Wstał z martwych i jeszcze się ożenił

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

zlotko

Sympatyk

Post autor: zlotko »

Zajmuję się genealogią od kilkunastu lat, ale takiego przypadku jeszcze nie miałem. Z pewnych względów pozwolę sobie podać tylko ogólne informacje, bez zagłębiania się w szczegóły.
Rzecz dzieje się na początku XIX w. Na pograniczu Mazowsza i Podlasia żeni się młody człowiek, ze środowiska tzw. drobnej szlachty. Ślub odbywa się w 1816 r. w parafii panny młodej. W allegatach odnalazłem odpisy ich aktów urodzenia. Moim zdaniem nie budzą one żadnych wątpliwości. Po ślubie mieszkali w parafii pana młodego. Po dwóch miesiącach mężczyzna umiera. Zachował się akt zgonu. Wszystkie dane w tym akcie zgadzają się z aktem małżeństwa i odpisem aktu urodzenia. I to mógłby już być koniec tej historii, gdyby nie zupełnie nowe okoliczności, które odkryłem niedawno przeglądając księgę małżeństw jednego z cyrkułów warszawskich. Przyznam, że zmroziło mnie i włosy stanęły mi na głowie. Po kilku latach od wcześniej wspomnianego zgonu (w 1823 r.), człowiek o tych samych danych osobowych zjawia się w Warszawie. Ma wtedy rzekomo 36 lat, a więc tyle ile powinien mieć zmarły (ur. 1787 według załączonego odpisu aktu urodzenia). Wszystko się zgadza- wiek, imiona rodziców, nazwisko ojca, nazwisko panieńskie matki, miejsce urodzenia. Trzeba tu od razu wykluczyć możliwość urodzin dwóch osób z identycznym imieniem, nazwiskiem, danymi rodziców. Po pierwsze- zbyt mała miejscowość, po drugie- sprawdziłem dokładnie rejestr chrztów tej parafii z lat 80-tych XVIII w. Urodziła się tylko jedna osoba o tym imieniu i nazwisku. Co ciekawe, pan młody, który brał ślub w Warszawie, był 19 lat starszy od panny młodej, podawał się za ogrodnika, przedstawił akt akt chrztu, wyciągnięty w 1821 r., a więc 2 lata przed owym ślubem. Nie udało mi się, niestety prześledzić dalszych losów tego warszawskiego małżeństwa.
Cała historia jest bardzo zagadkowa i, o zgrozo, ma pełne potwierdzenie w postaci dokumentów.
Pozdrawiam
:)
Złotko
Awatar użytkownika
zmad

Sympatyk

Post autor: zmad »

Ciekawi mnie przyczyna zgonu mlodego zonkosia. Czy jest podana? Czy znane sa jakies pozniejsze fakty dotyczace " wdowy "?

Zbyszek Maderski
zlotko

Sympatyk

Jego metryka zgonu, wygląda zupełnie normalnie. Nie ma tam podanej przyczyny zgonu, ale jest dzień, godzina. Zmarł we własnym domu. Zgon zgłosili brat zmarłego i jego szwagier. Według tej metryki zmarły był żonaty, imię żony (wdowy) też tam jest. Metryka zgonu jak każda inna, wydawałoby się bez zastrzeżeń.
Co do dalszych losów wdowy, przyznam, że jeszcze ich nie prześledziłem.
Pozdrawiam :)
Złotko
Awatar użytkownika
Marek.Podolski

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marek.Podolski »

Ja też mam podobny temat - też się dzieje w okolicach Warszawy i w niej samej:

http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... highlight=

Pozdrawiam
Marek
Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Kostkowski »

Mała miejscowość? A co ma wielkość do rzeczy. Miszkać mogła druga rodzina urodzonych gdzie indziej. A jeśli imię było np. ?an, a nazwisko np. Maj, Kowalski, a żona miała na imię np. Maria. Mam trzy akty z tego samego roku osób o takich samych imionach i takich samych imiona rodziców i takim samym nazwisku rodowym matki.
Odwiedziłem też emerytowaną nauczycielkę, której mam akt zgonu jako zmarłej w dzieciństwie. Nie ma mowy o pomyłce w dokumentach, bo zgon zgłaszali chrzestni, którzy byli przy chrzcie, ojciec był młynarzem i ksiądz tę rodzinę odwiedzał niemal codziennie więc niczego nikt nie pokręcił. Mam swoje przemyślenia na temat tego przypadku, a dowodów nie będzie nigdy.
Życze powodzenia w poszukiwaniach. Może wpadnie jakiś akt wprowadzajacy nieco swiatła w tę historię.
Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
Władysław Edward Kostkowski
zlotko

Sympatyk

Rzeczywiście wielkość miejscowości nie ma tu nic rzeczy. Problem w tym, że nie było w owym czasie w tej miejscowości innej rodziny o tym samym nazwisku. Potwierdza to też spis gospodarzy (właścicieli). Dodam, że nie chodzi o popularne nazwiko typu Nowak, Kowalski itp.
Złotko
Awatar użytkownika
zmad

Sympatyk

Post autor: zmad »

Zastanawiam sie, czy nie sa to sposoby ucieczki spod carskiej karzacej lapy. Zyl, zmarl i nie ma go. Policja juz przestaje szukac. W tamtych czasach politycznych poszukiwanych bylo sporo.

Zbyszek Maderski
zlotko

Sympatyk

Zbyszku,
rzeczywiście jest to zasługująca na uwagę hipoteza.
Ja z kolei myslałem o takiej możliwości, że ktoś "podszył się" pod cudze dane osobowe. Wiedząc, że dana osoba nie żyje, pobrał odpis jej aktu chrztu, aby go wykorzystać z założonym przez siebie celu. Hipoteza ta ma jednak słabą stronę. W parafii (okolicy) wiekszość osób znała się. Ksiądz też zapewne powinien wiedzieć z kim ma do czynienia, wydając odpis aktu.
Złotko
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bozenna »

Zlotko,
Czy przy drugim slubie (tym w Warszawie) przedstawil akt chrztu (kopie) czy akt znania ?
Piszesz o kopii aktu urodzenia (chyba raczej chrztu) , to znaczy, ze udalo Ci sie odnalesc te kopie ?
Jesli to jest akt znania to sprawa jest jasna: uzurpacja.
Pozdrowienia,
Bozenna
P.S. nic mnie juz nie dziwi. Przy ostatnim glosowaniu , tutaj we Francji, nie odnaleziono mojego meza na liscie glosujacych. Mieszkamy i glosujemy w tym samym miejscu od 33 lat.
Zdziwienie, sprawdzanie w ksiegach gminy i niespodzianka. Moj maz, dobrze znany burmistrzowi miasteczka i wielu mieszkancom, zostal wpisany jako "zmarly" i automatycznie usuniety z list glosujacych. Przypominam, ze jestesmy w XXI wieku.
zlotko

Sympatyk

Bozenno,
masz rację, chodzi o akt chrztu, nie urodzenia. Wygląda na to, że złożył akt chrztu, a nie znania. W metryce tak to jest opisane "... podług złozoney przed Nami Metryki wypisaney z Xiąg Koscioła parafialnego ...".
Nie mam dostępu do allegat ksiąg warszawskich z tego roku, nie ma ich jeszcze on-line. Ciekawe byłoby porównanie tego odpisu z odpisem z 1816 r.
Pozdrawiam
Złotko
Matysiak

Sympatyk

Post autor: Matysiak »

Bozenna pisze:P.S. nic mnie juz nie dziwi. Przy ostatnim glosowaniu , tutaj we Francji, nie odnaleziono mojego meza na liscie glosujacych. Mieszkamy i glosujemy w tym samym miejscu od 33 lat.
Zdziwienie, sprawdzanie w ksiegach gminy i niespodzianka. Moj maz, dobrze znany burmistrzowi miasteczka i wielu mieszkancom, zostal wpisany jako "zmarly" i automatycznie usuniety z list glosujacych. Przypominam, ze jestesmy w XXI wieku.
Świetne. To będzie istna zagwozdka dla Twoich potomków za 200 lat. Mogą pomyśleć że ktoś może się podszył pod Twojego męża. :) :) :)

Takie sytuacje spędzają sen z powiek genealogom. Nie zapominajmy, że czynnik ludzki może zawsze zawieść. Błędy we wszelkich dokumentach zdarzają się i zdarzać się będą.

Pozdrawiam

Piotr
Awatar użytkownika
jarymi

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: jarymi »

zlotko pisze: Nie mam dostępu do allegat ksiąg warszawskich z tego roku, nie ma ich jeszcze on-line. Ciekawe byłoby porównanie tego odpisu z odpisem z 1816 r.
Pozdrawiam
Złotko
Sprawdź w SZwA czy są allegata do tego rocznika. Jeżeli znasz datę ślubu to archiwum robi kopie za kilka zł zależy od formatu bez liczenia za kwerendę. Miałem też trudny przypadek i allegata wszystko wyjaśniły. A w takich sytuacjach nie warto czekać na udostępnienie allegat on line - raczej bym na to nie liczył.
Pozdrawiam Ryszard Jankielewicz

W kręgu moich zainteresowań nazwiska: Biedrzycki , Sobolewski, (okolice Brzezin, Piotrkowa, Częstochowy) Mirosław (Lubelskie) , Stożek (Myślenice, Kraków), Jankielewicz, Stabeusz, Garbacz (Warszawa, Wilno, Kowno)
zlotko

Sympatyk

jarymi pisze:
zlotko pisze: Nie mam dostępu do allegat ksiąg warszawskich z tego roku, nie ma ich jeszcze on-line. Ciekawe byłoby porównanie tego odpisu z odpisem z 1816 r.
Pozdrawiam
Złotko
Sprawdź w SZwA czy są allegata do tego rocznika. Jeżeli znasz datę ślubu to archiwum robi kopie za kilka zł zależy od formatu bez liczenia za kwerendę. Miałem też trudny przypadek i allegata wszystko wyjaśniły. A w takich sytuacjach nie warto czekać na udostępnienie allegat on line - raczej bym na to nie liczył.
Dzięki za podpowiedź,
rzeczywiście można zamówić kopię aktu w archiwum, jeśli się zachowała.
Pozdrawiam
Złotko
GG_Grudzien

Sympatyk
Adept

Post autor: GG_Grudzien »

Myślę, że akt zgonu żony wspomnianego przodka mógłby dostarczyć interesujących informacji. Data zgonu i informacja o pozostawionych (ewentualnych) dzieciach.

Pozdrawiam

Grzegorz
zlotko

Sympatyk

Grzegorzu,
zainspirowany Twoim postem „na gorąco” wziąłem się za sprawdzenie dalszych losów wdowy. Głupio się przyznać, ale jakoś wcześniej o tym nie pomyślałem. Miałem szczęście, bo dość szybko udało mi się je ustalić. I co się okazało. Po roku, również w swojej rodzinnej parafii, powtórnie wyszła za mąż, tym razem za wdowca. Wynikałoby z tego, że jej pierwszy mąż (bohater tego wątku) faktycznie zmarł, a ona wróciła do domu rodzicielskiego. W akcie ślubu jest określona jako wdowa, nazwisko pierwszego męża również widnieje, nie ma imienia. Miejsce zamieszkania, dane jej rodziców- wszystko się zgadza. W allegatach znajduje się odpis jej aktu urodzenia, brak natomiast odpisu aktu zgonu jej pierwszego męża (naszego bohatera).
Dziękuję serdecznie za podpowiedź
Złotko
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”