Nowak, Wyszyńscy, Kałka, Ferlińscy - łódzkie

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Madde

Sympatyk

Nowak, Wyszyńscy, Kałka, Ferlińscy - łódzkie

Post autor: Madde »

T: "Przodkowie w województwie Łódzkim"

Witam, szukam wszelkich informacji o osobach o nazwisku Nowak oraz Wyszyńscy z miejscowości Dzbanki (woj. łódzkie), Kałka oraz Ferlińscy z miejscowości Trząs w gminie Kluki (woj. łódzkie), Nowak z miejscowości Słupia (woj. łódzkie).

* temat zmieniony przez moderatora (Sianin_1948)
Awatar użytkownika
Cyklista

Sympatyk

Przodkowie w województwie Łódzkim

Post autor: Cyklista »

Jedną z moich prababek była Franciszka Kałka c. Piotra i Anastazji ze Skrobieskich ur. w Trząsie w 1872 roku, która w 1893 r. wyszła za mąż za Piotra Pabisia.
Michał Ferliński ze wsi Trząs jest wymieniony jako obecny przy sporządzaniu aktu urodzenia mojego dziadka..

Pozdrawiam
:-)
Madde

Sympatyk

Witam Pana. Rodzicami mojej prababki, Kazimiery Kałki, która urodziła się 10.02.1902 roku w Trząsie byli Antoni Kałka oraz Teodozja Kałka (za panny Ferlińska). Może łączyły ich jakieś geny. ;)
Pozdrawiam serdecznie.
Pozdrawiam, Anna.
Awatar użytkownika
Cyklista

Sympatyk

Post autor: Cyklista »

" Może łączyły ich jakieś geny. :-) "

Kto wie? Trzeba to będzie sprawdzić. Rodzina Kałków zamieszkiwała też w niedalekiej Trząsowi wsi Nowy Janów (dawniej Grafenort) i najpradopodobniej Kałkowie przywędrowali jako koloniści osiedlani przez hrabiego Henckla w nabytych przez niego dobrach kaszewickich.
W ubiegłym roku rowerowo byłem kilkakrotnie w Trząsie i byłem tez w Nowym Janowie. Pytałem o Kałków. W sklepie powiedziano mi, że jeszcze taka rodzina zamieszkuje, ale wtedy nikogo nie zastałem. Na cmentarzu w Kaszewicach znalazłem mogiły osób o nazwisku Kałka ( mam foto).
Madde

Sympatyk

Niestety o Nowym Janowie nie ma wzmianki w moich dokumentach. Wiem, że Antoni Kałka miał brata Stefana (ur. 6 stycznia 1905 roku). Który wraz z żoną mieszkał w mojej miejscowości w województwie Zachodniopomorskim.Niestety nie posiadam zbyt dużo informacji, ponieważ dopiero niedawno zaczęłam moją przygodę z genealogią. Ale to mnie bardzo zainteresowało. A mógł by mi Pan podesłać te zdjęcia?
Pozdrawiam, Anna.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”