Rody Rycerskie Wielkiego Księstwa Litewskiego

Pomoc w poszukiwaniu publikacji, których nie ma w Bibliotece cyfrowej w Katalogu linków w bazie Nasze książki ; rozmowy o książkach ; Biblioteczka genealoga

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
jurek.solecki

Sympatyk

Post autor: jurek.solecki »

Witam.

Prośba do posiadaczy książki
Jan Ciechanowicz
o podanie co jest o rodzinie Stawryłło - Stawrylo

Pozdrawiam
Jurek Solecki
Awatar użytkownika
Michał_Zieliński

Zarząd PTG
Legenda
Otrzymał podziękowania: 14 times

Post autor: Michał_Zieliński »

STAWRYŁŁO (Stavrilas) herbu Leliwa. Polska encyklopedia szlachecka podaje: "Stawryłło herbu Leliwa, 1600; powiat łucki". Przedstawiciele tego rodu znani byli też na Litwie. Spokrewnieni byli mi.n. ze Zdanowskimi i Dąbrowskimi (CPAHL, f. 391, z. 4, nr 3029, s. 48 ). Bracia Kazimierz Józef i Stefan Stawryłłowie w roku 1735 sprzedali Mateuszowi i Mariannie Erdmanom, podczaszym ziemi bielskiej, posiadłość Bylińsk w powiecie wiłkomierskim "ze wszystkiemie przykupami, z poddanemi do Bylińska ab antique należacemi, teraz domami mieszkającemi i precz rozeszłemi wieczystemi oboyga rodzaju (...), z budowaniem dwornym i gumiennym, z żytem w polu zasianym, z gruntem roboczym y odłogiem leżącym, łąkami pastewienemi, błotnemi" potokami, łąkami, lasami, gajami w dawnych obchodach, granicach, kopcach będącą, z wolnym rozeszłych i oddalonych, gdzie by się pokazali, odzyskiwaniem jako swych dziedzicznych odbieraniem, jako chcąc, oraz wsyzstkiemi a wszystkiemi omni generali titulo universali attinencyami continencyami, pertinencyami y kompetencyami (...) za sumę tysiąc talarów bitych wiecznemi y nigdy nieodzownemi czasy".

Jan Ciechanowicz, Rody rycerskie Wielkiego Księstwa Litewskiego, t. V, s. 139-140.

pozdr,
Michał
Pozdrawiam,
Michał
Wojciechowska_Ewka

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Wojciechowska_Ewka »

Panie Michale,
czy można prosić o Monkiewiczów, Błażewiczów, Chrzanowskich?
doszłam do 1790 r. i dalej nie mogę ruszyć
pozdrawiam
ewa
elka

Sympatyk

Post autor: elka »

Witaj Michale,
serdecznie proszę o sprawdzenie nazwiska Jeleniewski (Jelenievskis), prawdopodobnie w tomie 6, oraz Adama Sawickiego.
Pozdrawiam - Elżbieta.
julia_jarmola

Sympatyk

Post autor: julia_jarmola »

Witam!
Mam tylko tom III od E- K.

JELENIEWSKI (Jelenevskis) herbu Jeleniewski.Ich rodowe majątki znajdowały się w pow. dyneburskim (CPAHL,f.391,z.7,nr763)

Pozdrawiam- Julia
Matysiak

Sympatyk

Post autor: Matysiak »

Uprzejmie proszę o sprawdzenie nazwiska Woyniłłowicz/Woyniłowicz/Wojniłłowicz/Wojniłowicz.

Pozdrawiam

Piotr
Awatar użytkownika
tonffillka

Sympatyk
Adept

Witam

Post autor: tonffillka »

Witam,
proszę o sprawdzenie nazwiska Klimkiewicz.
Dziękuję uprzejmie.
Małgosia Stempniewicz
julia_jarmola

Sympatyk

Post autor: julia_jarmola »

Witam!
KLIMKIEWICZ (Klimkevicius) herbu Przyjaciel. Ich dobra rodowe znajdowały się w pow. wiłkomierskim (CPAHL, f708, z.2, nr 3,404,649,722; f 391,z.1, nr 160)

Miłego dnia -Julia
Awatar użytkownika
tonffillka

Sympatyk
Adept

Post autor: tonffillka »

Dziękuję bardzo :)
Kromplewski_Franciszek

Sympatyk
Podziękował: 2 times
Otrzymał podziękowania: 1 time
Kontakt:

Post autor: Kromplewski_Franciszek »

Szanowy Michale proszę o sprawdzenie nazwiska litewskiego -bojara KRUMPLIS przekształconego W WYNIKU POLONIZACJI w nazwisko KRUMPLEWSKI . OD WIELU LAT NIE MOGE ODNALEŚC JAKI BYŁ HERB KRUMPLISA-KRUMPLEWSKIEGO MOJEGO PRZODKA. SZUKAŁEM GO WE WSZYSTKICH POLSKICH HERBARZACH NIGDZIE NIE WYSTĘPUJE TO NAZWISKO . Prosze o wskazówkę gdzie mogę szukać
SERDECZNIE GENEALOGICZNIE POZDRAWIAM
FRANCISZEK KROMPLEWSKI
danisha

Nieaktywny
Tytan

Post autor: danisha »

Czy ktoś z posiadających tę książkę mógłby sprawdzić nazwiska Maciejewicz i Czapla?
Pozdrawiam serdecznie
Dana
Zenek

Sympatyk

Post autor: Zenek »

proszę o sprawdzenie nazwiska Podsedkowski.
Dziekuje.
Zenek
ewabe

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: ewabe »

Witam panie Michale
czy mogłabym prosic o sprawdzenie nazwiska Tubielewicz str 283 i Wojszwiłło str 390
Z gory serdecznie dziekuje!
Pozdrawiam
Ewa
Robert_Kostecki

Sympatyk

Post autor: Robert_Kostecki »

Moi drodzy,

wielokrotnie na tym forum zwracałem się o sprawdzenie czegoś, w jakimś tam opracowaniu lub przy okazji w archiwum, itp. Bezskutecznie. Dopiero jeden z kolegów uświadomił mi, czym to grozi. Sprzedaż książek ciągle spada do tego stopnia, że autorzy opracowań nie mogą wyprzedać nawet niewielkich nakładów i tracą w ten sposób pokaźne kwoty, a liczyli się z drobnym zarobkiem za lata włożonej pracy. Biblioteki pustoszeją. Patrzeć, a wydawcy też upomną się prawnie o swoje, tak jak, np. autorzy tekstów i słów piosenek.

Pozdrawiam
Ewka58

Sympatyk

Post autor: Ewka58 »

Robert_Kostecki pisze:Moi drodzy,

wielokrotnie na tym forum zwracałem się o sprawdzenie czegoś, w jakimś tam opracowaniu lub przy okazji w archiwum, itp. Bezskutecznie. Dopiero jeden z kolegów uświadomił mi, czym to grozi. Sprzedaż książek ciągle spada do tego stopnia, że autorzy opracowań nie mogą wyprzedać nawet niewielkich nakładów i tracą w ten sposób pokaźne kwoty, a liczyli się z drobnym zarobkiem za lata włożonej pracy. Biblioteki pustoszeją. Patrzeć, a wydawcy też upomną się prawnie o swoje, tak jak, np. autorzy tekstów i słów piosenek.

Pozdrawiam
Racja, czytamy coraz mniej, kupujemy mniej książek. Ale co zrobić, gdy książka jest niedostępna w pobliskiej bibliotece i w dodatku nie można jej kupic nawet na Alegro.
Pozdrawiam
Ewa
ODPOWIEDZ

Wróć do „Książki, Biblioteki”