Moją prośbą kieruję do osób znających się na łacinie choć nie wiem czy akurat w dobrym miejscu umiejscowiłem ten post ... mam pytanie: czy jest możliwe by w jednym dniu chrzczono trójkę dzieci z jednego małżeństwa?
Zapis wskazuje, że oprócz imion rodziców (Andreas i Catharina) i chrzestnych wymienia się (przynajmniej tak mi się wydaje) jeszcze imiona 3 dzieci (Michael, Andreas, Mathias).
Poniżej link:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/60b ... 582a6.html
Czy mój tok myślenia jest błędny?
Proszę o weryfikację!
Chrzest w języku łacińskim
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
- Bartek_M

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 15 times
- Kontakt:
Przypuszczam, że:
1) „Casimiri” to latynizowane nazwisko ojca (Kaźmierz, Kaźmierski, Kaźmierczak),
2) „infanti no[min]a 3. data” - dziecięciu imion troje nadano.
1) „Casimiri” to latynizowane nazwisko ojca (Kaźmierz, Kaźmierski, Kaźmierczak),
2) „infanti no[min]a 3. data” - dziecięciu imion troje nadano.
Bartek
Panie Bartku dziękuję pięknie.
Wiele to by mi wyjaśniało ponieważ moim przodkiem był Maciej (Mathias) Kaźmierczak urodzony około roku 1780-81! Posiadam zapis jego ślubu lecz nie miałem zapisu chrztu. Ten chrzest i ślub miały miejsce w dwóch miejscowościach oddalonych o około 4 km więc prawopodobieństwo mowy o tej samej osobie wydaje sie duże.
Zastanawiam się tylko jakie mogły by być powody nadawania aż trzech imion dziecku?
Wiele to by mi wyjaśniało ponieważ moim przodkiem był Maciej (Mathias) Kaźmierczak urodzony około roku 1780-81! Posiadam zapis jego ślubu lecz nie miałem zapisu chrztu. Ten chrzest i ślub miały miejsce w dwóch miejscowościach oddalonych o około 4 km więc prawopodobieństwo mowy o tej samej osobie wydaje sie duże.
Zastanawiam się tylko jakie mogły by być powody nadawania aż trzech imion dziecku?
- Bartek_M

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 15 times
- Kontakt:
Być może lokalny zwyczaj, który stwierdzić można po lekturze księgi. Niekiedy honorowano w ten sposób pierworodnego.
Bartek