Nazwisko: Kiełbasa

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

gienia

Sympatyk

Post autor: gienia »

Witam, skoro o Kiełbasach, to dorzucę swoje:
akt Małż. nr 10/1873 r., zdj nr 71, par. Boże Ciało w Krakowie, żenił się Józef Kiełbas lat 29 s. Piotra i Tekli Wesoł, Zakliczyn n/Dunajcem.
par. Biłgoraj urodzenia, akt nr 112/1827 r., zdj 47, "stawił się Ludwik Korytkowski, inaczej Kiełbasa zwany, lat 34, małżonek Barbary z Walkiewiczów l. 24.
Gienia
Marian_Kiełbasa

Sympatyk

Post autor: Marian_Kiełbasa »

Czy jest jakiś lub jakaś Kiełbasa. Proszę niech się odezwie.
Pozdrawiam Marian Kiełbasa
danisha

Nieaktywny
Tytan

Post autor: danisha »

Co prawda nie jestem Kiełbaską, ale spotkałam to nazwisko w lubelskim-wieś Komaszyce par.Chodel.Dużo tu było kolonistów z rożnych stron Polski, więc może te Kiełbasy z mazowieckiego przyszły?
Danka
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bozenna »

Dzien dobry,
Prezesem Regionalnego Towarzystwa Przyjaciol Zolkiewki jest Pan Bogdan Kielbasa.
Zolkiewka to parafia w woj. lubelskim.
Nie wiem czy Pan Bogdan interesuje sie genealogia. Bylam w kontakcie z nim nie z racji jego nazwiska, ale z racji jego funkcji w parafii Zolkiewka.
Serdecznie pozdrawiam,
Bozenna
Misza

Sympatyk

Post autor: Misza »

Dzień dobry!

Moją 4xprababcią byłą Franciszka Wyrębska z d. Kiełbasa. Zmarła w Pustkowiu Pinki (par. Wojków) 6.06.1822 r. Miała brata Piotra Kiełbasę; do ich rodziców jeszcze niestety nie dotarłem :(.

Pozdrawiam
Michał
Luziński_Marcin

Sympatyk
Adept

Post autor: Luziński_Marcin »

Moi Kiełbasowie pochodzą z parafii Kowala-Stępocina pod Radomiem, gdzie w Młodocinie Większym mieszkał Walenty Kiełbasa, ur. ok. 1775, zm. 1836. Jeden z jego synów przeniósł się do parafii Janowiec koło Puław, kolejni potomkowie m. in. do Tymienicy w par. Ciepielów.

Pozdrawiam,

ML
Awatar użytkownika
Jan.Ejzert

Sympatyk
Adept

Post autor: Jan.Ejzert »

Miejscowość Kiełbasy i nazwisko Kiełbasa występuje w Gminie Klonowa.
Pozdrawiam,
Czarek

Wesołowscy, Flatt, Zamojscy, Grochowscy, Ślascy.
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Post autor: jakozak »

Chodziłam do ósmej klasy w 1968/9 w Radomiu z dziewczyną, która się nazywała Kiełbasa.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Awatar użytkownika
anmag13

Sympatyk

Post autor: anmag13 »

Moja praprababcia Maryanna Sekular była z domu Kiełbasa i urodziła się we wsi Topór(parafia Jeruzal) w roku 1848, jej rodzice to Wawrzyniec i Ewa zd. Krasny, a dziadkowie Franciszek i Wiktoria zd. Włodarek.

Pozdrawiam
Anna Różańska
Marian_Kiełbasa

Sympatyk

Witam. Twojej praprababci siostra to Marcella Jagodzińska? A rodzice Wawrzyńca to Krzysztof i Agnieszka?
Wawrzyniec miał liczne rodzeństwo. Czy wiesz coś więcej o swej rodzinie? Mnie właśnie o takich ludzi chodziło.
Awatar użytkownika
anmag13

Sympatyk

Post autor: anmag13 »

Z tego co znalazłam, to rodzicami Wawrzyńca (ur w 1822r) byli Franciszek i Wiktoria Włodarkówna. Jego dzieci to: Józef, Maryanna, Łucja, Małgorzata, Józefa, Weronika i faktycznie Marcella. Drzewo Franciszka, jego akt zgonu i akt ślubu Maryanny możesz obejrzeć tutaj: https://onedrive.live.com/?cid=8b86ab6a ... B3E031!105 .
Niestety jak na razie nic więcej nie znalazłam.

Pozdrawiam serdecznie
Anna Różańska
Marian_Kiełbasa

Sympatyk

Ja bardziej jestem spokrewniony z Dziadakami niż z Kiełbasami chociaż nosze to nazwisko. Mój pradziadek był NN, a prababka wdową po Kiełbasie. Wciągnęła mnie genealogia i dlatego chcę dotrzeć jak najdalej, a przy tym jak najszerzej w rodzinę której noszę nazwisko. Ponieważ i Twoje i moje korzenie wywodzą się z Kuflewa to myślę że jest duże prawdopodobieństwo że te dwie gałązki mają wspólny konar. Ja dotarłem do Marcina i Rozalii Kiełbasów XVIII w. Miło mi że się odezwałaś.
Awatar użytkownika
Mirek.Kozak

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Mirek.Kozak »

Ponad 2.000 urodzin z nazwiskiem Kielbasa w diecezji tarnowskiej, w latach 1790-1920, co potwierdza mapa wystepowania tego nazwiska:

http://www.moikrewni.pl/mapa/kompletny/ ... 2basa.html

Parafie: Nowy Sacz, Borki, Wadowice Gorne, Lipiny, Zawada, Nowa Jastrzabka, Czermna, Dabrowa tarnowska, Bagienica, Zukowice Stare i wiele innych.
Zainteresowanym pomoge w zdobyciu skanow z tych parafii.
Pozdrawiam: MireQ
Parafie: Chodel, Karczmiska, Końskowola, Kazimierz Dolny, Opole Lubelskie, Wąwolnica, Wilków
Marian_Kiełbasa

Sympatyk

Mirku. Dziękuję w imieniu Zainteresowanych za zadeklarowaną pomoc. Też nie chciałbym wyręczać kogoś i pozbawiać przyjemności zdobywania wiedzy, bo dla mnie w tym jest zadowolenie że udało mi się coś ustalić. Ale jeśli ktoś z rodziny Kiełbasów się zgłosi to też pomogę.
Marian_Kiełbasa

Sympatyk

Zapraszam Tych którzy szukają informacji o Kiełbasach i tych co mają takie informacje na https://www.facebook.com/groups/Rod.Kielbasow/
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”