Małżeństwo przed 18-tką?

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Jakub_Rokita

Sympatyk
Ekspert
Kontakt:

Małżeństwo przed 18-tką?

Post autor: Jakub_Rokita »

Jak to kiedyś było? W czasie przeglądania indeksów natrafiłem na takie informacje:

1. dotyczy mojego 3xpradziadka:
"Antoni Rokita lat 22 zawarł związek małżeński z Jadwigą Marzec voto Zych, lat 20, wdową po Jakubie Zychu" (O matko! - 20-letnia wdowa! :O)

2. Dotyczy jego siostry:
"Marianna Rokita lat 16 zawarła związek małżeński z Ignacym Marszałkiem, wdowcem lat 37".

Jakie były wymagania co do ślubu kobiet w XIX wieku?
Pozdrawiam - Jakub Rokita
Awatar użytkownika
artio

Sympatyk

Małżeństwo przed 18-tką?

Post autor: artio »

W jednym z moich akt był mężczyzna wieku 19 lat i treści aktu była również wzmianka "iż rodzice pozwolenia na ślub małoletniego zezwolili" - cosik takiego :)
Pozdrwiam
Paulina

Sympatyk
Ekspert
Kontakt:

Małżeństwo przed 18-tką?

Jak się okazuje - co mnie bardzo zdziwiło - nawet mój prapradziadek żenił się w wieku niecałych 19 lat (dwóch miesięcy brakowało ;))
Janusz_Brodowicz

Sympatyk

Małżeństwo przed 18-tką?

Post autor: Janusz_Brodowicz »

Kodeks Prawa Kanonicznego zezwalał/zezwala na ślub w wieku 16 lat.
Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale w szczególnych wypadkach Kościół Katolicki zezwalał kiedyś na ślub nawet w wieku 14 lat(kobieta) 16 lat (mężczyzna).
Poszukuję aktu małżeństwa Michała Brodowicza rodziców niewiadomych, parafii nieznanej i Marianny Sulak córki Jana i Franciszki Gowinów urodzonej w parafii Wrociszew. Małżeństwo zostało zawarte między rokiem 1830 a 1833.
Jakub_Rokita

Sympatyk
Ekspert
Kontakt:

Małżeństwo przed 18-tką?

Aha. Szkoda, ze tak nie ma dzisiaj :(. No to już wiem, skąd przy ślubie mojej dalekiej ciotki wziął się wiek 16 lat. Dziękuję :)
demiane

Sympatyk

Post autor: demiane »

W moim drzewie jest przypadek
Ślub 15-to letniej dziewczyny potwierdzony zgodą rodziców w akcie notarialnym

No, a 7 miesięcy póżniej urodziła sie jej córeczka :)

Pozdrawiam
Janusz_Brodowicz

Sympatyk

Małżeństwo przed 18-tką?

Post autor: Janusz_Brodowicz »

Obecnie małżeństwo konkordatowe poniżej 16 roku z punktu widzenia prawa cywilnego byłoby nieważne.
Ślub kościelny teoretycznie tak, ale chyba takie przypadki się nie zdarzają.
Poszukuję aktu małżeństwa Michała Brodowicza rodziców niewiadomych, parafii nieznanej i Marianny Sulak córki Jana i Franciszki Gowinów urodzonej w parafii Wrociszew. Małżeństwo zostało zawarte między rokiem 1830 a 1833.
matix123

Sympatyk
Nowicjusz

Małżeństwo przed 18-tką?

Post autor: matix123 »

Witam.

Zobaczmy na to że jesteśmy w XIX wieku. Większość społeczeństwa nie umiała pisać i czytać, wiele osób nie wiedziało nawet dokładnej swojej daty urodzenia. Często przy ślubach następuje mnóstwo pomyłek, przedłużeń lat lub też wdowiec chciał się odmłodzić o dwa lata i podał wiek wsteczny i taki wpisano. Sprawa była też zależna od zaborów. W Galicji pełnoletność osiągało się (o ile dobrze pamiętam) w wieku 19 lat początkowo później było to 21 ponieważ biedna Galicja rozrastała się pod względem ludności i władze cesarskie podwyższyły wiek pełnoletności by było troszkę mniej ślubów. Wiek 16 lat przy ślubie u kobiety nie był niczym szczególnym.. spotykałem wiek 14 lat nawet. U mężczyzn zazwyczaj było to 19 lat na zawarcie pierwszego małżeństwa bo kolejne to bywały nawet w wieku 70 lat.

Powody były wiadomo rózne czemu rodziny wydawały tak młodo swoje dzieci. Po pierwsze dzieci w tamtych czasach szybciej stawały się dorosłe i zdolne do zakładania własnych rodzin. Przeludnienie wsi sprawiało że rodziny wydawały dzieci w młodym wieku by sie odciążyć. Nie mówiąc oczywiście o kwestiach majątkowych by rodzina mogła się w jakiś sposób wzbogacić. Oraz jako ostatnie możemy podać to że ludzie w dawnych czasach na wsiach szybciej się starzeli, kobieta po 30 - te była już uznawana za starą pannę. Kobiety poprzez ciężkie życie wiejskie stawały się szybko mniej atrakcyjne, często garbate. Ludzie mieli w tamtych wiekach takie same potrzeby jak my teraz, młody mężczyzna też chciał mieć ładną i młodą kobietę na gospodarstwie...

Pozdrawiam.
Mateusz.
mila_m

Sympatyk

Małżeństwo przed 18-tką?

Post autor: mila_m »

ja również trafiłam raz na akt ślubu, gdzie dziewczyna miała lat 14, a chłopak niespełna 17, odnotowano, że ślub był za zgodą rodziców. Zresztą jeszcze nie tak dawno, bo w 1920 roku moja 16- letnia prababcia wyszła za mąż- choć pradziadek akurat miał lat 27 :)
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Re: Małżeństwo przed 18-tką?

Post autor: Marynicz_Marcin »

Jakub_Rokita pisze: 1. dotyczy mojego 3xpradziadka:
"Antoni Rokita lat 22 zawarł związek małżeński z Jadwigą Marzec voto Zych, lat 20, wdową po Jakubie Zychu" (O matko! - 20-letnia wdowa! :O)
U mnie krewna została wdową mając 15 lat 10 miesięcy i 12 dni, opisałem to nawet na blogu:
http://www.przodkowieztamtychlat.blogsp ... dziny.html
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
demiane

Sympatyk

Post autor: demiane »

Matesz
Dodam jeszcze że kobiety te rodziły dużo dzieci.
Moja prababka miała miała 14-ro sama mając 10-ro rodzeństwa a jej męża matka - 11-ciorga dzieci.
I tak mógłbym wymieniać dalej
Haponiuk_Daniel

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Haponiuk_Daniel »

Moja prababcia wyszła za mąż w wieku 15 lat za starszego o 10 lat faceta, a było to w latach 30' XX wieku.

Pozdrawiam

Daniel
Meduza

Sympatyk

Post autor: Meduza »

Moja 4prababcia wyszła za mojego 4pradziadka w 1855 roku mając 16 lat - 4 pradziadek miał 36 lat , była jego 3 żoną , poprzednie zmarły przy porodach dzieci , 4pradziadek zmarł w 1899 roku , dalsze losy 4prababci po 1899 roku są poszukiwane …
Pozdrawiam Anna
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Post autor: jakozak »

Kilka dni temu indeksowałam ślub 15 letniej panny młodej.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Awatar użytkownika
Mirek.Kozak

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Mirek.Kozak »

Sprawdzilem swoje Karczmiska w latach 1783-1953:

W latach 1798-1801 sa cztery przypadki panny mlodej w wieku 13 lat - mezowie odpowiednio w wieku 20-24 lata.
Najstarsza panna mloda w tej parafii miala w tym okresie 66 lat.

Najmlodszy pan mlody mial 16 lat i zdarzylo sie to w 1826 i 1834 roku, panny mlode mialy 16 i 21 lat.
Pozdrawiam: MireQ
Parafie: Chodel, Karczmiska, Końskowola, Kazimierz Dolny, Opole Lubelskie, Wąwolnica, Wilków
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”