Zduny a Zduńska Wola
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- Czerkawska_Ewa

- Podziękował: 2 times
- Otrzymał podziękowania: 1 time
Zduny a Zduńska Wola
Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć jak się mają Zduny do Zduńskiej Woli ? Czy to ta sama parafia ? Czy oddzielne miejscowości ?
Pozdrawiam,
Ewa
Pozdrawiam,
Ewa
Zduny a Zduńska Wola
Zduny to dawna wieś należąca do Zduńskiej Woli. Obecnie jest to ulica Zduńska, Widawska, Złota - wszystkie wchodzą w skład miasta Zduńska Wola. Starsi ludzie, i nie tylko, bo ja też, mówią np. tak: jadę do sklepu na Zduny
90% mojej rodziny tam mieszkało, o czym przekonuję się z metryk. Zresztą i ja mieszkam niedaleko Zdun 
Edit: Zduny to dawniej parafia NMP Zduńska Wola. A od 1989 r. ulice z dawnych Zdun, należą do parafii p.w. Św. Maksymiliana Kolbe.
Pozdrawiam, Monika
Edit: Zduny to dawniej parafia NMP Zduńska Wola. A od 1989 r. ulice z dawnych Zdun, należą do parafii p.w. Św. Maksymiliana Kolbe.
Pozdrawiam, Monika
Ostatnio zmieniony pt 04 kwie 2014, 20:05 przez Cecilia, łącznie zmieniany 1 raz.
Szukam rodziny: Brajer, Kaczmarek, Kazek, Królikowscy, Maciejewscy oraz Woszczak ze Zduńskiej Woli i okolic.
- Kaczmarek_Aneta

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 7 times
Zduny a Zduńska Wola
Witaj Ewo,
nie piszesz nic o okresie, jaki Ciebie interesuje, o jakie Zduny pytasz...?
Wg Słownika geograficznego Zduny były przedmieściami Zduńskiej Woli:
http://dir.icm.edu.pl/Slownik_geograficzny/Tom_XIV/546
Pozdrawiam
Aneta
nie piszesz nic o okresie, jaki Ciebie interesuje, o jakie Zduny pytasz...?
Wg Słownika geograficznego Zduny były przedmieściami Zduńskiej Woli:
http://dir.icm.edu.pl/Slownik_geograficzny/Tom_XIV/546
Pozdrawiam
Aneta
- Czerkawska_Ewa

Zduny a Zduńska Wola
Aneto, właśnie o to mi chodziło, dziękuję, Ewa
PS Monika, są informacje, o których tylko wychowani w tym regionie wiedzą i ta wiedza jest bezcenna. Pozdrawiam.
PS Monika, są informacje, o których tylko wychowani w tym regionie wiedzą i ta wiedza jest bezcenna. Pozdrawiam.
Zduny a Zduńska Wola
Aneto, dziękuję za link
Ewo, masz rację. Dużo masz przodków ze Zduńskiej Woli?
Szukam rodziny: Brajer, Kaczmarek, Kazek, Królikowscy, Maciejewscy oraz Woszczak ze Zduńskiej Woli i okolic.
- Czerkawska_Ewa

Re: Zduny a Zduńska Wola
To są moi domniemani przodkowie, a raczej krewni przodków. Mam przypuszczenia, które muszę potwierdzić.Cecilia pisze:Aneto, dziękuję za link![]()
Pozdrowienia,
Ewa
Re: Zduny a Zduńska Wola
Witam serdecznie,
przepraszam z góry, że dopisuję się do tematu ale chciałbym prosić o pomoc w ustaleniu czy w Zduńskiej Woli, przy ulicy Sieradzkiej po wojnie nastąpiła zmiana numeracji nieruchomości. Mam niestety dane wyłącznie przedwojenne, w tym numer domu. Może wiecie gdzie szukać? Z góry dziekuję za każdą informację.
przepraszam z góry, że dopisuję się do tematu ale chciałbym prosić o pomoc w ustaleniu czy w Zduńskiej Woli, przy ulicy Sieradzkiej po wojnie nastąpiła zmiana numeracji nieruchomości. Mam niestety dane wyłącznie przedwojenne, w tym numer domu. Może wiecie gdzie szukać? Z góry dziekuję za każdą informację.
-
Kubiak_Urszula