mam taką oto zagwozdkę, z którą nie potrafię sobie poradzić. Otóż w akcie ślubu mojego przodka natrafiłem na taką informację:
Akt jest z Żychlina, to jest miasto w woj. łódzkim, w pow. kutnowskim.(...)urodzony w Seliwach parafii Brzozów.
Stąd szukając owej miesjcowości Seliwy opieram się na niewielkiej odległości od Żychlina gdyż przodek, który był kowalem, mieszkał we wsi położonej tuż przy tym mieście.
Brzozów – miasto powiatowe w województwie podkarpackim raczej odpada. Więc szukałem dalej. Brzozów – wieś w Polsce położona w województwie łódzkim, w powiecie łowickim, w gminie Bielawy.Jest tam nawet jakiś zespół dworski z 2 ćw. XIX w. więc może to tam? Jest tam parafia p.w. św. Andrzeja Apostoła. Ale wsi o nazwie Seliwy nie znajduje nigdzie. Ani tam, ani w żadnym zakątku kraju.
Zakładam, że wieś nie istanieje lub istnieje teraz pod inną nazwą - z takimi rzeczami spotykałem się już ale do tej pory udawało mi się dotrzeć do tej konkretnej. Teraz jednak nie potrafie pokonać tej przeszkody.
Może macie jakieś pomysły na to gdzie szukać? Ew. może to jest jakieś inne sugestie.
Nie upieram się, że to Seliwy. Choć zapis nie pozostawia wątpliwości.