T: "Przodkowie w województwie Łódzkim"
Witam, szukam wszelkich informacji o osobach o nazwisku Nowak oraz Wyszyńscy z miejscowości Dzbanki (woj. łódzkie), Kałka oraz Ferlińscy z miejscowości Trząs w gminie Kluki (woj. łódzkie), Nowak z miejscowości Słupia (woj. łódzkie).
* temat zmieniony przez moderatora (Sianin_1948)
Nowak, Wyszyńscy, Kałka, Ferlińscy - łódzkie
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Przodkowie w województwie Łódzkim
Jedną z moich prababek była Franciszka Kałka c. Piotra i Anastazji ze Skrobieskich ur. w Trząsie w 1872 roku, która w 1893 r. wyszła za mąż za Piotra Pabisia.
Michał Ferliński ze wsi Trząs jest wymieniony jako obecny przy sporządzaniu aktu urodzenia mojego dziadka..
Pozdrawiam

Michał Ferliński ze wsi Trząs jest wymieniony jako obecny przy sporządzaniu aktu urodzenia mojego dziadka..
Pozdrawiam
Witam Pana. Rodzicami mojej prababki, Kazimiery Kałki, która urodziła się 10.02.1902 roku w Trząsie byli Antoni Kałka oraz Teodozja Kałka (za panny Ferlińska). Może łączyły ich jakieś geny. 
Pozdrawiam serdecznie.
Pozdrawiam serdecznie.
Pozdrawiam, Anna.
" Może łączyły ich jakieś geny.
"
Kto wie? Trzeba to będzie sprawdzić. Rodzina Kałków zamieszkiwała też w niedalekiej Trząsowi wsi Nowy Janów (dawniej Grafenort) i najpradopodobniej Kałkowie przywędrowali jako koloniści osiedlani przez hrabiego Henckla w nabytych przez niego dobrach kaszewickich.
W ubiegłym roku rowerowo byłem kilkakrotnie w Trząsie i byłem tez w Nowym Janowie. Pytałem o Kałków. W sklepie powiedziano mi, że jeszcze taka rodzina zamieszkuje, ale wtedy nikogo nie zastałem. Na cmentarzu w Kaszewicach znalazłem mogiły osób o nazwisku Kałka ( mam foto).
Kto wie? Trzeba to będzie sprawdzić. Rodzina Kałków zamieszkiwała też w niedalekiej Trząsowi wsi Nowy Janów (dawniej Grafenort) i najpradopodobniej Kałkowie przywędrowali jako koloniści osiedlani przez hrabiego Henckla w nabytych przez niego dobrach kaszewickich.
W ubiegłym roku rowerowo byłem kilkakrotnie w Trząsie i byłem tez w Nowym Janowie. Pytałem o Kałków. W sklepie powiedziano mi, że jeszcze taka rodzina zamieszkuje, ale wtedy nikogo nie zastałem. Na cmentarzu w Kaszewicach znalazłem mogiły osób o nazwisku Kałka ( mam foto).
Niestety o Nowym Janowie nie ma wzmianki w moich dokumentach. Wiem, że Antoni Kałka miał brata Stefana (ur. 6 stycznia 1905 roku). Który wraz z żoną mieszkał w mojej miejscowości w województwie Zachodniopomorskim.Niestety nie posiadam zbyt dużo informacji, ponieważ dopiero niedawno zaczęłam moją przygodę z genealogią. Ale to mnie bardzo zainteresowało. A mógł by mi Pan podesłać te zdjęcia?
Pozdrawiam, Anna.