Gdzie jest Waschusk?
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Gdzie jest Waschusk?
Moja babcia Gertruda Rehberg z domu Blumenthal urodzila się w miejscowości Waschusk w 1909 roku. Jej rodzice to Adolf Blumenthal i Eliza Wengchur. Czy jest taka miejscowość w USA, czy tylko jezioro w Minnesocie? Zawsze myslalam ze urodzila się w Niemczech, ale tam nie ma takiej miejscowości. Proszę mi pomoc. Lidia
- Grazyna_Gabi

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 14 times
Gdzie jest Waschusk?
Lidio,
Jesli chcesz pomocy to zalacz dokument w ktorym podaje sie ta miejscowosc, byc moze jest zle odczytana.
Moze chodzi o Waszulki (Waschulken, Waiselhöhe ) w powiecie nidzickim (Nibork, Nidbork, Neidenburg).
http://pl.wikipedia.org/wiki/Waszulki
Grazyna
Jesli chcesz pomocy to zalacz dokument w ktorym podaje sie ta miejscowosc, byc moze jest zle odczytana.
Moze chodzi o Waszulki (Waschulken, Waiselhöhe ) w powiecie nidzickim (Nibork, Nidbork, Neidenburg).
http://pl.wikipedia.org/wiki/Waszulki
Grazyna
- Grazyna_Gabi

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 14 times
Gdzie jest Waschusk?
Akt zgonu jest najmniej wiarygodnym dokumentem. Jaka miejscowosc jest w akcie slubu?
Gdzie babcia zawarla zwiazek malzenski?
Nazwisko Wengchur tez mi podpada.
Grazyna
Gdzie babcia zawarla zwiazek malzenski?
Nazwisko Wengchur tez mi podpada.
Grazyna
Gdzie jest Waschusk?
Witam
Nie mam innych informacji, babcia po wojnie zyla i mieszkala w PL. Wczesniej ok 1932-1944 mieszkala w Prusach, w 1945 w Niemczech. Nie wiem co się dzialo przed 1930...Mogla się urodzić w USA, ale była Niemka. Dziadek lezy na cmentarzu w Berlinie, mam daty urodzenia i śmierci, nic więcej, napisałam do archiwum w Berlinie i i czekam na odpowiedzi.
Lidia
Nie mam innych informacji, babcia po wojnie zyla i mieszkala w PL. Wczesniej ok 1932-1944 mieszkala w Prusach, w 1945 w Niemczech. Nie wiem co się dzialo przed 1930...Mogla się urodzić w USA, ale była Niemka. Dziadek lezy na cmentarzu w Berlinie, mam daty urodzenia i śmierci, nic więcej, napisałam do archiwum w Berlinie i i czekam na odpowiedzi.
Lidia