Dąbrowscy - Plewki (woj. podlaskie)

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Szarak8888

Sympatyk

Post autor: Szarak8888 »

Szukam informacji na temat rodziny Dąbrowskich zamieszkałej w Plewkach, parafia, o ile się nie mylę, Dąbrowa Wielka. Jedyne co wiem, to Leopold Dąbrowski, urodzony w tej wsi, zmarł około 1909 r. oraz najprawdopodobniej jego rodzice - Maciej Dąbrowski i Joanna (z domu Trol).
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Pierwsze co trzeba zrobić to skontaktowac się z AP w Łomży. Tam jest ksiega zgonów z lat 1890 - 1911, znaleźc akt zgonu Leopolda, co pewnie da sie zrobic przez telefon; zamówic skan i na jego podstawie ustalić precyzyjniejszy plan poszukiwań. Wczesniejsze ksiegi sa w parafii i na mormońskich mikrofilmach (do roku 1870). Przeglądanie w ciemno jest bez sensu , w tej parafiii 1/4 mieszkańców to Dąbrowscy. Jesli Pani (Pan) dotrze do " starszych lat" to pewnie będe mógł pomóc w kwerendzie.
Pozdrawiam
Szarak8888

Sympatyk

Akt zgonu Leopolda jest już w rękach mojej rodziny, jednak na razie nie mam jak się z nim bliżej zapoznać. Jedyna informacja, jaką otrzymałem do tej pory, to imiona jego rodziców (jak już pisałem, są to Maciej Dąbrowski i Joanna Trol), którzy są ponoć pochowani w parafii Dąbrowa Wielka. Nagrobek Leopolda jest natomiast już na cmentarzu w Wysokiem Mazowieckiem, gdzie data śmierci to 05.12.1909, a długość życia to 43 lata. Postaram się wstawić tu zdjęcie tego dokumentu, oraz jak Pan pisał, poprosić o ewentualne przetłumaczenie z języka rosyjskiego i analizę.
Szarak8888

Sympatyk

Udało mi się zdobyć kopie aktów zgonów:

Leopolda Dąbrowskiego, prosiłbym o ewentualne przetłumaczenie:
http://scr.hu/28gx/vcesj
Oraz akt zgonu Marianny, jego żony:
http://scr.hu/28gx/jwty5

Mam nadzieje, że to jakoś pomoże.
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Zacznę od najprostszej rzeczy tłumaczenia
Wieś Brok
Działo się w osadzie Wysokie Mazowieckie 22 listopada/ 5 grudnia 1909 roku o 2 po południu . Zjawili się Kazimierz Koma(?)rowski 70 lat i Konstanty Sarna (cki?) 36 lat gospodarze wieśniacy (rolnicy) zamieszkali w Broku i poinformowali że we wsi Brok wczoraj o 11 wieczorem umarł Leopold Dąbrowski ziemle ?? (patrz uwaga pod tłumaczeniem) 38 lat urodzony we wsi Plewki parafii Dąbrowa Wielka, mieszkajacy w Broku syn Macieja i Joanny z Trolów małżonków Dabrowskich (wygląda że oboje nadal żyją, bo z reguły zmarłych rodziców odnotowywamo) pozostawił owdowiałą żone Maryannę z Maciuszków Dąbrowską .
Po stwierdzeniu zgonu itd. standardowy zapis

na władielca to mi nie wyglada a nie chcę fantazjować z sufitem, gdyby jednak wówczas dotyczyłoby to raczej dużego właściciela , tymczasem generalnie tam 99% to byli miełkije zemlewłdielcy, ale kto wie? Nie znam wszak kontekstów rodzinnych. Na dodatek Brok to nie była wieś drobnoszlachecka o czym za chwile )

A dalej zaczynają się schody, Tak się składa że mam trochę zdjęć metryk Dąbrowy Wielkiej. Przejrzałem lata od 1860 do 1875. Taki Leopold się nie urodził !!Przejrzałem na podstawie indeksów, z praktyki wiem że bywało że indeksy bywały błędne , np. pomijano niektóre dokumenty ( jednak przegladanie bazgrołów akt po akcie Ina dodatek posiadane przez mnie zdjęcia są fatalnej jakości) , rocznie średnio blisko 200 urodzin, to jak na mój starczy wzrok niestety niewskazany wysiłek.
I podejrzewam nieskuteczny. Na mojego nosa chrzest Leopolda nie był w par. Dąbrowa Wielka ale najpewniej w par Wysokie Mazowiecki do której przynależy Brok. Z Wysokiego Mazowieckiego nie mam skanów . Domyślam się że Pani bliscy tam mieszkaja . Warto wybrać się na plebanię.

I ogólna wskazówka Pewnie Pani to wie ale Brok wraz z Mazurami był częścia dużego majatku rozparcelowanego po powstaniu styczniowym . Nie badałem szcegółów ale przez mgłę pamiętam ,że w AP w Łomzy są tego wydarzenia zapisy. Mogą być interesujące dla genealogii Pani rodziny.
Pozdrawiam
Ps preferuję korespondencję przez priva. Nie ma sensu absorbować ogólu rodzinnym problemami
Szarak8888

Sympatyk

Może drobna pomyłka, ale jestem płci męskiej.

Natomiast Joanna i Maciej syna przeżyli, przynajmniej to wynika z informacji, które posiadam od rodziny. Jednak dziękuje ze informacje, zapewne udam się na plebanie przy okazji pobytu w Wysokiem Mazowieckiem.
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Przepraszam za zmianę płci. Po prawdzie anonimową ksywką utrudnił mi Pan identyfikacje .
No i dziękuje za "jednak" podziękowania. Więcej nie wiem i nie będe juz starał sie wiedzieć więcej.
Pozdrawiam
tatiana_w

Post autor: tatiana_w »

Poszukuje rodziny Marii Dabrowskiej zona Wojciecha Pikosz/moj dzidek/ zmarlej w Warszawie przy ulicy Wilczej nr 27 w 1945r /posiadam akt zgonu/ corka Jozefa i Walerii z Romankow, mozliwe ze Maria miala Brata Wladyslawa Dabrowskiego o ktorym tez poszukuje informacji
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”