Podczaski Sandomierz
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
kronerhalina

Dwie pary bliźniaków czy jeden syn piecioimienny?
Witaj Julian.Jak Brzezie (Brzyzie) to i Świślina a moi z tej miejscowości.Pewnie zetknąłeś się z nazwiskiem Gronostaj.Jest to moje nazwisko rodowe.Metryki dostępne w sieci poukładane w drzewo ale brakuje mi łącznika między moim dziadkiem Janem ur.1908 a jego ojcem Wincentym (brak aktów ur)Nie wiem też czy zachowały się jakieś nagrobki na cmentarzu w Świętomarzy.Pozdrawiam.Halina
-
Sawicki_Julian

Witaj Halina, Jolu trochę w bok z tematu i przepraszam, nazwisko Gronostaj jest mi znane ze Świśliny, bo tam ojciec miał pole koło państwa Górów, teraz mają to chyba Borkowscy po nas. Ja tam już nie mieszkam od 30 lat, ale na cmentarz jeżdżę na większe święta i pogrzeby Sawickich obowiązkowo, a są jak zapisał od wieków, to marzec lub lipiec. Widzę ze są tam groby Gronostajów, a takie metryki o których piszesz to do gminy w Pawłowie, lub u księdza R. Wróbla w parafii Świętomarz, obydwa te miejsca trudne ze tak powiem ; pozdrawiam - Julian
Ty mnie, Julian, nie przepraszaj. To nie ja założyłam ten wątek.
)). Założył go Władysław. Ja tylko pilnie śledzę, gdyby nagle pojawił się Antoni albo Warszawscy.
Podczaski Ci się ze mną kojarzy...
Podczaski Ci się ze mną kojarzy...
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720