta... jeden kopie w ziemi a drugi w trabe dmucha, zeby sie lepiej kopalo...ELADAB pisze:A moze jest to exhumacja zwlok? Niewatpliwie widac wience z szarfami i .... rozkopana ziemia moze tez swiadczyc o poszukiwaniach pochowanych.
Pozdrawiam
Elzbieta
Pozdrawiam: MireQ
Parafie: Chodel, Karczmiska, Końskowola, Kazimierz Dolny, Opole Lubelskie, Wąwolnica, Wilków
Parafie: Chodel, Karczmiska, Końskowola, Kazimierz Dolny, Opole Lubelskie, Wąwolnica, Wilków
-
Tomasz_Swierzb

Re: Czy to zdjęcie jest z Łodzi?
Dziękuję Tomaszu za zainteresowanie, a wszystkim uczestnikom tematu za podpowiedzi. Napisałam do senatora Ryszarda Bonisławskiego, ale dopiero niedawno. Liczę, że odpowie.
Czekam i poszerzam grono osób, które być może będą mogły mi pomóc. Wierzę, że małymi krokami dotrę do celu. Jak czegoś się dowiem to na pewno się z Wami podzielę.
Pozdrawiam Renata
Czekam i poszerzam grono osób, które być może będą mogły mi pomóc. Wierzę, że małymi krokami dotrę do celu. Jak czegoś się dowiem to na pewno się z Wami podzielę.
Pozdrawiam Renata