Programy do drzewa genealogicznego

Wzajemna pomoc w tworzenie drzewa genealogicznego, dyskusje o genealogicznych programach , opowiadania historyczno-genealogiczne o rodzinie , nasze blogi genealogiczne...

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

historyk99

Sympatyk
Ekspert

Post autor: historyk99 »

Witam,
Ja natomiast kobiety ujmuję zawsze pod nazwiskiem panieńskim (rodowym). Co bowiem jeśli np. miała 3 mężów?
Natomiast głębokość badań zależy po pierwsze od stopnia rozwinięcia drzewa a po drugie od możliwości zgromadzenia danych. Nie ma tu żadnych ograniczeń. Jeżeli jednak dotrzesz do początku XIX wieku i stwierdzisz że masz do zbadania np. 7 pokoleń a w każdym było po kilkanaście dzieci z kilku małżeństw to trzeba będzie się na czymś skupić a resztę odłożyć na później. Kobiety wychodząc za mąż zmieniły nazwisko, wyjechały do męża ... i szukaj tatka latka!
Pozdrawiam,
Jurek D.
Jaś

Sympatyk

Post autor: Jaś »

Bez wątpienia, podstawowym dla identyfikacji jest nazwisko rodowe. Nie mniej ważne jest nazwisko, które uzasadnia obecność danej osoby w drzewie genealogicznym (nazwisko ślubne z małżeństwa z przodkiem w linii prostej).
Dzieci z poza małżeństwa: jeśli znajdują się w linii prostej - bez wątpienia trzeba odnotowć wszystko, co zawierają dokumenty. Jeśli są w linii bocznej, to wszystko zależy od przyjętych zalożeń. Ja odnotowuję rodzeństwo moich przodków, ich małżonków i dzieci (niekoniecznie ślubne). Mam m. in. zapis chrztu nieślubnego dziecka siostry mojego przodka, której nie znalazłam w żadnym innym zapisie.
jaco3570

Sympatyk

Post autor: jaco3570 »

Pewnie co człowiek, to sposób. Ja osobiście zawsze piszę przy okazji ślubów nazwisko rodowe, a gdy pojawi się wdowa, to także nazwisko po mężu. Poza tym dodaję, jeśli są, informacje kto był pierwszym mężem i gdzie oraz kiedy zmarł. Oczywiście, jeśli są podane dane.
W przypadku dzieci nieślubnych - to w zależności jak się potoczą losy dziecka. Ale staram się, jeśli jest taka możliwość odnotować fakt istnienia takowego. A ponieważ miałem przypadki, że dzieci ponownie wżeniały się w rodzinę to prawie zawsze się pojawiają ponownie.
pozdrawiam

Jacek Godos
Glabus_Krzysztof

Sympatyk

Drzewo genealogiczne

Post autor: Glabus_Krzysztof »

Witam genealogów.Może ktoś mi doradzi, chciałbym ładnie opracować moje drzewo (około 80 osób) w takiej formie by powieśić w ramce na ścianie.Może ktoś opracowuje lub zna strony komu to powierzyć.Chciałbym żeby to było w formie drzewa z wpisanymi osobami i datami.
Awatar użytkownika
Michał_D.Wysocki

Sympatyk
Legenda

Drzewo genealogiczne

Post autor: Michał_D.Wysocki »

Mam prosty, ale ciekawy prgram dotworzenia drzew genealogicznych z akcentami średniowiecznymi. Mógłbym chwilę nad Pana drzewem posiedzieć i przesłać projekt do wydruku.

Pozdrawiam

Michał Wysocki
franciszka_gdak

Sympatyk

Drzewo genealogiczne

Post autor: franciszka_gdak »

ja tez bym chciała miec takie drzewo...tylko ile by to kosztowało??
Awatar użytkownika
Michał_D.Wysocki

Sympatyk
Legenda

Drzewo genealogiczne

Powiedzmy, że można się dogadać i w zależności jak wielke i obszerne jest drzewo. Mój adres e-mail ravenyx20@wp.pl - proszę pisać.

Pozdrawiam

Michał
Glabus_Krzysztof

Sympatyk

Drzewo genealogiczne

Post autor: Glabus_Krzysztof »

A w jakiej wielkośći miało by być to drzewo do wydruku bo z komutera A4 to za małe.Może Pan wyśle jakiś przykład, no i też ile by to kosztowało?
Awatar użytkownika
Michał_D.Wysocki

Sympatyk
Legenda

Drzewo genealogiczne

Mogę wysłać przykład na adres e-mail
Awatar użytkownika
Mendyka_Grzegorz

Sympatyk
Kontakt:

Drzewo genealogiczne

Post autor: Mendyka_Grzegorz »

Cześć Michał
chwalisz się fajnym ponoć programikiem do wydruku gen-DRZEW;
W naszym ŚTG : http://www.gento.wroclaw.pl/index.php?o ... &Itemid=47
planujemy " zorganizowanie dodatkowego
-specjalistycznego spotkania dla zainteresowanych możliwościami wielkoformatowego druku drzewa genealogicznego;
na takie spotkanie należy przygotować swoje własne pliki drzewa, tak by każdy mógł indywidualnie
sprawdzić możliwości dużych wydruków." -
Przyślij mi jakiś wzór-przyklad lub programik swój
to na spotkaniu 12.03 w ŚTG [ http://gento.wroclaw.pl ] zaprezentuję kolegom z Towarzystwa Twoje opracowanie
- może kogoś zainteresuje i podejmiemy dalszą współpracę.
Pozdrawiam z Wrocławia - Grzegorz
Pisz do mnie bezpośrednio na: gmendyka@wp.pl
a skąd jesteś?
Grzegorz z Wrocławia
Śląskie Towarzystwo Genealogiczne [102/2001]
Kaliskie Towarzystwo Genealogiczne [ 16/2010]
http://genealodzy.wroclaw.pl/
http://gento.wroclaw.pl/
Tomek1973

Sympatyk

Drzewo genealogiczne

Post autor: Tomek1973 »

Druk wielkoformatowy nie jest juz w zasadzie żadnym problemem. Mnóstwo zakładów /nawet małej poligrafii/ oferuje takie usługi. Szerokość wydruku jest uzależniona od szerokości rolki papieru, a długość - praktycznie nieograniczona.
Do bieżących prac genealogicznych używam wydruku o wymiarach około 60 x 500 cm, czarnobiałego, o zaczernieniu ponizej 10 %. Za wydrukowanie takiej wstęgi płace kilkadziesiąt złotych.
Tomek1973

Sympatyk

Drzewo genealogiczne

Post autor: Tomek1973 »

Uzupełnię poprzedni wpis.
Ostatnio drukowałem wywód przodków. Za "surowy" wydruk /na razie bez żadnej grafiki i ozdobników/ o wymiarach 100 cm x 250 cm o zaczernieniu poniżej 5% zapłaciłem 50 złotych.

pozdrawiam - tomek
Pawel_Jurewicz

Sympatyk
Nowicjusz

Drzewo genealogiczne

Post autor: Pawel_Jurewicz »

Nie znam warunków polskich, w Hiszpani , w zakladzie usług poligraficznych za wydruk na plotterze drzewka na zwyklym papierze , druk czarnobiały, szer. do 80 cm i długośc do 3m zaplaciłem ok 5 euro, to samo na błyszczącym papierze i w kolorze to juz wydatek ok 40 euro.
Przygotowuje drzewko z programu w formacie PDF i proszę wyłącznie o wydruk , bez żadnej obróbki.

Pawel Jurewicz
Peczyński_Krzysztof

Post autor: Peczyński_Krzysztof »

Ślicznie dziękuję za odpowiedzi i przepraszam, że tak długo się nie odzywałem - chroniczny brak czasu.
Z odpowiedzi widzę, że wszystko zależy od przyjętego przeze mnie systemu zapisu.
Czy jest jakiś skrócony zapis "illegitimi thori", tak by umieścić go w drzewie genealogicznym?
I jeszcze jedno pytanie: jaki wprowadzić najprostszy system numeracji genealogiczny osób, by można było łatwo: sortować, wyszukiwać, dokładać następnych odkrytych przodków i potomków zachowując kolejność i możliwość stwierdzenia które to jest pokolenie w przód i w tył?
chołoniewski

Sympatyk

program do drzewa genealogicznego

Post autor: chołoniewski »

Witam
proszę mi poradzić podając jakiś program do budowy drzewa genealogicznego.Posiadam w tej chwili ręcznie sporządzone drzewo z przed laty przez moją rodzinę ,obejmujące dwanaście pokoleń.Chciałbym je umieścić na stronie internetowej.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze drzewa, Programy genealogiczne, Monografie o rodzinach”