Jakie to imię? - prośba o pomoc - j.polski
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- historyk1920

- Kaczmarek_Aneta

Grażynko,Grazyna_Gabi pisze:Jakie to imie ???
Troche fantazji z mojej strony![]()
Nie widze jakos drugiego imienia po Antonij, brakuje mi wlasnie koncowki
-ij w tym drugim wyrazie.
Odczytuje tak:![]()
I-ks-worbogłod![]()
czyli: I ks(ksiadz) wor bo głod ???
Jak nazywal sie poprzedni proboszcz w tej parafii?, moze rodzice chcieli za patrona miec niezyjacego juz ksiedza.
Wesolych Swiat
Grazyna
dziękuję za ciekawą hipotezę. Sądzę jednak, że zagadkowe słowo stanowi drugi człon imienia - w przeciwnym razie nie byłoby pewnie podkreślone jak imię Antoni.
Zagadka nie jest moja - zamieściłam skan na czyjąś prośbę, tak więc nie umiem odpowiedzieć na Twoje pytanie o nazwisko wcześniejszego proboszcza.
Wesołych Świąt
Aneta
- Agnieszka_Wójcik

Witam
Skorzystam z okazji i również prosze o pomoc w poprawnym odczytaniu imienia ojca dziecka, ponieważ nigdy wcześniej nie spotkałam się z tak brzmiącym imieniem [ być może źle odczytałam/] mianowicie ja tam widzę : MAJCHER ??
akt nr57
http://www.szukajwarchiwach.pl/58/147/0 ... bHTCAUWx9A
Skorzystam z okazji i również prosze o pomoc w poprawnym odczytaniu imienia ojca dziecka, ponieważ nigdy wcześniej nie spotkałam się z tak brzmiącym imieniem [ być może źle odczytałam/] mianowicie ja tam widzę : MAJCHER ??
akt nr57
http://www.szukajwarchiwach.pl/58/147/0 ... bHTCAUWx9A
pozdrawiam
Agnieszka Wójcik
Agnieszka Wójcik
- Agnieszka_Wójcik

niezidentyfikowany wyraz to najprawdopodobniej może być imię z greki, gdyż ojcem chrzestnym była osoba o starogreckim imieniu HermogenesKaczmarek_Aneta pisze: Sądzę jednak, że zagadkowe słowo stanowi drugi człon imienia - w przeciwnym razie nie byłoby pewnie podkreślone jak imię Antoni.
Aneta
odczytuję jako = Iks(X)worbogeod (Ksworbogeod)
Krzysztof
- Kaczmarek_Aneta