Mława i Kiczki (koło Mińska Mazowieckiego) - prośba o pomoc

Informacje o cmentarzach. Pomoc w wykonaniu lub uzyskaniu zdjęcia grobu ; w tym Informacje o Cmentarzach, Nekrologi, wyszukiwarki grobów..., linki

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
MonikaMaria

Sympatyk

Mława i Kiczki (koło Mińska Mazowieckiego) - prośba o pomoc

Post autor: MonikaMaria »

Szanowni Państwo,
czy ktoś z Państwa miałby chęć i możliwość udać się na cmentarz parafialny w Mławie i wyszukać dla mnie grób Rocha Kauera (pochowany wspólnie z Anną Kauer, prawdopodobnie żoną)? Zależy mi przede wszystkim na datach jego urodzenia i śmierci, byłabym wdzięczna także i za zdjęcie.
Roch jest prawdopodobnie starszym bratem mojego pradziadka i jednocześnie założycielem mławskiej linii rodziny - jednak żeby ustalić to na 100%, potrzebuję znać imiona jego rodziców, a przynajmniej ojca, czyli muszę dotrzeć do aktu urodzenia (bądź ślubu, ale tego też do tej pory nie udało mi się znaleźć). Wyliczyłam orientacyjnie, kiedy mógł się urodzić (znam rok urodzenia jego, prawdopodobnie pierwszego, dziecka), jednak nie udało mi się znaleźć go w mławskich księgach z tego okresu. Czyli albo celowałam w zły czas, albo złe miejsce (rodzina była dość mobilna, co nie ułatwia poszukiwań genealogicznych). Znajomość dokładnej daty jego urodzenia pomoże mi zorientować się, czy powinnam dalej szukać w Mławie, tylko dokładniej, czy może skupić się na innych miejscowościach.
Jeżeli poszukując Rocha ktoś z Państwa natknąłby się na mławskim cmentarzu na innych Kauerów, w szczególności Waleriana/Walerego i jego żonę Walerię, z domu Warachowską (urodzeni ok. 1850), będę bardzo wdzięczna za wszelkie informacje!

Druga moja prośba dotyczy cmentarza w Kiczkach, wsi w okolicy Mińska Mazowieckiego (gmina Cegłów). Czy ktoś z Państwa mógłby sprawdzić, czy na tamtejszym cmentarzu wciąż stoi (i w jakim jest stanie) grób Julianny Dydek, z domu Mućko, zmarłej w 1950? Dysponuję zdjęciem tego grobu wykonanym w latach 50., mogę je udostępnić, jeżeli miałoby komuś ułatwić poszukiwania. Niestety, ze względu na brak zmotoryzowania i obowiązki zawodowe, nie mogę udać się tam samodzielnie, choć odległość od mojego miejsca zamieszkania nie jest duża :(

Z góry bardzo dziękuję wszystkim za pomoc! :)
Awatar użytkownika
Pobłocka_Elżbieta

Sympatyk
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 26 times

Post autor: Pobłocka_Elżbieta »

Witaj !

Na stronach Genealogia Polska znalazłam zdjęcia nagrobków,
proszę przejrzyj :

Mława, cm. parafialny św. Trójcy

http://www.genealogiapolska.pl/showalbu ... bumID=1036

Kauer Roch, Anna, Tadeusz
http://www.genealogiapolska.pl/showmedi ... nkID=20334

Kraszewo, Kauer ,Poschmann 

http://www.genealogiapolska.pl/browseme ... ia3search=

Przeszukaj również :
http://www.geneszukacz.genealodzy.pl/

Pozdrawiam
Ela
Mirek80

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Mirek80 »

Witam,

W sprawie cmentarza w Kiczkach wysłałem wiadomość na pw.
Pozdrawiam,
Mirek
Awatar użytkownika
MonikaMaria

Sympatyk

Post autor: MonikaMaria »

Pani Elżbieto,
Roch Kauer z nagrobka w podanym przez Panią linku wydaje się być tym właściwym, jednak żeby powiększyć zdjęcie i odczytać inskrypcję wymagana jest rejestracja, która niestety jest płatna - kwota niby nieduża, ale waham się, bo nie wiem, jakie będą wymiary powiększonego zdjęcia i czy inskrypcja będzie czytelna.

Jeżeli chodzi o Genetekę, to od tego miejsca zaczęłam poszukiwania :) Jednak Kauerów jest tam bardzo mało, a tych "właściwych" jeszcze mniej - jedynie brat i siostra mojego prapradziadka. Poszukiwania jestem więc zmuszona prowadzić przekopując się (z niejakim trudem - ta niestaranna cyrylica...) przez księgi parafialne (w tym miejscu stokrotne dzięki dla autora skanów zamieszczonych w Poczekalni Geneteki - bez nich nie ruszyłabym w ogóle z miejsca!), a w takim wypadku nigdy nie ma pewności, czy na przykład któreś z dzieci przodka nie urodziło się w innej miejscowości, niż reszta rodzeństwa.

Bardzo dziękuję za odpowiedź i również pozdrawiam :)
Pozdrawiam,
Monika M. Bugajna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cmentarze”