Szlachta wylegitymowana w Królestwie Polskim, E.Sęczys
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- Marek.Podolski

O Nowaczyńskich jest w publikacjach:
Prawa, konstytucje i przywileje Królestwa Polskiego, Wielkiego Księstwa Litewskiego, 1860 Petersburg - na stronie 168 jest nobilitacja osób wojskowych, w tym Paweł Nowaczyński kapitan wojsk litewskich.
Wiadomość o Klejnocie Szlacheckim, 1789 Warszawa - na stronie 78
pozdrawiam
Marek
Prawa, konstytucje i przywileje Królestwa Polskiego, Wielkiego Księstwa Litewskiego, 1860 Petersburg - na stronie 168 jest nobilitacja osób wojskowych, w tym Paweł Nowaczyński kapitan wojsk litewskich.
Wiadomość o Klejnocie Szlacheckim, 1789 Warszawa - na stronie 78
pozdrawiam
Marek
-
Slawinski_Jerzy

Witam,
myślałem że herb wystarczy. Oto pełne godności szukanych osób:
1) Roch/Andrzej Mianowski
2) Nikodem/Mikołaj Bobiński
Mój e-mail na stronie info PTG:
http://genealodzy.pl/UserInfo-Kuba64.phtml
Dziękuję,
Kuba
myślałem że herb wystarczy. Oto pełne godności szukanych osób:
1) Roch/Andrzej Mianowski
2) Nikodem/Mikołaj Bobiński
Mój e-mail na stronie info PTG:
http://genealodzy.pl/UserInfo-Kuba64.phtml
Dziękuję,
Kuba
- gosiagosia2

Witam serdecznie,
Posiadam już wypis dla Sarbiewskich herbu Prawdzic, a czy mogłabym poprosić o skany?
Antoni i Jan (synowie Macieja, drugi z Katarzyny Grzebskiej) leg 1844.
Jan 1 ur. Mikołajew pow.sochaczewski 22.06.1823 roku [ nazwiska żony nie podano]
oraz 2 ur. [brak danych] 05.07.1843 Anna Ochocka.
Syn z pierwszego małżeństwa 1. Stanisław Kostka ur 25.10.1825.
Synowie z drugiej żony: 2. Rudolf Atanazy ur. 16.05.1844 r ; 3. Apolinary Jakub ur 24.10.1847 r
Źr. 2/5 s 114; 4/199 k. 198-199; 423 p. 371
Będę bardzo wdzięczna za pomoc
Gosia
m.kozlow -@- wp.pl *
* Moderacja adresu e-mail (m.j.n; 10.04.14) Proszę nie podawać e-mail w wątkach na Forum
Posiadam już wypis dla Sarbiewskich herbu Prawdzic, a czy mogłabym poprosić o skany?
Antoni i Jan (synowie Macieja, drugi z Katarzyny Grzebskiej) leg 1844.
Jan 1 ur. Mikołajew pow.sochaczewski 22.06.1823 roku [ nazwiska żony nie podano]
oraz 2 ur. [brak danych] 05.07.1843 Anna Ochocka.
Syn z pierwszego małżeństwa 1. Stanisław Kostka ur 25.10.1825.
Synowie z drugiej żony: 2. Rudolf Atanazy ur. 16.05.1844 r ; 3. Apolinary Jakub ur 24.10.1847 r
Źr. 2/5 s 114; 4/199 k. 198-199; 423 p. 371
Będę bardzo wdzięczna za pomoc
Gosia
m.kozlow -@- wp.pl *
* Moderacja adresu e-mail (m.j.n; 10.04.14) Proszę nie podawać e-mail w wątkach na Forum
Sarbiewscy (Szemplino Czarne, Zembrzus)
Rudowscy (Wichrowiec, Labiau)
Ćwikła vel Ćwiklińscy (Paterek)
Kaźmierczak vel Kaźmierscy (Rgielsko)
Rudowscy (Wichrowiec, Labiau)
Ćwikła vel Ćwiklińscy (Paterek)
Kaźmierczak vel Kaźmierscy (Rgielsko)
Kuba,
Mianowski herbu Przzerowa
Od Macieja, dziedzica dobr Miodusze Litwa, woj. augustowskie, w roku 1728 - wnuk Roch Andrzej, syn Franciszka i Katarzyny Kielowicz, urzednik w Komisji Kwaterniczej w Warszawie, wylegitymowal sie w 1850 roku.
Bobinski herbu Leliwa
Od Franciszka, dziedzica wsi Bobinka w 1736 roku - praprawnuki Antoni, adiunkt w Zarzadzie Okregu Pocztowego i Nikodem Mikolaj, urzednik na poczcie w Ostrolece (synowie Stanislawa i Ludwiki Zaboklickiej) wylegitymowali sie w 1854 roku.
Franciszek syn Stanislawa (nazwisko matkie nie jest podane) wylegitymowal sie w 1853 roku.
Pozdrawiam,
Bozenna
Gosiu,
Wysylam skan,
Bozenna
Mianowski herbu Przzerowa
Od Macieja, dziedzica dobr Miodusze Litwa, woj. augustowskie, w roku 1728 - wnuk Roch Andrzej, syn Franciszka i Katarzyny Kielowicz, urzednik w Komisji Kwaterniczej w Warszawie, wylegitymowal sie w 1850 roku.
Bobinski herbu Leliwa
Od Franciszka, dziedzica wsi Bobinka w 1736 roku - praprawnuki Antoni, adiunkt w Zarzadzie Okregu Pocztowego i Nikodem Mikolaj, urzednik na poczcie w Ostrolece (synowie Stanislawa i Ludwiki Zaboklickiej) wylegitymowali sie w 1854 roku.
Franciszek syn Stanislawa (nazwisko matkie nie jest podane) wylegitymowal sie w 1853 roku.
Pozdrawiam,
Bozenna
Gosiu,
Wysylam skan,
Bozenna
Bardzo dziękuję,
o szlachectwie Bobińskich z Franciszka byłem poinformowany, o Macieju Mianowskim niestety nie!
Bozenno czy możesz mi wysłać ten skan na pocztę elektroniczną ?
Pozdrawiam,
Kuba
P.S.
W sprawie fałszywej śmierci twojego męża: tu Włoszech codziennie w prasie opisują takie sytuacje, ostatnio wydano mandat podatkowy osobie zmarłej od 30 lat !
o szlachectwie Bobińskich z Franciszka byłem poinformowany, o Macieju Mianowskim niestety nie!
Bozenno czy możesz mi wysłać ten skan na pocztę elektroniczną ?
Pozdrawiam,
Kuba
P.S.
W sprawie fałszywej śmierci twojego męża: tu Włoszech codziennie w prasie opisują takie sytuacje, ostatnio wydano mandat podatkowy osobie zmarłej od 30 lat !
-
Zaleski_Tadeusz
Tadek,
Zaleski vel Zalewski herbu Chomato
"Od Andrzeja, ktory wedlug akt grodzkich lubelskich z roku 1720-ego,nabyl od Jozefa Szaniawskiego dobra Ryszki czyli Falki pochodzacy Cyprian, syn Michala, wnuk Andrzeja, wylegitymowany ze szlachectwa w 1837 roku."
Cyprian bedzie pewnie ojcem Franciszka.
Pozdrawiam,
Bozenna
Zaleski vel Zalewski herbu Chomato
"Od Andrzeja, ktory wedlug akt grodzkich lubelskich z roku 1720-ego,nabyl od Jozefa Szaniawskiego dobra Ryszki czyli Falki pochodzacy Cyprian, syn Michala, wnuk Andrzeja, wylegitymowany ze szlachectwa w 1837 roku."
Cyprian bedzie pewnie ojcem Franciszka.
Pozdrawiam,
Bozenna
-
Zaleski_Tadeusz
Bozenna,
Bardzo dziękuję za powyższe, ale nie jestem pewien czy o tego Cypriana chodzi.
Mam akt urodzenia z 1855 roku w którym jest napisane "Franciszek Zaleski Szlachcic Wylegitymowany"
W akcie małżeństwa z 1846 roku, jest tylko "szlachcic" i jest nazwisko "Zalewski".
Może jest jakiś Franciszek Zalewski, skoro tak.
Czy mógłbym prosić o skan wszystkich Zalewskich i Zaleskich?
Poza tym jeszcze szukam Stanisława Tarnowskiego ur.1824 lub jego ojca Jana Tarnowskiego, który zmarł w 1840.
Jeszcze raz dziękuję.
pozdrawiam
Tadek
Bardzo dziękuję za powyższe, ale nie jestem pewien czy o tego Cypriana chodzi.
Mam akt urodzenia z 1855 roku w którym jest napisane "Franciszek Zaleski Szlachcic Wylegitymowany"
W akcie małżeństwa z 1846 roku, jest tylko "szlachcic" i jest nazwisko "Zalewski".
Może jest jakiś Franciszek Zalewski, skoro tak.
Czy mógłbym prosić o skan wszystkich Zalewskich i Zaleskich?
Poza tym jeszcze szukam Stanisława Tarnowskiego ur.1824 lub jego ojca Jana Tarnowskiego, który zmarł w 1840.
Jeszcze raz dziękuję.
pozdrawiam
Tadek