Nazwiska w moim drzewie < Biedrzycki > <Mirosław>
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- jarymi

Nazwiska w moim drzewie < Biedrzycki > <Mirosław>
Nazwiska w moim drzewie "Biedrzycki" i "Mirosław" od końca XVII w. – podaję mniej więcej w kolejności pojawiania się.
W większości wypadków formy m i ż .
Łódzkie, Częstochowskie, Lubelskie :
1. Biedrzycki
2. Ciszewska
3. Snarska
4. Kruszewska
5. Zwierzchlewski
6. Szrejber
7. Węgliński
8. Krotkiewska
9. Krotkiewicz
10. Szymońska
11. Grzybowski
12. Rzeszotarski
13. Kaszubska
14. Orpiszewski
15. Kołodziejek
16. Węgliński
17. Kawecka
18. Sobolewska
19. Dworowska
20. Wnuszko/Wnuszka
21. Krępacki
22. Frontczak
23. Janowiec
24. Mirosław
25. Stachyra
26. Węgorowski
27. Kobanow
28. Zagajewska
29. Czerniec
30. Buczyńskai
31. Pazur/Pazura
32. Lewtak
33. Pomorski
34. Ceglarz
35. Tomaszewski
Łódzkie, Częstochowskie, Lubelskie :
1. Biedrzycki
2. Ciszewska
3. Snarska
4. Kruszewska
5. Zwierzchlewski
6. Szrejber
7. Węgliński
8. Krotkiewska
9. Krotkiewicz
10. Szymońska
11. Grzybowski
12. Rzeszotarski
13. Kaszubska
14. Orpiszewski
15. Kołodziejek
16. Węgliński
17. Kawecka
18. Sobolewska
19. Dworowska
20. Wnuszko/Wnuszka
21. Krępacki
22. Frontczak
23. Janowiec
24. Mirosław
25. Stachyra
26. Węgorowski
27. Kobanow
28. Zagajewska
29. Czerniec
30. Buczyńskai
31. Pazur/Pazura
32. Lewtak
33. Pomorski
34. Ceglarz
35. Tomaszewski
Pozdrawiam Ryszard Jankielewicz
W kręgu moich zainteresowań nazwiska: Biedrzycki , Sobolewski, (okolice Brzezin, Piotrkowa, Częstochowy) Mirosław (Lubelskie) , Stożek (Myślenice, Kraków), Jankielewicz, Stabeusz, Garbacz (Warszawa, Wilno, Kowno)
W kręgu moich zainteresowań nazwiska: Biedrzycki , Sobolewski, (okolice Brzezin, Piotrkowa, Częstochowy) Mirosław (Lubelskie) , Stożek (Myślenice, Kraków), Jankielewicz, Stabeusz, Garbacz (Warszawa, Wilno, Kowno)
- jarymi

Stachyra i Pomorski to Lubelski przede wszystkim wieś Maszki i Wojciechów
- jarymi

Moi najstarsi Pomorscy to zmarły w 1866r Grzegorz Pomorski zmarły w Wojciechowie w wieku 80 lat czyli ur. ok 1786 r. i jego żona Katarzyna z Węgorowskich
Moi najstarsi Stachyra to Maryanna Stachyra ur w 1809 r córka Antoniego i Maryanny.
Danusiu jak poszperamy to może się jeszcze okazać że jesteśmy spowinowaceni - ale bomba
Pomorscy i Stachyra występują w drzewie Mirosławów z Maszek, Wojciechowa i okolicy a tam szok, w ciągu 45 lat przeszło 400 !!! małżeństw w których występuje nazwisko Mirosław co oczywiście daje takie kwiatki, że młody Miroslaw ma matkę Mirosław z/d Mirosław a młoda jest z domu Mirosław i jej matka Mirosław też z domu Mirosław.
Koledzy z forum lubelskiego pisli mi, że poszukiwania Mirosławów w Maszkach i Wojciechowie jest ekstremalnym zadaniem.
Bardzo mi pomogła ich lubelska wyszukiwarka jest naprawdę super bo daje możliwość wyszukiwania także po imionach.
Pewnie ją znasz , a jeśli nie to tu jest link: http://regestry.lubgens.eu/viewpage.php?page_id=530
Pozdrawiam i do usłyszenia
Rysiek
Moi najstarsi Stachyra to Maryanna Stachyra ur w 1809 r córka Antoniego i Maryanny.
Danusiu jak poszperamy to może się jeszcze okazać że jesteśmy spowinowaceni - ale bomba
Pomorscy i Stachyra występują w drzewie Mirosławów z Maszek, Wojciechowa i okolicy a tam szok, w ciągu 45 lat przeszło 400 !!! małżeństw w których występuje nazwisko Mirosław co oczywiście daje takie kwiatki, że młody Miroslaw ma matkę Mirosław z/d Mirosław a młoda jest z domu Mirosław i jej matka Mirosław też z domu Mirosław.
Koledzy z forum lubelskiego pisli mi, że poszukiwania Mirosławów w Maszkach i Wojciechowie jest ekstremalnym zadaniem.
Bardzo mi pomogła ich lubelska wyszukiwarka jest naprawdę super bo daje możliwość wyszukiwania także po imionach.
Pewnie ją znasz , a jeśli nie to tu jest link: http://regestry.lubgens.eu/viewpage.php?page_id=530
Pozdrawiam i do usłyszenia
Rysiek
- jarymi

Witaj Asiu !!!
A jakie lata???
U mnie występuje "szlachetnie urodzony" Antoni Grzybowski ur. ok 1796 roku.
Bierze ślub 09-09-1823 r z Heleną Biedrzycką h. Rawicz w Bronowicach par. Brzeziny - rodowym gnieździe Biedrzyckich.
Borki i Moskule to wszystko niedaleko Bronowic - może być połączenie
ale u mnie to nazwisko występuje tylko 1 raz w latach jw.
A jakie lata???
U mnie występuje "szlachetnie urodzony" Antoni Grzybowski ur. ok 1796 roku.
Bierze ślub 09-09-1823 r z Heleną Biedrzycką h. Rawicz w Bronowicach par. Brzeziny - rodowym gnieździe Biedrzyckich.
Borki i Moskule to wszystko niedaleko Bronowic - może być połączenie
ale u mnie to nazwisko występuje tylko 1 raz w latach jw.
-
Szumny_Tomasz

Witam
Wśród moich przodków występuje Zwierzchlewska Józefa, córka Jana i Joanny Matyczyńskiej. urodzona w Grocholicach w 1833 roku. Nie wywodziłem niestety dalszych członków jej rodziny. Wyszła ona za mąż za Pawła Kostrzewskiego w 1849 roku i w tamtą stronę poszły moje zainteresowania.
Pozdrawiam
Wśród moich przodków występuje Zwierzchlewska Józefa, córka Jana i Joanny Matyczyńskiej. urodzona w Grocholicach w 1833 roku. Nie wywodziłem niestety dalszych członków jej rodziny. Wyszła ona za mąż za Pawła Kostrzewskiego w 1849 roku i w tamtą stronę poszły moje zainteresowania.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony wt 15 lip 2014, 07:28 przez Szumny_Tomasz, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam, Tomasz Szumny
- jarymi

Tomaszu !!!
Zwierzchlewscy to Franciszek Zwierzchlewski ur. 1756 roku. W 1776 roku bierze ślub z Rozalią Biedrzycką h. Rawicz.
w moim drzewie.
doszedłem na razie do ich dwójki dzieci:
1. Wincenty Zwierzchlewski ur 11-04-1783 roku
Chrzestni Wincentego: Jacek Snarski
burgrabia czeniechowski z żoną
Asysta: Urodzona
Pani Aniela Snarska panna
2. Antonina Agnieszka Zwierzchlewska ur 17-01-1777 roku
Asysta: Ur. Franciszek Biedrzycki
kawaler i Agnieszka Biedrzycka
siostra jego
Zwierzchlewscy to Franciszek Zwierzchlewski ur. 1756 roku. W 1776 roku bierze ślub z Rozalią Biedrzycką h. Rawicz.
w moim drzewie.
doszedłem na razie do ich dwójki dzieci:
1. Wincenty Zwierzchlewski ur 11-04-1783 roku
Chrzestni Wincentego: Jacek Snarski
burgrabia czeniechowski z żoną
Asysta: Urodzona
Pani Aniela Snarska panna
2. Antonina Agnieszka Zwierzchlewska ur 17-01-1777 roku
Asysta: Ur. Franciszek Biedrzycki
kawaler i Agnieszka Biedrzycka
siostra jego
-
Szumny_Tomasz

Ryszardzie,
Interesuje mnie nazwisko Tomaszewski. Moja pra...babka Urszula z Tomaszewskich Woyniłowiczowa urodziła się w 1790 lub 1791 roku we wsi Kotliny w parafii Kurowice k. Łodzi. Była córką urodzonych Michała Tomaszewskiego i Franciszki z Mołodeckich Tomaszewskiej, jej babką była Marianna Mołodecka (matka Franciszki z Mołodeckich).
I tu ślad się urywa. Nie mogę znaleźć nigdzie Michała ani Franciszki z Mołodeckich małżonków Tomaszewskich - ani aktów zgonów, ani urodzeń ani aktu ślubu.
Może są oni jakoś powiązani z Twoimi Tomaszewskimi?
Pozdrawiam
Piotr
Interesuje mnie nazwisko Tomaszewski. Moja pra...babka Urszula z Tomaszewskich Woyniłowiczowa urodziła się w 1790 lub 1791 roku we wsi Kotliny w parafii Kurowice k. Łodzi. Była córką urodzonych Michała Tomaszewskiego i Franciszki z Mołodeckich Tomaszewskiej, jej babką była Marianna Mołodecka (matka Franciszki z Mołodeckich).
I tu ślad się urywa. Nie mogę znaleźć nigdzie Michała ani Franciszki z Mołodeckich małżonków Tomaszewskich - ani aktów zgonów, ani urodzeń ani aktu ślubu.
Może są oni jakoś powiązani z Twoimi Tomaszewskimi?
Pozdrawiam
Piotr
- jarymi

Witaj AsiuKaffi pisze:Dzień dobry Ryszardzie
Mój "najstarszy" Adam Grzybowski bierze ślub z Franciszką z Burzynskich w 1834 w Skoszewach. Sam pochodził z wsi Borki. Na razie tyle, ale jak dokopie się dalej dam znać
Pozdrawiam
Asia
9 IX 1823 roku w Brzezinach / Bronowicach ślub biorą:
Urodzony Antoni Grzybowski ur. (z trudem odczytałem) ale chyba Głębokie Chełmno w roku 1796 i urodzona Helena Biedrzycka z Bronowic par. Brzeziny ur ok 1804 roku córka Balcera Biedrzyckiego
i to wszystko o Grzybowskich.
Imion rodziców jego w akcie nie ma
Witam
Wśród moich przodków znajdują się Franciszek (ur.~1762) i Józefa lub Józefata z Biedrzyckich (ur.~1786) małżonkowie Ostrowscy, ślub około 1808 roku, planuję poszukwiania w AD Płock, gdyż zamieszkiwali w Kamieniu par. Gąbin i tam zapewne urodzil się Franciszek. Nazwiska zbliżone do szlacheckich lecz byli rolnikami i nie wiem nic o pochodzeniu Józefaty.
Pozdrawiam,
Adam
Wśród moich przodków znajdują się Franciszek (ur.~1762) i Józefa lub Józefata z Biedrzyckich (ur.~1786) małżonkowie Ostrowscy, ślub około 1808 roku, planuję poszukwiania w AD Płock, gdyż zamieszkiwali w Kamieniu par. Gąbin i tam zapewne urodzil się Franciszek. Nazwiska zbliżone do szlacheckich lecz byli rolnikami i nie wiem nic o pochodzeniu Józefaty.
Pozdrawiam,
Adam
- jarymi

Nazwiska w moim drzewie "Biedrzycki" i "Mirosław" od końca XVII w. – podaję mniej więcej w kolejności pojawiania się.
Łódzkie, Piotrkowskie, Częstochowskie, Lubelskie :
Biedrzycki
Ciszewska
Snarska
Kruszewska
Zwierzchlewski
Szrejber
Węgliński
Krotkiewska
Krotkiewicz
Szymońska
Grzybowski
Rzeszotarski
Kaszubska
Orpiszewski
Kołodziejek
Węgliński
Kawecka
Sobolewska
Madru, Madrui, Madruj
Sączyński
Olszewska 1761-1851
Dworowska
Wnuszko/Wnuszka
Krępacki
Frontczak
Janowiec
Mirosław
Stachyra
Węgorowski
Kobanow
Zagajewska
Czerniec
Buczyńskai
Pazur/Pazura
Lewtak
Pomorski
Ceglarz
Tomaszewski
Łódzkie, Piotrkowskie, Częstochowskie, Lubelskie :
Biedrzycki
Ciszewska
Snarska
Kruszewska
Zwierzchlewski
Szrejber
Węgliński
Krotkiewska
Krotkiewicz
Szymońska
Grzybowski
Rzeszotarski
Kaszubska
Orpiszewski
Kołodziejek
Węgliński
Kawecka
Sobolewska
Madru, Madrui, Madruj
Sączyński
Olszewska 1761-1851
Dworowska
Wnuszko/Wnuszka
Krępacki
Frontczak
Janowiec
Mirosław
Stachyra
Węgorowski
Kobanow
Zagajewska
Czerniec
Buczyńskai
Pazur/Pazura
Lewtak
Pomorski
Ceglarz
Tomaszewski