Szlachta wylegitymowana w Królestwie Polskim, E.Sęczys
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- jurek.solecki

-
Zaleski_Tadeusz
Bozenna,
Oto co znalazłem w Agad'zie:
"Heroldia: potwierdzenie szlachectwa dziedzicznego (103 osoby), s. 278-287;"
Czy jesteś pewna, że w tych dokumentach jest tylko sucha informacja o potwierdzeniu szlachectwa dziedzicznego, bez informacji o przodkach, czyli powodu dlaczego to szlachectwo zostało uznane? A może ten dokument jest tak zniszczony, że nie ma możliwości odczytania tego?
pozdrawiam
Tadek
Oto co znalazłem w Agad'zie:
"Heroldia: potwierdzenie szlachectwa dziedzicznego (103 osoby), s. 278-287;"
Czy jesteś pewna, że w tych dokumentach jest tylko sucha informacja o potwierdzeniu szlachectwa dziedzicznego, bez informacji o przodkach, czyli powodu dlaczego to szlachectwo zostało uznane? A może ten dokument jest tak zniszczony, że nie ma możliwości odczytania tego?
pozdrawiam
Tadek
Tadziu,
Przeciez ja nie znam wszystkich zbiorow AGAD.
Nie wiem czego dotyczy zbior, ktory znalazles.
Jesli ten zbior moze dotyczyc osob, ktorych Ty szukasz to warto go sprawdzic.
A czy rzeczywiscie dotyczy Twoich przodkow, nikt Ci na to pytanie nie odpowie.
Nazwiska, ktorych szukasz, nie sa unikatami.
Pytales poprzednio o zrodla "legitymacji szlacheckiej". Podalam Ci zrodla.
To one sa wlasnie w AGAD.
Pozdrawiam,
Bozenna
P.S. Ja nie jestem specjalista od "Szlachty". Posluguje sie tylko moim skromnym doswiadczeniem w tej dziedzinie.
Na forum "forgen.pl" jest Adam Pszczolkowski, ktory doskonale zna ten temat. Jest z pewnoscia jednym z najlepszych specjalistow w tej dziedzinie. Zadaj mu to pytanie. Moze bedzie umial Ci odpowiedziec.
Mozesz wejsc na "forgen.pl" bezposrednio z pierwszej strony "genealogow", kolumna po lewej stronie, pozycja nr 8 od gory.
Przeciez ja nie znam wszystkich zbiorow AGAD.
Nie wiem czego dotyczy zbior, ktory znalazles.
Jesli ten zbior moze dotyczyc osob, ktorych Ty szukasz to warto go sprawdzic.
A czy rzeczywiscie dotyczy Twoich przodkow, nikt Ci na to pytanie nie odpowie.
Nazwiska, ktorych szukasz, nie sa unikatami.
Pytales poprzednio o zrodla "legitymacji szlacheckiej". Podalam Ci zrodla.
To one sa wlasnie w AGAD.
Pozdrawiam,
Bozenna
P.S. Ja nie jestem specjalista od "Szlachty". Posluguje sie tylko moim skromnym doswiadczeniem w tej dziedzinie.
Na forum "forgen.pl" jest Adam Pszczolkowski, ktory doskonale zna ten temat. Jest z pewnoscia jednym z najlepszych specjalistow w tej dziedzinie. Zadaj mu to pytanie. Moze bedzie umial Ci odpowiedziec.
Mozesz wejsc na "forgen.pl" bezposrednio z pierwszej strony "genealogow", kolumna po lewej stronie, pozycja nr 8 od gory.
-
Nejman_Andrzej

-
Nejman_Andrzej

dla Andrzeja:
Antoni syn Stanislawa wylegitymowany w 1848 roku
Ambrozy, podoficer 6-ego lasztowego ekwipazu wojsk cesarsko-rosyjskich, pozbawiony szlachectwa w 1853 roku i wykreslony z ksiegi szlacheckiej gubernii augustowskiej,
jego syn Michal wylegitymowany w 1845roku.
Pawel i Piotr, synowie Jozefa, potomkowie w 6-tym pokoleniu Daniela, wylegitymowani w 1839 roku.
Ich przodek, Daniel, nabyl w 1634 roku, od brata Szymona, dobra Dobrzyce i Muzgi (woj.augustowskie)
Wiktor syn Franciszka (potomek Daniela) wylegitymowany w 1849 roku.
Serdecznie pozdrawiam,
Bozenna
P.S. ze skanami chwilowo mam klopot. Skan tutaj chyba nie jest konieczny ?
Antoni syn Stanislawa wylegitymowany w 1848 roku
Ambrozy, podoficer 6-ego lasztowego ekwipazu wojsk cesarsko-rosyjskich, pozbawiony szlachectwa w 1853 roku i wykreslony z ksiegi szlacheckiej gubernii augustowskiej,
jego syn Michal wylegitymowany w 1845roku.
Pawel i Piotr, synowie Jozefa, potomkowie w 6-tym pokoleniu Daniela, wylegitymowani w 1839 roku.
Ich przodek, Daniel, nabyl w 1634 roku, od brata Szymona, dobra Dobrzyce i Muzgi (woj.augustowskie)
Wiktor syn Franciszka (potomek Daniela) wylegitymowany w 1849 roku.
Serdecznie pozdrawiam,
Bozenna
P.S. ze skanami chwilowo mam klopot. Skan tutaj chyba nie jest konieczny ?
-
Nejman_Andrzej

-
Siwiński_Mikołaj

Szlachta wylegitymowana w Królestwie Polskim -skan
Bożenna!
Serdecznie dziękuję,bardzo mi pomogłaś
Serdecznie dziękuję,bardzo mi pomogłaś
pozdrawiam
Edyta
Szukam:Maciejewscy,Winkler,Thielmann,Derezińscy,Rolle,,Grams,Ciesiółka,Cegielscy,Meller ,Głów,Twardowscy,Dziadoszek,Kurczewscy
Edyta
Szukam:Maciejewscy,Winkler,Thielmann,Derezińscy,Rolle,,Grams,Ciesiółka,Cegielscy,Meller ,Głów,Twardowscy,Dziadoszek,Kurczewscy
Dzień dobry
Chciałbym prosić o sprawdzenie Bonisławskich h. Ogończyk:
- Franciszek
- Aleksander
Jeśli by się udało, byłbym wdzięczny za ogólne informacje o osobach o tym nazwisku (mam mało informacji, nie jestem w stanie wskazać więcej imion, a może okazać się że coś o czym nie wiem będzie pasować).
Z góry dzięki!
Chciałbym prosić o sprawdzenie Bonisławskich h. Ogończyk:
- Franciszek
- Aleksander
Jeśli by się udało, byłbym wdzięczny za ogólne informacje o osobach o tym nazwisku (mam mało informacji, nie jestem w stanie wskazać więcej imion, a może okazać się że coś o czym nie wiem będzie pasować).
Z góry dzięki!
pozdrawiam
Artur
Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
Artur
Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki