Małżeństwo przed 18-tką?
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Jakub_Rokita

- Kontakt:
Małżeństwo przed 18-tką?
Jak to kiedyś było? W czasie przeglądania indeksów natrafiłem na takie informacje:
1. dotyczy mojego 3xpradziadka:
"Antoni Rokita lat 22 zawarł związek małżeński z Jadwigą Marzec voto Zych, lat 20, wdową po Jakubie Zychu" (O matko! - 20-letnia wdowa! :O)
2. Dotyczy jego siostry:
"Marianna Rokita lat 16 zawarła związek małżeński z Ignacym Marszałkiem, wdowcem lat 37".
Jakie były wymagania co do ślubu kobiet w XIX wieku?
1. dotyczy mojego 3xpradziadka:
"Antoni Rokita lat 22 zawarł związek małżeński z Jadwigą Marzec voto Zych, lat 20, wdową po Jakubie Zychu" (O matko! - 20-letnia wdowa! :O)
2. Dotyczy jego siostry:
"Marianna Rokita lat 16 zawarła związek małżeński z Ignacym Marszałkiem, wdowcem lat 37".
Jakie były wymagania co do ślubu kobiet w XIX wieku?
Pozdrawiam - Jakub Rokita
Małżeństwo przed 18-tką?
W jednym z moich akt był mężczyzna wieku 19 lat i treści aktu była również wzmianka "iż rodzice pozwolenia na ślub małoletniego zezwolili" - cosik takiego 
Pozdrwiam
Paulina
Szukam aktu ślubu Aleksandra Kluszewskiego ur. około 1838 i Marianny z Glińskich /potomstwo rodzi się w Żukowie, Rokitnie,Błoniu, Pass, Brwinowie
-
Jakub_Rokita

- Kontakt:
Małżeństwo przed 18-tką?
Jak się okazuje - co mnie bardzo zdziwiło - nawet mój prapradziadek żenił się w wieku niecałych 19 lat (dwóch miesięcy brakowało
)
-
Janusz_Brodowicz

Małżeństwo przed 18-tką?
Kodeks Prawa Kanonicznego zezwalał/zezwala na ślub w wieku 16 lat.
Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale w szczególnych wypadkach Kościół Katolicki zezwalał kiedyś na ślub nawet w wieku 14 lat(kobieta) 16 lat (mężczyzna).
Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale w szczególnych wypadkach Kościół Katolicki zezwalał kiedyś na ślub nawet w wieku 14 lat(kobieta) 16 lat (mężczyzna).
Poszukuję aktu małżeństwa Michała Brodowicza rodziców niewiadomych, parafii nieznanej i Marianny Sulak córki Jana i Franciszki Gowinów urodzonej w parafii Wrociszew. Małżeństwo zostało zawarte między rokiem 1830 a 1833.
-
Jakub_Rokita

- Kontakt:
Małżeństwo przed 18-tką?
Aha. Szkoda, ze tak nie ma dzisiaj
. No to już wiem, skąd przy ślubie mojej dalekiej ciotki wziął się wiek 16 lat. Dziękuję 
-
Janusz_Brodowicz

Małżeństwo przed 18-tką?
Obecnie małżeństwo konkordatowe poniżej 16 roku z punktu widzenia prawa cywilnego byłoby nieważne.
Ślub kościelny teoretycznie tak, ale chyba takie przypadki się nie zdarzają.
Ślub kościelny teoretycznie tak, ale chyba takie przypadki się nie zdarzają.
Poszukuję aktu małżeństwa Michała Brodowicza rodziców niewiadomych, parafii nieznanej i Marianny Sulak córki Jana i Franciszki Gowinów urodzonej w parafii Wrociszew. Małżeństwo zostało zawarte między rokiem 1830 a 1833.
Małżeństwo przed 18-tką?
Witam.
Zobaczmy na to że jesteśmy w XIX wieku. Większość społeczeństwa nie umiała pisać i czytać, wiele osób nie wiedziało nawet dokładnej swojej daty urodzenia. Często przy ślubach następuje mnóstwo pomyłek, przedłużeń lat lub też wdowiec chciał się odmłodzić o dwa lata i podał wiek wsteczny i taki wpisano. Sprawa była też zależna od zaborów. W Galicji pełnoletność osiągało się (o ile dobrze pamiętam) w wieku 19 lat początkowo później było to 21 ponieważ biedna Galicja rozrastała się pod względem ludności i władze cesarskie podwyższyły wiek pełnoletności by było troszkę mniej ślubów. Wiek 16 lat przy ślubie u kobiety nie był niczym szczególnym.. spotykałem wiek 14 lat nawet. U mężczyzn zazwyczaj było to 19 lat na zawarcie pierwszego małżeństwa bo kolejne to bywały nawet w wieku 70 lat.
Powody były wiadomo rózne czemu rodziny wydawały tak młodo swoje dzieci. Po pierwsze dzieci w tamtych czasach szybciej stawały się dorosłe i zdolne do zakładania własnych rodzin. Przeludnienie wsi sprawiało że rodziny wydawały dzieci w młodym wieku by sie odciążyć. Nie mówiąc oczywiście o kwestiach majątkowych by rodzina mogła się w jakiś sposób wzbogacić. Oraz jako ostatnie możemy podać to że ludzie w dawnych czasach na wsiach szybciej się starzeli, kobieta po 30 - te była już uznawana za starą pannę. Kobiety poprzez ciężkie życie wiejskie stawały się szybko mniej atrakcyjne, często garbate. Ludzie mieli w tamtych wiekach takie same potrzeby jak my teraz, młody mężczyzna też chciał mieć ładną i młodą kobietę na gospodarstwie...
Pozdrawiam.
Mateusz.
Zobaczmy na to że jesteśmy w XIX wieku. Większość społeczeństwa nie umiała pisać i czytać, wiele osób nie wiedziało nawet dokładnej swojej daty urodzenia. Często przy ślubach następuje mnóstwo pomyłek, przedłużeń lat lub też wdowiec chciał się odmłodzić o dwa lata i podał wiek wsteczny i taki wpisano. Sprawa była też zależna od zaborów. W Galicji pełnoletność osiągało się (o ile dobrze pamiętam) w wieku 19 lat początkowo później było to 21 ponieważ biedna Galicja rozrastała się pod względem ludności i władze cesarskie podwyższyły wiek pełnoletności by było troszkę mniej ślubów. Wiek 16 lat przy ślubie u kobiety nie był niczym szczególnym.. spotykałem wiek 14 lat nawet. U mężczyzn zazwyczaj było to 19 lat na zawarcie pierwszego małżeństwa bo kolejne to bywały nawet w wieku 70 lat.
Powody były wiadomo rózne czemu rodziny wydawały tak młodo swoje dzieci. Po pierwsze dzieci w tamtych czasach szybciej stawały się dorosłe i zdolne do zakładania własnych rodzin. Przeludnienie wsi sprawiało że rodziny wydawały dzieci w młodym wieku by sie odciążyć. Nie mówiąc oczywiście o kwestiach majątkowych by rodzina mogła się w jakiś sposób wzbogacić. Oraz jako ostatnie możemy podać to że ludzie w dawnych czasach na wsiach szybciej się starzeli, kobieta po 30 - te była już uznawana za starą pannę. Kobiety poprzez ciężkie życie wiejskie stawały się szybko mniej atrakcyjne, często garbate. Ludzie mieli w tamtych wiekach takie same potrzeby jak my teraz, młody mężczyzna też chciał mieć ładną i młodą kobietę na gospodarstwie...
Pozdrawiam.
Mateusz.
Małżeństwo przed 18-tką?
ja również trafiłam raz na akt ślubu, gdzie dziewczyna miała lat 14, a chłopak niespełna 17, odnotowano, że ślub był za zgodą rodziców. Zresztą jeszcze nie tak dawno, bo w 1920 roku moja 16- letnia prababcia wyszła za mąż- choć pradziadek akurat miał lat 27 
-
Marynicz_Marcin

Re: Małżeństwo przed 18-tką?
U mnie krewna została wdową mając 15 lat 10 miesięcy i 12 dni, opisałem to nawet na blogu:Jakub_Rokita pisze: 1. dotyczy mojego 3xpradziadka:
http://www.przodkowieztamtychlat.blogsp ... dziny.html
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz
Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Marcin Marynicz
Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
-
Haponiuk_Daniel

- Mirek.Kozak

Sprawdzilem swoje Karczmiska w latach 1783-1953:
W latach 1798-1801 sa cztery przypadki panny mlodej w wieku 13 lat - mezowie odpowiednio w wieku 20-24 lata.
Najstarsza panna mloda w tej parafii miala w tym okresie 66 lat.
Najmlodszy pan mlody mial 16 lat i zdarzylo sie to w 1826 i 1834 roku, panny mlode mialy 16 i 21 lat.
W latach 1798-1801 sa cztery przypadki panny mlodej w wieku 13 lat - mezowie odpowiednio w wieku 20-24 lata.
Najstarsza panna mloda w tej parafii miala w tym okresie 66 lat.
Najmlodszy pan mlody mial 16 lat i zdarzylo sie to w 1826 i 1834 roku, panny mlode mialy 16 i 21 lat.
Pozdrawiam: MireQ
Parafie: Chodel, Karczmiska, Końskowola, Kazimierz Dolny, Opole Lubelskie, Wąwolnica, Wilków
Parafie: Chodel, Karczmiska, Końskowola, Kazimierz Dolny, Opole Lubelskie, Wąwolnica, Wilków