Prośba o interpetację - j.polski
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Nie wiem jak to zinterpretować
Co oznacza ten dopisek po prawej stronie? (żona R8?)
Podobnie mają inne osoby w spisie.
Czy dopisek "żona" przy kobiecie traktować należy jako błąd wpisującego? Inne kobiety mają przeważnie dopisek "mąż"
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f3b ... 73b01.html
Pozdrawiam
Co oznacza ten dopisek po prawej stronie? (żona R8?)
Podobnie mają inne osoby w spisie.
Czy dopisek "żona" przy kobiecie traktować należy jako błąd wpisującego? Inne kobiety mają przeważnie dopisek "mąż"
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f3b ... 73b01.html
Pozdrawiam
-
Wiktor_Witek

Co prawda w wypowiedzi nie pojawia się żaden punkt odniesienia w postaci jakiegoś imienia (łącznie z współczesnym) etc. Ale wnioskując z tego, co nie jest zawarte w pytaniu, a łatwo się wygooglowuje, że jest to Ukraina, wobec tego, kto wie, może oznacza ten skrót Ritu Graeci.
Pozdrowienia
Wiktor
Pozdrowienia
Wiktor
- kwroblewska

- Otrzymał podziękowania: 5 times
1. Co to jest za dokument, spis mieszkańców wsi Łanowce?
2. Foto jest ucięte,jakie są nagłowki tych kolumn?
___
Krystyna
2. Foto jest ucięte,jakie są nagłowki tych kolumn?
___
Krystyna
-
Wiktor_Witek

Wygląda jak spis parafian, a przynajmniej tak wyglądały spisy spowiadających się w parafiach prawosławnych przed Wielkanocą. Nomen omen
No ale dowiemy się może u źródła.
Pozdrowienia
Wiktor
Pozdrowienia
Wiktor
Dzięki serdeczne za odpowiedzi
Tak. Jest to spis parafian z 1799r ze wsi Łanowce, parafii rzymskokatolickiej w Borszczowie - czyli obecna Ukraina
Nagłówki kolumn wyglądają tak:
http://www.fotosik.pl/u/demiane/zdjecie/2/album/1607192
Tak nawiasem jak odczytać nazwę "capax/incapax" - jako "pełnoletni/niepełnoletni"?
Więc Ritu Graeci oznaczałoby w tym wypadku obrządku prawosławnego? Czy w tym wypadku ksiądz prowadzący spis nie chciał zapisać w tym spisie osób innego obrządku?
Wesołych Świąt
Tak. Jest to spis parafian z 1799r ze wsi Łanowce, parafii rzymskokatolickiej w Borszczowie - czyli obecna Ukraina
Nagłówki kolumn wyglądają tak:
http://www.fotosik.pl/u/demiane/zdjecie/2/album/1607192
Tak nawiasem jak odczytać nazwę "capax/incapax" - jako "pełnoletni/niepełnoletni"?
Więc Ritu Graeci oznaczałoby w tym wypadku obrządku prawosławnego? Czy w tym wypadku ksiądz prowadzący spis nie chciał zapisać w tym spisie osób innego obrządku?
Wesołych Świąt
- Krzysztof_Wasyluk

Dzięki Krzysztofie za sprostowanie
Mam rozumieć (pomimo błędów "wyznaniowych") że byli unitami?
Dlaczego nie ujęto ich w spisie? Widziałem przecież wpisy z metrykach rzymsko-katolickich że chrzestnymi były osoby innego wyznania. Nawet wpis znalazłem o chrzczeniu przez księdza grekokatolickiego osoby zapisanej w tych metrykach. Chyba że źle to odczytałem...
Ale jak to jest z tym wpisem?
Mam rozumieć (pomimo błędów "wyznaniowych") że byli unitami?
Dlaczego nie ujęto ich w spisie? Widziałem przecież wpisy z metrykach rzymsko-katolickich że chrzestnymi były osoby innego wyznania. Nawet wpis znalazłem o chrzczeniu przez księdza grekokatolickiego osoby zapisanej w tych metrykach. Chyba że źle to odczytałem...
Ale jak to jest z tym wpisem?
- Krzysztof_Wasyluk

Jeżeli to spis parafian kościoła rzymsko-katolickiego, to żona będąca unitką do tej parafii nie należała. Proste.
A czynności religijne wykonywane przez kapłanów jednego obrządku na terenie parafii drugiego, to normalka. Nie było w tym żadnego naruszenia prawa kanonicznego. I to papieskie i to.
Krzysztof
A czynności religijne wykonywane przez kapłanów jednego obrządku na terenie parafii drugiego, to normalka. Nie było w tym żadnego naruszenia prawa kanonicznego. I to papieskie i to.
Krzysztof
Krzysztof Wasyluk
-
Wiktor_Witek