Problematyka słowa Praedium
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Witam
Łacińskie słowo Praedium oznacza - majątek, dobra, folwark.
Wyrażenie "Praedium in...(nazwa miejscowości) " na aktach urodzeń oznacza ze wydarzenie miało miejce w majątku rodziny wymienionej na akcie, czy odnosi się ogólnie do majątku ziemskiego na którego terenie to się wydarzyło a np. osoby wymienione na akcie byli pracownikami folwarku ???
+
więcek
Łacińskie słowo Praedium oznacza - majątek, dobra, folwark.
Wyrażenie "Praedium in...(nazwa miejscowości) " na aktach urodzeń oznacza ze wydarzenie miało miejce w majątku rodziny wymienionej na akcie, czy odnosi się ogólnie do majątku ziemskiego na którego terenie to się wydarzyło a np. osoby wymienione na akcie byli pracownikami folwarku ???
+
więcek
-
Batory_Marcin

Oczywiście, że jest to wyłącznie podanie lokalizacji geograficznej, bez określania stosunku własności osób wymienionych w akcie. Na przykład w dostępnym odpisie z księgi ochrzczonych parafii Żuków, dotyczącym jednogo z moich przodków, miejsce określone jest jako "Villa Chrzanów", co oznacza, że urodził się on we wsi Chrzanów, a nie, że miał jakąś willę.
Z drugiej strony, we wpisach metrykalnych z ksiąg XIX wiecznych znajdują się często wpisy mówiące np. "w domu pod numerem trzecim", ale potwierdzają one wyłącznie fakt zamieszkiwania, a nie tytuł własności.
Jasne
Chodzi mi tylko o interpretacjię. Wszystkie akty urodzęń z tej konkretnej wsi mają nagłowki Villa natomiast przy jednej tylko konkretnej rodzinie pojawia się nagłowek Praedium. Czy to oznacza ta wieś była majątkiem tej rodziny?
+
Mówimy tu o połowie XVIIIw.
Chodzi mi tylko o interpretacjię. Wszystkie akty urodzęń z tej konkretnej wsi mają nagłowki Villa natomiast przy jednej tylko konkretnej rodzinie pojawia się nagłowek Praedium. Czy to oznacza ta wieś była majątkiem tej rodziny?
+
Mówimy tu o połowie XVIIIw.
- Bartek_M

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 6 times
- Kontakt:
Re: Problematyka słowa Praedium
Wszystkie w próbce iluletniej?więcek pisze:Wszystkie akty urodzęń z tej konkretnej wsi mają nagłowki Villa natomiast przy jednej tylko konkretnej rodzinie pojawia się nagłowek Praedium.
też chciałem spytac o "praedium"
Przeglądając księgi parafii Luzino z ok. Wejherowo zapisach z poczatku XIX w. kilka razy znajdowałem Praedium.
Jeden z członków mojej rodziny urodził się w miejscowości Biała, a 17 tyg. później zmarł i ten fakt odnotowano w miejscu Pradium Biała.
Jak to interpretować?
Rodzina była uboga, często zmieniała miejsce zamieszkania.
pozdr
janus
Przeglądając księgi parafii Luzino z ok. Wejherowo zapisach z poczatku XIX w. kilka razy znajdowałem Praedium.
Jeden z członków mojej rodziny urodził się w miejscowości Biała, a 17 tyg. później zmarł i ten fakt odnotowano w miejscu Pradium Biała.
Jak to interpretować?
Rodzina była uboga, często zmieniała miejsce zamieszkania.
pozdr
janus
Jest to geograficzne określenie miejsca, które widocznie nie zasługiwało na miano miasta, czy wsi. Nie ma potrzeby dorabiać do tego czyjejś własności, bo wsie i miasta też czyjąś własnością były. Możliwe, że to odpowiednik przysiółku, folwarku albo pojedynczej osady (jedno gospodarstwo) taki polski odpowiednik chutoru. Kiedyś język był znacznie bogatszy, w dodatku różne określenia tej samej rzeczy w różnych rejonach kraju, dziś wszystko podlega unifikacji.
Ostatnio pani w urzędzie zdziwiła się, że istnieją jeszcze kolonie, bo w okolicy był wieloletni nacisk aby ten człon wyrzucać z nazewnictwa, a jednak są i to sporo.
Ostatnio pani w urzędzie zdziwiła się, że istnieją jeszcze kolonie, bo w okolicy był wieloletni nacisk aby ten człon wyrzucać z nazewnictwa, a jednak są i to sporo.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Terminu "praedium militare" używał już Długosz w księdze beneficjów i oznaczał on folwark rycerski.
Należy więc wnosić że chodzi po prostu o folwark, czyli ani wieś, ani miasto, w dodatku folwark nosił nazwę taką samą jak pobliska wieś więc wyrazy dookreślające jak villa czy praedium były potrzebne. W folwarku poza zarządzającym i osobistą służbą nie mieszkało zbyt wiele osób, większość świadczących pracę mieszkała w sąsiadujących wsiach, to i w metrykach za często nie pojawia się termin praedium. Tak samo jak w XIX wieku w metrykach termin folwark występuje znacznie rzadziej niż wieś.
Należy więc wnosić że chodzi po prostu o folwark, czyli ani wieś, ani miasto, w dodatku folwark nosił nazwę taką samą jak pobliska wieś więc wyrazy dookreślające jak villa czy praedium były potrzebne. W folwarku poza zarządzającym i osobistą służbą nie mieszkało zbyt wiele osób, większość świadczących pracę mieszkała w sąsiadujących wsiach, to i w metrykach za często nie pojawia się termin praedium. Tak samo jak w XIX wieku w metrykach termin folwark występuje znacznie rzadziej niż wieś.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Jeżeli przed imieniem i nazwiskiem nie ma słów nobilis czy generosus lub liter N, Nob, GD, Gen czy MD, a są np. laboriosus, honestus, lab, hon, czy famatus, fam to w takim wypadku nie chodzi o niezamożną szlachtę, a tym bardziej zamożną.więcek pisze:Jest to okres 1765-1773. Dodam moze ze chodzi o niezamożną szlachtę.
Pozdrawiam
Piotr