Geneteka -- Błędy

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

PiotrG.

Sympatyk

Post autor: PiotrG. »

Mam uprzejmą prośbę o korektę zapisu w genetyce:
parafia Woźniki diecezji płockiej, akt ślubu nr 9 z 1903 r. - jako nowożenieniec widnieje Ambroży Polanowski, a powienien być Ambroży PALMOWSKI.
Z góry dziękuję,
Piotr
Awatar użytkownika
Cwynar_Justyna

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Geneteka -- Błędy

Post autor: Cwynar_Justyna »

Do korekty woj. Mazowieckie, parafia Wąsewo, księga małżeństw:
jest:
1823 Tomasz DZIARSTEK [Imię ojca: SZYMON Imię matki: Ewa] Katarzyna Dąbrowska Ostrowska [Imię ojca: Antoni Imię matki: Marianna]
powinno być:
Tomasz DZIARSKI

Nie wiem czy takie "dodatki" się wpisuje, ale imie ojca Tomasza jest "SZYMON czyli MICHAŁ"

Pozdrawiam,
Justyna
Awatar użytkownika
Michał_Fronczak

Członek PTG
Nowicjusz

Re: Geneteka -- Błędy

Post autor: Michał_Fronczak »

Witam serdecznie.
Postanowiłem opisać tu jedną sprawę, choć to nie błędy osób indeksujacych tylko księdza. Może warto dodać adnotacje do geneteki.
Mamy akty urodzenia dzieci w parafii Głusk-Leoncin:
Roch 1811
1811, Jan 1816 akt 29, Stanisław 1818 akt 17, Marcyanna 1820 akt 92 i Teresa 1824 akt 41. Jako rodziców podano Wojciecha Fronczaka i Barbarę Dreda/Drozdowska/Drozińska/Drożyńska. W mojej ocenie nazwisko ojca jest źłe i powinno być Piasecki. Przejrzałem księgi w te i we wte i mamy ślub Jana 1835 akt 1, Stanisława 1838 akt 6, Teresy 1840 akt 20 i Marcyanny 1840 akt 14. Wiek tych osób, imię ojca i imię i nazwisko matki się zgadzają. Nazwisko ojca jest właśnie Piasecki. Dodatkowo mamy akt zgonu Barbary Piaseckiej de domo Derdzińska żony Wojciech 1850 akt 38 i prawdopodobnie samego Wojciecha 1857 akt 57.

Pozdrawiam
Michał Fronczak
Pozdrawiam
Michał Fronczak
Awatar użytkownika
Michał_Zieliński

Zarząd PTG
Legenda

Post autor: Michał_Zieliński »

Mam uprzejmą prośbę: ten wątek służy do informowania o stwierdzonych niezgodnościach pomiędzy treścią aktu a indeksem albo też błędnym linku. Najlepiej aby taka informacja była w formacie:

Województwo / parafia / rodzaj zdarzenia (urodz./ślub/zgon) / rok / nr aktu.
Jest: X
Powinno być: Y

Wyjątkowo, jeśli indeks jest zgodny z aktem, ale zgłaszający z innych źródeł ma pewność, że jest błąd w zapisie w metryce, można to zgłosić, ale koniecznie podając skąd taka wiedza wynika (np. inny akt) – wtedy stosowne informacje można ewentualnie uwzględniać w uwagach lub w velach.

Do innych tematów, wniosków, zagwozdek genealogicznych itp. proszę zakładać odrębne wątki na forum – to ułatwi i przyśpieszy wprowadzanie zgłoszonych poprawek do indeksów.

Dziękuję,
Michał
Pozdrawiam,
Michał
Cecilia

Sympatyk

Post autor: Cecilia »

Widzę błąd, który dawniej zgłaszałam, ale nie został poprawiony. Więc tak, w tej chwili wygląda to tak: województwo łódzkie/parafia NMP Zduńska Wola/ślub/1902roku/akt 51
Nazwisko matki panny młodej zamiast "Graf" powinno być "Brajer".
Proszę o poprawienie.

Pozdrawiam.
Szukam rodziny: Brajer, Kaczmarek, Kazek, Królikowscy, Maciejewscy oraz Woszczak ze Zduńskiej Woli i okolic.
Kolank0

Sympatyk
Adept

Post autor: Kolank0 »

Podlaskie, par. Czyżew
małżeństwa za 1808-1809

jest.
1808 6 Andrzej Podbielski Górska [Imię ojca: Jan Imię matki: Prakseda] Antonina Skiwska Obniwska [vel: Piężka Imię ojca: Józef Imię matki: Marta] Czyżew

Antonina Skiwska po pierwszym mężu (Franciszek Ludwik) miała Piętka.
Pozdrawiam
Wojciech P.
Awatar użytkownika
sponikowski

Sympatyk

Post autor: sponikowski »

Świętokrzyskie, parafia Koprzywnica, akt małżeństwa wg geneteka 98/1816
http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... t&lang=pol

jest Franciszek Marczewski i Wiktoria Koturna a powinno Franciszek Marczewski i Wiktoria KITLIŃSKA

pozdrawiam - Sławek
Ostatnio zmieniony sob 12 kwie 2014, 11:23 przez sponikowski, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
sponikowski

Sympatyk

powyższy post edytowałem: zgłaszając w/w poprawkę podałem, że powinno być Kitlińska a nie Koturna.... http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... t&lang=pol
Powinno być KOTOWSKA (i tych i tych mam trochę w drzewie stąd moja pomyłka)

Dodam, że numer dotyczący w/w aktu w rzeczywistości to 58/1816 a nie 98/1816
porównaj:
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 96-099.jpg
z
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 54-058.jpg
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... jpg&zoom=1

pozdrawiam (i przepraszam za zamieszanie) - Sławek
Awatar użytkownika
Michał_Zieliński

Zarząd PTG
Legenda

hykiel pisze:Prosze o odpowiedź prowadzących genetekę o podanie do jakiej daty zgłoszone tu poprawnie wpisy do poprawy ( unikam słowa błędy - bo wiem jak trudno odczytywać ) są juz naniesione. Da to impuls do podawania następnych a nie ciągłego sprawdzania czy juz poprawiono oraz da wiadomośc tym którzy niewłasciwie podają poprawki. Rozumiem ze zwrotne odpowiedzi ze juz poprawiono zajmą za duzo czasu.
A może podjęto decyzję, ze poszczególnych pojedynczych wpisów nie będzie się poprawiać przeciez jakiś zainteresowany ( ale pojedynczy już to wie). Moje zdanie w tej sprawie nalezy poprawić wszystkie błedy w nazwiskach których nie obejmie przegladem wyszukiwarka , a ta jest coraz bardziej wymagająca.
Jurku, nie ma takiej daty, bo poprawki były nanoszone nieregularnie to znaczy były okresy, z których wszystkie są naniesione, a potem dziury, z których poprawki nie są uwzględnione. Oczywiście wiązało się to z ilością czasu: wrzucanie indeksów do geneteki miało zawsze priorytet przed nanoszeniem pojedynczych poprawek. Aby to w końcu uporządkować, zacząłem niedawno przeglądać cały ten wątek, post po poście (idę od najnowszych do najstarszych), i wrzucam te, które do tej pory nie były naniesione.

Pozdrawiam,
Michał
Pozdrawiam,
Michał
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Post autor: jakozak »

Świętokrzyskie, parafia Obrazów 1810 urodzenia pozycja 48 akt 14. W uwagach ma być miejscowość Węgrce, a nie Węgrzce. Sama tak napisałam. Wstydzę się. Przepraszam.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Awatar użytkownika
sponikowski

Sympatyk

Parafia Goźlice (SK)... o ile zgony 1838 były indeksowane z regestru to wszystko jest ok... http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... t&lang=pol

Chcę jednak wskazać, że księga zgonów z tego rocznika zawiera trochę więcej metryk i dotyczą one osób, których nazwiska zaczynają się od conajmniej litery N. Przykład choćby akt nr 38, nr 35.
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 9633027523
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... &zoom=2.25
Krótko mówiąc regestr nie odzwierciedla zawartości księgi, a co za tym idzie indeksacja nie jest pełna.

pozdrawiam - Sławek
Awatar użytkownika
Marek.Podolski

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marek.Podolski »

Pod tym linkiem:

http://www.geneteka.genealodzy.pl/index ... p=gt&exac=

przy nazwisku: 1880 akt 99 Konstanty Wrzeszcz jest błędny link spod SKAN.

Indeks dodał niejaki Incognito, który jest nieobecny na forum od 2768 dni.

Kolejna ciekawostka :lol:

Pozdrawiam
Marek
Nagórski_Bogusław

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Nagórski_Bogusław »

Witam z Krakowa!
Zaczynam się bać!
Zaczynam się bać o indeksujących bo im bardziej zmasowany atak na tzw "błędy w genetece" tym mniejszy ich zapał do indeksowania. Może lepiej nie poświęcać swojego czasu i zdrowia dla innych? Geneteka pełna jest rzeczywistych błędów! Błędów jakie popełnili proboszczowie i "utrzymujący księgi stanu cywilnego" sporządzając duplikaty. W genetece są też nasze błędy - błędy indeksujących. Głównie literówki. Kto ich nie popełnia? Tylko kontroler, który je z satysfakcją wyłapuje. Są błędy z odczytania często ponad 100 letnich "bazgrołów" (tak!) pisanych często inkaustem systematycznie rozcieńczanym wodą przez starzejacą się rękę plebana. Czy to zmniejsza wartość geneteki? Przecież ten zbiór to tylko zbiór drogowskazów dla prawdziwych genealogów poszukujących swoich korzeni. Genealogów znacznie mądrzejszych w danym momencie od indeksującego o całą rodzinną wiedzę. Nie oszukujmy się! Sama wiedza z geneteki to za mało do stworzenia historii rodziny.
Boję się o Administrarów geneteki!
Czy ulegając presji nie zaczną - dla świętego spokoju - "poprawiać" jak leci zgłaszanych "błędów". Kto ma weryfikować ich rzetelność? To faktyczny błąd indeksującego czy czyjaś nadgorliwość wywodząca się z innego źródła niż dana metryka. Byłbym ostrożny z tymi działaniami. Przecież geneteka to jedynie i aż zbiór danych z POJEDYNCZYCH dokumentów. Jak zaczniemy do każdej takiej informacji dopisywać całą zgromadzoną wiedzę to przestanie nim być!

Jeśli jako indeksujący mam co chwila bić się w piersi za swoje i nieswoje grzechy to może lepiej przejść do opcji "weryfikatorów"? Niech inni się męczą a ja sobie powalczą z nimi na forum?

Jolu! Nie PRZEPRASZAJ za literówkę w nazwie miejscowości! Bo i tak oni tego nie zrozumieją ... Bądź dumna ze swojej pracy!
Pozdrawiam świątecznie!
Bogusław
Awatar użytkownika
Michał_Zieliński

Zarząd PTG
Legenda

Jedna generalna uwaga, bo widzę że się pojawia w postach co jakiś czas: jeśli dany rocznik jest zindeksowany w formacie geneteki (tj. bez danych rodziców),
proszę nie zgłaszajcie jako poprawki dodania danych rodziców do pojedynczych pozycji.
Bo ich brak to nie jest żaden błąd, tylko przyjęty przez indeksującego format indeksowania (kiedyś jedyny dostępny dla geneteki).
I nie ma znaczenia czy metryki są obecnie dostępne on-line czy nie.
Jeśli chcecie aby dany rocznik zawierał dane rodziców (był zindeksowany w formacie metryk), to proszę o przesyłanie na adres mailowy geneteki całego rocznika zindeksowanego w tym formacie – wtedy takie indeksy będą zamienione.

Pozdrawiam,
Michał
Pozdrawiam,
Michał
Awatar użytkownika
Marek.Podolski

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marek.Podolski »

W warszawskiej parafii Wszystkich Świętych rok 1928 akt 142 - ślub Jan Żułtowski i Ludwika Nowaczyńska możnaby dopisać w uwagach "wdowa po Stanisławie Nowaczyńskim". Tak jak jest zapisane teraz to by wynikało, że Ludwika Nowaczyńska to córka Piotra i Marianny z d. Matysiak. Tymczasem w akcie jest podane jako jej ojciec Piotr Glinka.

Mozna też dodać link do skanu:

http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... ik=142.jpg

Pozdrawiam
Marek
Zablokowany

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”