Uniejów / Spicimierz - Wasilewscy, księgi metrykalne
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Grażyna_Słupczyńska

-
Grażyna_Słupczyńska

Magdo
Wypisałam Ci wszystkich jakich znalazłam.
Zgony
-Akt 12 str.29 z 1 VI 1777- Czepowo Dolne - Wojciech Sikora
-Akt 13 str.322 z 19 VI 1779- Czepowo Dolne -Florian Sikora
-Akt 1 str.33 z 20 I 1780 - Czepowo Dolne - Elżbieta Sikorzyna
-Akt 18 str.37 z 27 XII 1781 - Czepowo Dolne - Apolonia Sikorzyna
-Akt 25 str.245 z 23 IX 1787 - Czepów - Michał Sikora
Śluby
- Akt 13 str.217 z 24 IX 1774 - Czepowo Dolne - Józef Nowikowski oo Anna Sikorzanka
- Akt 28 str.179 z 30 IX 1792 - Czepowo Dolne - Walenty Nerga oo Maryanna Sikorzyna
- Akt 16 str.186 z 17 VI 1793 - Czepowo Dolne - Bartłomiej Ilski oo Jadwiga Wyżykowska
Urodzenia
- Akt 15 str.17 z 16 III 1789 - Czepowo Dolne - Józefa c.Wojciecha i Anny Sikorów
- Akt 34 str.19 z 1 VII 1790 - Czepowo Dolne - Maryanna i Jan -bliźnięta- c.s. Macieja i Małgorzaty Sikorów
- Akt 91 str.25 lub 26 z 23 X 1791- Czepowo Dolne - Bogumiła c.Wojciecha i Anny Sikorów
- Akt 32 str.2 z 14 II 1795 - Czepów - Walenty s.Stanisława i Rozalii Sikorów
- Akt 13 str.50 z 16 XI 1799 - Spicimierz - Stanisław s.Bartłomieja i Jadwigi Ilskich
- Akt 1 str.46 z 11 II 1797 - Spicimierz - Bogumił s.Bartłomieja i Jadwigi Ilskich
- Akt 13 str.44 z 21 XI 1794 - Puszcza Spicimierska - Jędrzej s.Bartłomieja i Jadwigi Ilskich
I Akty z podobnie brzmiącym nazwiskiem.
- Akt ur. 8 str.39 z 8 XI 1788 - Zieleń - Bogumił s.Marcina i Maryanny Ilickich
- Akt ur.18 str.112 z 14 X 1753 - Uniejów - Jadwiga Teressa c.Dominika i Apolonii Ulskich
- Akt ur.27 str.106 z 15 XII 1750 - Uniejów -Tomasz s.Dominika i Apolonii Ulskich
- Akt ur.2 str.103 z 20 I 1750 - Uniejów - Agnieszka Bogumiła c.Dominika i Apolonii /nie podane nazwisko,ale w tym okresie nie spotkałam się z inną taką parą rodziców/
Pozdrawiam Grażyna
Wypisałam Ci wszystkich jakich znalazłam.
Zgony
-Akt 12 str.29 z 1 VI 1777- Czepowo Dolne - Wojciech Sikora
-Akt 13 str.322 z 19 VI 1779- Czepowo Dolne -Florian Sikora
-Akt 1 str.33 z 20 I 1780 - Czepowo Dolne - Elżbieta Sikorzyna
-Akt 18 str.37 z 27 XII 1781 - Czepowo Dolne - Apolonia Sikorzyna
-Akt 25 str.245 z 23 IX 1787 - Czepów - Michał Sikora
Śluby
- Akt 13 str.217 z 24 IX 1774 - Czepowo Dolne - Józef Nowikowski oo Anna Sikorzanka
- Akt 28 str.179 z 30 IX 1792 - Czepowo Dolne - Walenty Nerga oo Maryanna Sikorzyna
- Akt 16 str.186 z 17 VI 1793 - Czepowo Dolne - Bartłomiej Ilski oo Jadwiga Wyżykowska
Urodzenia
- Akt 15 str.17 z 16 III 1789 - Czepowo Dolne - Józefa c.Wojciecha i Anny Sikorów
- Akt 34 str.19 z 1 VII 1790 - Czepowo Dolne - Maryanna i Jan -bliźnięta- c.s. Macieja i Małgorzaty Sikorów
- Akt 91 str.25 lub 26 z 23 X 1791- Czepowo Dolne - Bogumiła c.Wojciecha i Anny Sikorów
- Akt 32 str.2 z 14 II 1795 - Czepów - Walenty s.Stanisława i Rozalii Sikorów
- Akt 13 str.50 z 16 XI 1799 - Spicimierz - Stanisław s.Bartłomieja i Jadwigi Ilskich
- Akt 1 str.46 z 11 II 1797 - Spicimierz - Bogumił s.Bartłomieja i Jadwigi Ilskich
- Akt 13 str.44 z 21 XI 1794 - Puszcza Spicimierska - Jędrzej s.Bartłomieja i Jadwigi Ilskich
I Akty z podobnie brzmiącym nazwiskiem.
- Akt ur. 8 str.39 z 8 XI 1788 - Zieleń - Bogumił s.Marcina i Maryanny Ilickich
- Akt ur.18 str.112 z 14 X 1753 - Uniejów - Jadwiga Teressa c.Dominika i Apolonii Ulskich
- Akt ur.27 str.106 z 15 XII 1750 - Uniejów -Tomasz s.Dominika i Apolonii Ulskich
- Akt ur.2 str.103 z 20 I 1750 - Uniejów - Agnieszka Bogumiła c.Dominika i Apolonii /nie podane nazwisko,ale w tym okresie nie spotkałam się z inną taką parą rodziców/
Pozdrawiam Grażyna
- magda_eszet

Marcin Wasilewski, syn Ambrożego i Agnieszki z Ilskich
Droga Anetko,
bardzo mi pomogłaś, dostarczając przydatnych wskazówek w poszukiwaniach. Mam jednak prośbę: czy w posiadanych przez Ciebie materiałach jest jakaś informacja o rodzicach Marcina Wasilewskiego?
Marcin Wasilewski, s. Ambrożego i Agnieszki z Ilskich, ożenił się w 1832 r. w Uniejowie z Agnieszką z d. Dzieran. Urodził się w Kościelnicy ok. 1809 r. Zależałoby mi na aktach chrztu, ślubu i zgonu jego rodziców. Jeśli byś coś znalazła, zrobiłbym dzięki Tobie kolejny milowy krok w moich poszukiwaniach.
Życzę Ci miłego dnia
Patryk
bardzo mi pomogłaś, dostarczając przydatnych wskazówek w poszukiwaniach. Mam jednak prośbę: czy w posiadanych przez Ciebie materiałach jest jakaś informacja o rodzicach Marcina Wasilewskiego?
Marcin Wasilewski, s. Ambrożego i Agnieszki z Ilskich, ożenił się w 1832 r. w Uniejowie z Agnieszką z d. Dzieran. Urodził się w Kościelnicy ok. 1809 r. Zależałoby mi na aktach chrztu, ślubu i zgonu jego rodziców. Jeśli byś coś znalazła, zrobiłbym dzięki Tobie kolejny milowy krok w moich poszukiwaniach.
Życzę Ci miłego dnia
Patryk
Re: Marcin Wasilewski, syn Ambrożego i Agnieszki z Ilskich
Witaj Patryku,patrykg pisze:Droga Anetko,
Życzę Ci miłego dnia
Patryk
no więcej to Ci już chyba nie pomogę, widzę że odszukałeś akt ślubu Marcina, dodałabym tylko że wg aktu miał lat 26 w chwili ślubu czyli mała korekta urodzony ok. 1806 roku. Poza tym jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś możesz sprawdzić te bazy dostępne on-line (Uniejów) w zakresie jego ojca Ambrożego bo z aktu ślubu wynika że nie żył już w 1832 r. Gdybyś otrzymał z AP akt chrztu Marcina miałbyś jakieś dane dotyczące czasu urodzenia jego rodziców. Można się pokusić o poszukanie ich aktu ślubu ale tu trzeba by wiedzieć czy Marcin był ich pierwszym dzieckiem czy było jakieś inne. Wtedy w odległości około roku można spróbować znaleźć ich akt ślubu, ale pewnie o tym już wiesz
Pozdrawiam,
Anetta.
Anetko, wielkie dzięki. Może mylenie zrozumiałem, ale wydawało mi się, że dysponujesz indeksami z XVIII wieku i z nich dałoby się wyłapać akt chrztu AmbrożegoWasilewskiego i Agnieszki Ilskiej (lata 1770-1780, ok.). Czy księgi z XVIII wieku z Uniejowa są dostępne on-line?
No niestety takowych brak może AP coś jeszcze doda do obecnych ale to tak nie będzie XVIII w. bo te akty są w AD Włocławek, czyli zostaje Ci napisać do nich i poprosić o pomoc w udostępnieniu tych dokumentów, albo jeszcze parafia i ksiądz ale to może akurat być trudne do zrealizowania. Mam podobną sytuację ale najpierw spróbuję z Włocławkiem.
Pozdrawiam,
Anetta.
Pozdrawiam,
Anetta.
Metryki (lub indeksy) parafii Uniejów z XVIII w., Wasilewscy
Mam pytanie do osób zainteresowanych metrykami z Uniejowa: czy ktoś z Państwa dysponuje metrykami (indeksami) sprzed 1800 roku? Czy pojawia się tam nazwisko Wasilewski? (chodzi głównie o osobę Ambrożego Wasilewskiego, ur. ok. 1770 r.)
pozdrawiam
Patryk
pozdrawiam
Patryk
Re: Metryki (lub indeksy) parafii Uniejów z XVIII w., Wasile
Hej Patryk,patrykg pisze:Mam pytanie do osób zainteresowanych metrykami z Uniejowa: czy ktoś z Państwa dysponuje metrykami (indeksami) sprzed 1800 roku? Czy pojawia się tam nazwisko Wasilewski? (chodzi głównie o osobę Ambrożego Wasilewskiego, ur. ok. 1770 r.)
pozdrawiam
Patryk
zobacz co dzisiaj znalazłam :
http://bc.wimbp.lodz.pl/dlibra/docmetad ... E8473E8F-4
Chyba mam u Ciebie kawę
I jeszcze coś takiego :
Rok 1779
Spycimierz
Dnia 16. sierpnia, roku, jak wyżej, Przewielebny Jan Wachulski mansjonarz kościoła kolegiaty uniejowskiej, ochrzcił imieniem Roch, syna Urodzonych Ignacego i Marianny z Górskich Wasielewskich, prawowitych małżonków. Rodzicami jego chrzestnymi byli Urodzony Józef Zagajeski i Helena Meszyńska z Uniejowa.
Rok 1791
Spycimierz
Roku Pańskiego 1791. Dnia 18-go stycznia. Ja, Franciszek Zaleski senior kolegium mansjonarzy, ochrzciłem imionami Agnieszka Helena, córkę Urodzonych Piotra Wasilewskiego i Zofii z Zaręmbów jego żony. Córka urodzona tego samego dnia. Rodzicami chrzestnymi byli Przewielebny Franciszek Dwuraczyński wikary iniejowski i Wielmożna Pani Helena Bielińska ze skarbca? uniejowskiego.
Rok 1788
Maj
Roku Pańskiego 1788-go. Dnia 10. maja. Ja, Franciszek Zaleski, mansjonarz uniejowski, poprzedziwszy trzema zapowiedziami, potwierdziłem małżeństwo Urodzonego Karola Zawadzkiego z Jadwigą z Mokrzyckich.
Sierpień
Roku Pańskiego 1788-go. Dnia 2-go sierpnia. Ja, Franciszek Zaleski, mansjonarz uniejowski, poprzedziwszy trzema zapowiedziami w dniach świąt, nie znajdując żadnych przeszkód, potwierdziłem małżeństwo Urodzonego Piotra Wasilewskiego z Zofią Zarębianką. Świadkami byli Urodzony Franciszek Mokrzycki i Walenty Górka zakrystianin kościoła spycimirskiego wielu innych.
Takze teraz to tylko dobra lupa i moc cierpliwości.
Życzę powodzenia.
Anetta.