Armia Andersa 1942-1945, żolnierze 3 Dyw Strz. Karpackich

Mam listę, wykaz i pomogę w odszukaniu osób z tej listy, tego wykazu

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

robiqx

Sympatyk

Armia Andersa

Post autor: robiqx »

Witam

Spróbuj naisać email do:

Ministry of Defence

polishasstdisoff@northolt.raf.mod.uk

Tam są dokumenty żołnierzy Armii Andersa, ale nie wiem czy tylko tych co służyli w UK czy również z Rosji. Niestety email musi być napisany po angielsku(ja napisałem po polsku i nie dostałem odpowiedzi jak napisałem w języku angielskim dostałem odpowiedź na drugi dzień), dostęp do dokumentów ma tylko najbliższa rodzina. Trzeba to udukomentaować.
No i troche cena jest przerażająca bo koszt to ok 30 funtów.
Takie są moje doświadczenia.

Ale spróbuj napisać może coś się zmieniło

Pozdrawiam

Paweł
Paweł
Magda77

Sympatyk

Armia Andersa

Post autor: Magda77 »

Dziękuję Ci za szybką odp Pawle. Z językiem to akurat nie problem bo ja studiuję anglistykę. Osoba której szukam to brat mojej babci, mam nadzieję że takie pokrewieństwo wystarczy. Ewentualnie mogłabym poprosić o podpisanie się przez kogoś z rodzeństwa babci, ponieważ babcia już nie żyje :( a te 30 funtów to trzeba im na jakieś konto wpłacić? Pozdrawiam.
Magda77

Sympatyk

Armia Andersa

Dziękuję Ci za szybką odp Pawle. Z językiem to akurat nie problem bo ja studiuję anglistykę. Osoba której szukam to brat mojej babci, mam nadzieję że takie pokrewieństwo wystarczy. Ewentualnie mogłabym poprosić o podpisanie się przez kogoś z rodzeństwa babci, ponieważ babcia już nie żyje :( a te 30 funtów to trzeba im na jakieś konto wpłacić? Pozdrawiam.
robiqx

Sympatyk

Post autor: robiqx »

jak umiesz angielski to napisz tam email ponieważ może się okazać że takigo dokumentu jaki cię interesuja nie mają a taka informacja jest chyba bezpłatna. Jeśli coś znajdą to wtedy dopiero się płaci, ale nie jestem pewny. Ponieważ jak mi napisali cene takiego dokumentu to narazie zrezygnowałem bo szkoda mi w tej chwili tych 150 zł.

Pozdrawiam
Paweł
Magda77

Sympatyk

Dziękuję, już napisałam. Mam nadzieję, że odpiszą. Pozdrawiam Cię!!
grabkk

Sympatyk
Adept

Post autor: grabkk »

Wysłałem wiadomość dla Magdy77 na priv.
pozdrawiam
Ryszard K
Awatar użytkownika
hykiel

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: hykiel »

Spis dotarł juz do litery S

Zamieszczony juz jest też Aneks - więc prosze tam tez sprawdzać
Pozdrawiam
Jurek Hykiel
Ewa_Mordalska

Sympatyk

Post autor: Ewa_Mordalska »

Proszę o sprawdzenie nazwiska Józef Wiśniewski ur. 20.01.1891r w Łodzi, syn Antoniego i Antoniny.
Bardzo dziękuję.
Awatar użytkownika
hykiel

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: hykiel »

Ewo
to już pewnie ostatnie prosby o sprawdzanie bo i ty mozesz zrobić to sama. na dzień dzisiejszy
Litera W jest już na stronie.
Zajrzałem do ksiązki wśród wielu Wiśniewskich Józefów najstarszy urodził sie w 1901 roku.. Czy napewno był jeszcze w1942 roku w Armii Amdersa jako czynny żolnierz, miał juz wtedy 51 lat.?
Ewa_Mordalska

Sympatyk

Post autor: Ewa_Mordalska »

Bardzo dziękuję. Ponoć tak, ale nikt już z rodziny mi tego nie powie. Takie chodzą słuchy w rodzinie a ja muszę to sprawdzić. Jeszcze raz dziękuję.
JOANNAGAWECKA

Sympatyk

Post autor: JOANNAGAWECKA »

Mogę prosić o sprawdzenia Matuszewski Czesław s.Franciszka. Wiem tylko,że służył w Armii Andersa,po wojnie miał przypłynąć z Anglii, ale ślad po nim zaginął.
Awatar użytkownika
dtc65sowa

Sympatyk

Post autor: dtc65sowa »

Witam serdecznie
proszę o sprawdzenie Andrzejewski Czesław syn Józefa urodzony 06.07.1910
pozdrawiam Dariusz Tomasz Chojnacki
rybaklech

Sympatyk

Post autor: rybaklech »

Proszę o sprawdzenie: Zygmunt Sieniawski s. Wojciecha ur.1911,aresztowany w 1941 oblast Baranowicka
/Baranowicze/,trafił do armii Andersa,nie wrócił do kraju,pozostał prawdopodobnie w Anglii.Pozdrawiam
Dorota42

Sympatyk

Post autor: Dorota42 »

Bardzo proszę o sprawdzenie nazwiska Walenty Chwalik ur.1899. Z góry bardzo dziękuję Dorota Statkiewicz-Pietrzyk
czar.mar.13

Post autor: czar.mar.13 »

Witam
Czy poza listą żołnierzy 3 Dywizji jest pełna lista nazwisk całego II Korpusu Poskiego genarała Andersa? Chciałbym wiedzieć, gdzie służył mój krewny. Niestety w kraju nie ma żadnych pamiątek i dokumentów.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Posiadam listę, wykaz”