Rody Rycerskie Wielkiego Księstwa Litewskiego
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- jurek.solecki

Witam.
Prośba do posiadaczy książki
Jan Ciechanowicz
o podanie co jest o rodzinie Stawryłło - Stawrylo
Pozdrawiam
Jurek Solecki
Prośba do posiadaczy książki
Jan Ciechanowicz
o podanie co jest o rodzinie Stawryłło - Stawrylo
Pozdrawiam
Jurek Solecki
- Michał_Zieliński

- Otrzymał podziękowania: 14 times
STAWRYŁŁO (Stavrilas) herbu Leliwa. Polska encyklopedia szlachecka podaje: "Stawryłło herbu Leliwa, 1600; powiat łucki". Przedstawiciele tego rodu znani byli też na Litwie. Spokrewnieni byli mi.n. ze Zdanowskimi i Dąbrowskimi (CPAHL, f. 391, z. 4, nr 3029, s. 48 ). Bracia Kazimierz Józef i Stefan Stawryłłowie w roku 1735 sprzedali Mateuszowi i Mariannie Erdmanom, podczaszym ziemi bielskiej, posiadłość Bylińsk w powiecie wiłkomierskim "ze wszystkiemie przykupami, z poddanemi do Bylińska ab antique należacemi, teraz domami mieszkającemi i precz rozeszłemi wieczystemi oboyga rodzaju (...), z budowaniem dwornym i gumiennym, z żytem w polu zasianym, z gruntem roboczym y odłogiem leżącym, łąkami pastewienemi, błotnemi" potokami, łąkami, lasami, gajami w dawnych obchodach, granicach, kopcach będącą, z wolnym rozeszłych i oddalonych, gdzie by się pokazali, odzyskiwaniem jako swych dziedzicznych odbieraniem, jako chcąc, oraz wsyzstkiemi a wszystkiemi omni generali titulo universali attinencyami continencyami, pertinencyami y kompetencyami (...) za sumę tysiąc talarów bitych wiecznemi y nigdy nieodzownemi czasy".
Jan Ciechanowicz, Rody rycerskie Wielkiego Księstwa Litewskiego, t. V, s. 139-140.
pozdr,
Michał
Jan Ciechanowicz, Rody rycerskie Wielkiego Księstwa Litewskiego, t. V, s. 139-140.
pozdr,
Michał
Pozdrawiam,
Michał
Michał
-
Wojciechowska_Ewka

-
julia_jarmola

- tonffillka

-
julia_jarmola

- tonffillka

-
Kromplewski_Franciszek

- Podziękował: 2 times
- Otrzymał podziękowania: 1 time
- Kontakt:
Szanowy Michale proszę o sprawdzenie nazwiska litewskiego -bojara KRUMPLIS przekształconego W WYNIKU POLONIZACJI w nazwisko KRUMPLEWSKI . OD WIELU LAT NIE MOGE ODNALEŚC JAKI BYŁ HERB KRUMPLISA-KRUMPLEWSKIEGO MOJEGO PRZODKA. SZUKAŁEM GO WE WSZYSTKICH POLSKICH HERBARZACH NIGDZIE NIE WYSTĘPUJE TO NAZWISKO . Prosze o wskazówkę gdzie mogę szukać
SERDECZNIE GENEALOGICZNIE POZDRAWIAM
FRANCISZEK KROMPLEWSKI
SERDECZNIE GENEALOGICZNIE POZDRAWIAM
FRANCISZEK KROMPLEWSKI
-
Robert_Kostecki

Moi drodzy,
wielokrotnie na tym forum zwracałem się o sprawdzenie czegoś, w jakimś tam opracowaniu lub przy okazji w archiwum, itp. Bezskutecznie. Dopiero jeden z kolegów uświadomił mi, czym to grozi. Sprzedaż książek ciągle spada do tego stopnia, że autorzy opracowań nie mogą wyprzedać nawet niewielkich nakładów i tracą w ten sposób pokaźne kwoty, a liczyli się z drobnym zarobkiem za lata włożonej pracy. Biblioteki pustoszeją. Patrzeć, a wydawcy też upomną się prawnie o swoje, tak jak, np. autorzy tekstów i słów piosenek.
Pozdrawiam
wielokrotnie na tym forum zwracałem się o sprawdzenie czegoś, w jakimś tam opracowaniu lub przy okazji w archiwum, itp. Bezskutecznie. Dopiero jeden z kolegów uświadomił mi, czym to grozi. Sprzedaż książek ciągle spada do tego stopnia, że autorzy opracowań nie mogą wyprzedać nawet niewielkich nakładów i tracą w ten sposób pokaźne kwoty, a liczyli się z drobnym zarobkiem za lata włożonej pracy. Biblioteki pustoszeją. Patrzeć, a wydawcy też upomną się prawnie o swoje, tak jak, np. autorzy tekstów i słów piosenek.
Pozdrawiam
Racja, czytamy coraz mniej, kupujemy mniej książek. Ale co zrobić, gdy książka jest niedostępna w pobliskiej bibliotece i w dodatku nie można jej kupic nawet na Alegro.Robert_Kostecki pisze:Moi drodzy,
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Ewa