Jak poszukiwać rodziny w USA? -Dostęp ...(cz.7)

Poszukiwania rodziny wśród emigracji, poszukiwania za granicą

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

dayman

Post autor: dayman »

Pani Joasiu serdecznie dziękuję za pomoc, niestety nic nie wiem na temat Warerii, w sumie i tak jestem zaskoczony bo miałem informację że płynęła do USA Batorym i to dwadzieścia lat później od faktycznej podróży.Mam też taką informację że nie mieli potomstwa, ale miło by dla mnie było jak by się okazało że mam gdzieś tam jakąś rodzinę ,

Czy istnieje jakaś sposobność dowiedzenia się gdzie mieszkała, gdzie jest pochowana itd

Pozdrawiam

Joanna71 pisze:
dayman pisze:witam, to mój pierwszy post na tym forum,

Poszukuje informacji na temat siostry mojej babci która wyemigrowała do USA, Nazywała się Waleria Ziemniak z miejscowośći Gać woj. Podkarpackie a jej mąż Wacław Stefanski

na ancestry są dwa recordy Valerja Ziemniak i Waclaw Stefanski

za wszelką pomoc dziękuję
Witaj,
Slub Walerii
Name: Vaclaw Stefanski
Birth Year (Estimated): 1893
Birth Date: 1893
Spouse's Name: Valerja Ziemniat
Spouse's Age: 21
Spouse's Birth Year (Estimated): 1896
Spouse's Birth Date: 1896
License Type: Marriage
Event Date: 13 May 1917
Event Place: Chicago, Cook, Illinois

Lista pasazerska
Plynie do szwagra-Franciszek Klus( Hillsboro,Ill.)
W Polsce zostaje ojciec-Jozef.
Razem z nia (poz28) plynie Trojnar? Wojciech z miejsc.Gac
Given Name: Walerya
Surname: Ziemniah
Last Place of Residence: Gae, Austria
Event Date: 05 Aug 1913
Nationality: Austria
Departure Port: Antwerp
Arrival Port: New York
Marital Status: S
Citizenship Status:
Ship Name: Zeeland
http://www.ellisisland.org/EIFile/popup ... &line=0029
http://www.ellisisland.org/EIFile/popup ... &line=0029

szwagier ??
Given Name: Franciszek
Surname: Kluz
Last Place of Residence: Gac, Galicy
Event Date: 08 Dec 1908
Nationality: Polish, Austria Galicy
Departure Port: Bremen
Citizenship Status:
Ship Name: Kronprinz Frederich Wilhelm
http://www.ellisisland.org/EIFile/popup ... &line=0018

Joanna

P.S.
Masz wiecej info. o Walerii??
bamuzyk

Sympatyk

Post autor: bamuzyk »

czy moze mi ktoś jeszcze odnaleźć braci Malinowskich, którzy wyemigrowali do USA prawdopodobnie na początku XX wieku Hieronim i Wincenty Malinowski .Urodzeni na Podlasiu ( wieś Judziki , koło Rajgrodu ) . Nie znam dat urrodzenia , myślę,że ok 1850-1860 .
Pozdrawiam , Barbara Muzyk
bartek99

Sympatyk

Post autor: bartek99 »

Witam,
Proszę serdecznie o pomoc w odszukaniu informacji o Barbarze Gersztyn (Gerstein), c. Jana i Sabiny zd. Pender, ur. w Dorbozach w 1891, która wyemigrowała do USA, wiem kiedy, ponieważ mam manifest, ale co do dalszych jej losów, nie mam pojęcia. Płynęła do wujka Józefa Gerstein (New Jersey), razem z nią płynęła jej kuzynka Magdalena Pender, (c. Jana i Małgorzaty ur. w 1894 w Dorbozach) ale ona płynęła do Julii Gersztyn (New Jersey), siostry Barbary.
Szukam informacji o dalszych losach Magdaleny Pender i Barbary Gersztyn.
Pozdrawiam,
Bartek
"Bo ty tak jak każde istnienie masz wpływ na jej błysk
jak każde z tych z których się wywodzisz, ziemie
z których ty pochodzisz to marzenie tych
którzy odeszli za młodzi"
Zipera

Pozdrawiam,
Bartek
Awatar użytkownika
Marek.Podolski

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marek.Podolski »

Mam ustalone tylko takie dane. Edward Płonka (ur. 06-05-1921 r. Chicago, zm. 10-12-1986 r.) syn Józefa i Marii z d. Ungeheuer. Poniżej część karty z drzewa genealogicznego i fotografia jego ślubu (żona prawdopodobnie ma na imię Paulina).

https://drive.google.com/file/d/0B8rJcZ ... sp=sharing

Poszukuję informacji na temat ślubu Edwarda Płonka i Pauliny oraz ewentualnych potomków.

======================

szwagier ??
Given Name: Franciszek
Surname: Kluz
Last Place of Residence: Gac, Galicy
Event Date: 08 Dec 1908
Nationality: Polish, Austria Galicy
Departure Port: Bremen
Citizenship Status:
Ship Name: Kronprinz Frederich Wilhelm

Joanna

P.S.
Masz wiecej info. o Walerii??
[/quote]

Co do Franciszka Kluz - to występuje w mojej rodzinie takie nazwisko. Mój Franciszek urodził się w 1866 r. a jego córka Katarzyna w 1902. Poniżej skan z drzewa genealogicznego oraz akt urodzenia Katarzyny. O ile wiem, to rodzina Kluz była duża. Możliwe, że wymieniony przez Joannę - Franciszek jest tożsamą osobą lub krewnym.

Skan z drzewa:

Akt urodzenia Katarzyny

Pozdrawiam
Marek
Awatar użytkownika
MajaWojdalski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MajaWojdalski »

Re: Edward Plonka

1. Zrodlo: findagrave.com:
Edward F. Plonka
Urodzony 6 maja, 1921 w Chicago
Zmarl: 10 grudnia, 1986 w Maryland Heights, St. Louis County, Missouri, USA
Weteran WWII, zaciagniety do wojska 20 pazdziernika, 1942 w sluzbie do 25 listopada, 1945

Jefferson Barracks National Cemetery
Oakville (St. Louis County)
St. Louis County

(strona podaje wiecej informacji i kontakt do osoby, ktora stworzyla profil)

2. Ancestry.com, Index Malzenstw z Cook County:
Edward F. Plonka
Data Slubu: 26 May 1954
Zona: Paulette Brownell
Miejsce Slubu: Cook County, IL
Licencja: {96734E16-444C-41B6-8107-153DD5E2A21C}
Oryginal znajduje sie: File Number 2314570, Archive Collection Name:Cook County Genealogy Records (Marriages) przechowywany w Chicago, IL, Cook County Clerk Archive

Polecam wyciagniecie oryginalu i sprawdzenie daty urodzenia oraz potwierdzenie malzenstwa przez inne zrodla -- Edwardow Plonka bylo wielu.

3. Ostatni znany adres Paulette i Edwarda:
11742 Penmar Dr
Maryland Heights, MO, 63043
USA
Tel. (314) 2912751

Niektore wyszukiwarki (instantcheckmate.com) podaja alias Paulette jako Paulette D. Davis. Z takimi danymi trzeba ostroznie, bo nie zawsze sa wiarygodne, ale mozliwe, ze Paulette wyszla powtornie za maz.

Nie znalazlam sladu dzieci z malzenstwa z Edwardem, ale szukalam tylko 5 minut.

Pozdrawiam,

Maja
kroczek

Sympatyk

Post autor: kroczek »

Witam serdecznie!
Proszę o pomoc w ustaleniu daty i miejsca śmierci mojego pradziadka ze strony mamy Marcina Olejnika ur. w Boleszczynie w 1871 roku. W czasie spisu powszechnego w USA z 1930 lub 1940 roku przebywał w miejscowości Detroit City w stanie Michigen. Podano wówczas, że urodził się w roku 1872.
Pozdrawiam i z góry dziękuję:)
Kroczek
Awatar użytkownika
Marek.Podolski

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marek.Podolski »

majawojdalski@hotmail.com pisze:Re: Edward Plonka

1. Zrodlo: findagrave.com:
Edward F. Plonka
Urodzony 6 maja, 1921 w Chicago
Zmarl: 10 grudnia, 1986 w Maryland Heights, St. Louis County, Missouri, USA
Weteran WWII, zaciagniety do wojska 20 pazdziernika, 1942 w sluzbie do 25 listopada, 1945

Jefferson Barracks National Cemetery
Oakville (St. Louis County)
St. Louis County

(strona podaje wiecej informacji i kontakt do osoby, ktora stworzyla profil)

2. Ancestry.com, Index Malzenstw z Cook County:
Edward F. Plonka
Data Slubu: 26 May 1954
Zona: Paulette Brownell
Miejsce Slubu: Cook County, IL
Licencja: {96734E16-444C-41B6-8107-153DD5E2A21C}
Oryginal znajduje sie: File Number 2314570, Archive Collection Name:Cook County Genealogy Records (Marriages) przechowywany w Chicago, IL, Cook County Clerk Archive

Polecam wyciagniecie oryginalu i sprawdzenie daty urodzenia oraz potwierdzenie malzenstwa przez inne zrodla -- Edwardow Plonka bylo wielu.

3. Ostatni znany adres Paulette i Edwarda:
11742 Penmar Dr
Maryland Heights, MO, 63043
USA
Tel. (314) 2912751

Niektore wyszukiwarki (instantcheckmate.com) podaja alias Paulette jako Paulette D. Davis. Z takimi danymi trzeba ostroznie, bo nie zawsze sa wiarygodne, ale mozliwe, ze Paulette wyszla powtornie za maz.

Nie znalazlam sladu dzieci z malzenstwa z Edwardem, ale szukalam tylko 5 minut.

Pozdrawiam,

Maja
Dziękuję. Co do informacji z cmentarza to mam je. Miałem też kontakt z autorem tego profilu. Jednak kontakt ten urwał się od czasu tych ogromnych mrozów w Chicago. Ta osoba nie odpowiada na maile.

Na odwrocie fotografii ślubnej jest właśnie podane imię żony Pauletka - pisane po polsku.

Pozdrawiam
Marek
Awatar użytkownika
MajaWojdalski

Sympatyk
Nowicjusz

Bartek,

Barbara podrozowala pod nazwiskiem Gerstyn. Nazwisko jest takze pisane w manifescie: Gersteyn (w odniesieniu do Julji). Wyglada na to, ze do kuzynki Julii jechala cala grupa osob (Ship Manifest dostepny przez EllisIsland.org; Barbara Gerstyn, przybyla 30 kwietnia, 1912 z Antwerp do NY). Nazwiska sa chyba znieksztalcone przez osobe spisujaca manifest. Czy wiesz kim byli ci ludzie? Podaj jak najwiecej danych (najlepiej ze zrodlami) - "na szybko" Barbare trudno jest znalezc. Jakiego wyznania byla rodzina? Przy jej nazwisku na manifescie jest notatka z procesu naturalizacji w 1941r - wiec powinna byc w cenzusie 1920, 1930 i 1940 -tylko pod jakim nazwiskiem?

Marku,

A tam okropne mrozy... zima byla i tyle. To jest w koncu Chicago, mieczakow tu malo... ;) Dzis jest 8C i juz wszyscy biegaja w krotkich spodenkach. Jezioro jeszcze nie rozmarzlo...

Proponuje (po angielsku) wyslac list na ostatni adres Paulette z dopiskiem w adresie "or her family" . Zalacz zdjecie slubne, wyjasnij swoje pokrewienstwo i krotko sprecyzuj kogo szukasz i w jakim celu. Podaj wszystkie mozliwe sposoby na kontakt z toba. Moze ktos odpowie.

Pozdrawiam,

Maja
bartek99

Sympatyk

Witam,
Dziękuję za zainteresowanie, ja już kiedyś korzystałem z pomocy na tym forum dot. Rodziny Pendrów w USA, tylko nie wiedziałem wtedy jaka to rodzina Ci Gersztynowie mimo że pisało „cousin”, więc nie było takiego zainteresowania. Teraz wiem dużo, pochodzili z wioski skolonizowanej przez Niemców w 1785, lecz byli Katolikami.
Właśnie tu mam problem z tymi nazwiskami, nic o nich nie wiem, jest to nieco dalsza rodzina w rodzinie zachowała się jedynie informacja o fakcie emigracji.
Barbara Gersztyn ur. 19 września 1890 w Dorbozach, córka Jana i Sabiny zd. Pender. Sabina była siostrą Macieja Pender (mojego 2xpradziadka), który również był w USA w latach 1905-1907, lecz nie ma o nim informacji ani na anestry, family search i ellis Island. Maciej i Sabina mieli również brata Jana Pender, który miał 4 córki: Małgorzata ur. 1890, Magdalena ur. 1894, ?, ? i syna Jana ur. 26 listopada 1886, 2 z córek wyjechały do USA, jedna z nich Magdalena wyjechała razem z Barbarą Gersztyn, lecz nie wiem czy wróciła czy tam została. I tak po krótce zaprezentowałem moich rodzinnych emigrantów, wiem jak na razie tylko tyle. Będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc.
Pozdrawiam,
Bartek
"Bo ty tak jak każde istnienie masz wpływ na jej błysk
jak każde z tych z których się wywodzisz, ziemie
z których ty pochodzisz to marzenie tych
którzy odeszli za młodzi"
Zipera

Pozdrawiam,
Bartek
Ash

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Ash »

Witam poszukuję informacji o Franciszku Chromiku - urodzonym w 1883 lub 1893 roku. Około 1920 wyemigrował do Ameryki i już stamtąd nie powrócił.
Pozdrawiam Dagmara

Nazwiska: Romik, Kierczak, Tomala, Stańczak, Nikiel (Małopolska i Śląsk)
antonina1

Sympatyk

Post autor: antonina1 »

Witam Was,
Poszukuję informacji o bracie mojego ojca nazywał się Dominik Majewski i był synem Aleksandra i Agnieszki Majewskich, mój ojciec też Aleksander opowiadał że jego brat wyjechał z żoną do Nowego Jorku, wiem że mieli podobno 8 dzieci, mieszkali w Brooklynie. Kiedyś jeszcze w latach 60 przychodziły listy od jego rodziny i potem kontakt się urwał, czy może da się odnaleźć coś o jego rodzinie. Niewiem jak miała na imię jego żona ale z dzieci pamiętam że była Maria, Irena, Henryk chyba i reszty nie pamiętam.
Będę wdzięczna za pomoc.
pozdrawiam
Antonina
Awatar użytkownika
MajaWojdalski

Sympatyk
Nowicjusz

Bartku,

Faktycznie nie jest latwo ich znalezc, ale sprawa nie jest beznadziejna. Proponuje kilka drog:

1. Zamow akt slubu Barbary Gersztyn z Gwidonem Reut - nie wiadomo, czy ta Barbara, ale warto sprawdzic. Dokument mozna zamowic droga elektroniczna prosto przez link na Ancestry. Oto informacje o slubie:

New York, New York, Marriage Indexes 1866-1937 about Barbara Gersztyn
Name: Barbara Gersztyn
Marriage Date: 16 Sep 1917
Marriage Place: Manhattan, New York, USA
Spouse: Gwidon Reut
Certificate Number: 25095

2. Szukaj przez kuzynke Anne Leip - o niej jest wiecej informacji i miala troje dzieci, wiec moga byc wspolczesni krewni. Oto co udalo mi sie znalezc o niej:
Anna Leip, Leyp, Lejp, Zachwatowicz
urodzona w Dorbozach 26 Lipca 1894 (wedlg Petition for Naturalization z Ancestry)
Podrozuje tym samym statkeim co Barbara, jadac do kuzynki Julji Gerstyn, 30 kwietnia 1912 (ship manifest and certificate of retention dostepne przez Ancestry.com)
Wychodzi za maz za Joseph Zachwatowicz, 17 Pazdziernika, 1920, Manhattan, NY, certifkat 29685 (z indeksu na Ancestry.com na nazwisko Anna Leip)
Troje dzieci (wedlug petition for naturalization):
Margaret b. Kwiecien 1923, New York, NY
Alex b. Listopad 1926, New York, NY
Joseph b. Styczen 1933, New York, NY

Wystepuje o obywatelstwo w 1935, otrzymuje obywatelstwo w 1942 (wedlug petecji o naturalizacje).

Maz, Joseph Zachwatowicz mieszkal w 1918 - 133 W 20th, Jersey City, NJ (Jersey City Directory – Ancestry.com),

3. Przeslij mi wiecej informacjo o Jozefie i Julji do ktorych jechali. Gdzie urodzil sie Jozef? Czy mozliwe, ze w miejscowosci Pruchnik?

4. Na jakiek podstawie wiesz, ze Maciej byl w USA?

Maja
bartek99

Sympatyk

Witaj,
Dzięki za informacje, to już jest trop, postaram się zamówić akt ślubu, ale myślę, że można to potwierdzić w inny sposób.
Może uda mi się odnaleźć tą Barbarę Reut (chociaż nie wiem czy to jest ta moja Barbara) w censusach i sprawdzić w którym roku emigrowała, można też szukać ją w drzewach genealogicznych.
Wczoraj dokonałem właśnie tym sposobem wspaniałego odkrycia, otóż przeglądałem drzewa genealogiczne pewnej osoby z USA, której przodkowie pochodzą z Dorbóz (stąd pochodzą Gersztynowie, Pendrowie i Lejby) i natrafiłem się na Barbarę Bender (nazwisko Bender i Pender było wielokrotnie przekręcane) ur. w 1896 żonę Stanisława Leiba. To jest całkiem prawdopodobne, że jest ona córką Jana, ale muszę ostatecznie to potwierdzić.
Dzięki także za informację o Annie Lejb, mimo, że mnie to nie dotyczy to staram się zbierać takie informację, bo to jest jednak jakaś rodzina, a poza tym na tym forum już raz kolega pytał się o Anne Lejb, jemu to się te informację na pewno przydadzą.

Józef Gersztyn urodził się 2 października 1886 w Dorbozach z ojca Jakuba, był stryjem Barbary, jego chrzestnym był Jan Pender - wuj Barbary. O Julii nic nie wiem tylko to, że byłą żoną Józefa.

Wiem, że Maciej był w USA z relacji mojej ciotki, która zawsze powtarza, że dziadek był takim poliglotą jak na tamte czasy, (znał trochę angielski, niemiecki - jego matka nie umiała po polsku, rosyjski - 6 lat w wojsku oraz oczywiście polski), więc źródło jest dosyć pewne.
Pozdrawiam i dziękuję za starania,
Bartek
Awatar użytkownika
MajaWojdalski

Sympatyk
Nowicjusz

Bartek - dla jasnosci: Inofrmacje o Annie podalam, bo dziewczyny przyjechaly razem do tych samych krewnych. Przynajmniej na poczatku mogly mieszkac razem - znajdziesz Anne, znajdziesz pewnie i Barbare. Sprawdzilam 70 Canal Street, Jersey City, NJ w Censusach 1910 i 1920. Ponizej podaje co sprawdzilam, abys drugi ras nie musial robic tej samej pracy.

Zycze powodzenia w poszukiwaniach,

Maja

1910 Census, adres 70 Canal Street – mieszkaja nastepujace rodziny: Laiub (index: Lamb), Strcalkowski, Waporski, Sylinski, Szaleczki) – wszyscy Polacy z zaboru Rosyjskiego
Ancestry.com>New Jersey>Hudson>Jersey City>Ward 4>District 0116>skan22

Nazwisko Laiub jest podobne to Anny Leib, ktora jest na tym samym Record of Detained Aliens as Barbara Gerstyn I Magdalena Peder, jedzie do kuzynki lub siosty Julji Gerstyn,takze na 70 Canal St, Jersey City.

1910-11 City Directory for Jersey City: nie ma Gerstein, Gersztyn ani Gerstyn, jest Pender John, 60 Claremont Ave.;
Ancestry.com>US City Directories>New Jersey>Jersey City>1910>skan 200

No directories for 1912, 1913 or 1914 available on Ancestry.

1915 City Directory for Jersey City: nie ma Gersztyn ani Gerstyn, jest Gerstein Loui, 846 Montgomery, zawod “bindings;” several Pender: Jno, Michael, Nellie, Sami
Ancestry.com>US City Directories>New Jersey>Jersey City>1915>skan 178 (Gerstein) and >354 (Pender)

1920 US Census adres 70 Canal Street – mieszkaja: Zagriski (urodzeniw w Polsce), Tool (urodzeni Ukraina).
Ancestry.com>New Jersey>Hudson>Jersey City Ward 4>District 0137>skan 25
Wladyslaw_Moskal

Sympatyk

Post autor: Wladyslaw_Moskal »

kroczek pisze:Witam serdecznie!
Proszę o pomoc w ustaleniu daty i miejsca śmierci mojego pradziadka ze strony mamy Marcina Olejnika ur. w Boleszczynie w 1871 roku. W czasie spisu powszechnego w USA z 1930 lub 1940 roku przebywał w miejscowości Detroit City w stanie Michigen. Podano wówczas, że urodził się w roku 1872.
Pozdrawiam i z góry dziękuję:)
Kroczek
Podaje link do Spisu z 1940;
https://familysearch.org/pal:/MM9.1.1/KH96-L7X
Jest lokatorem w tej rodzinie i podal, ze jest wdowcem. Chyba to nie ten poszukiwany Marcin.

O tym M. Olejnik jest bardzo krotka, niepelna adnotacja;
https://familysearch.org/pal:/MM9.1.1/F6FZ-MHP
urodzil sie w Polsce tez w1872, samotny, zmarl 4 lutego 1895 w Toledo.
Zablokowany

Wróć do „Emigracja”