Miałem sen, że wszystkie akta metrykalne i dokumenty urzędów stanu cywilnego zostały zdigitalizowane i zindeksowane.
Miałem sen, że wszystkie dokumenty notarialne, hipoteczne i sądowe zostały opracowane pod kątem genealogii.
Miałem sen, że wszelkie akta grodzkie, ziemskie, miejskie i wiejskie sfotografowano, udostępniono i opracowano.
Miałem sen, że wszystkich naszych przodków ocalono od zapomnienia i przywrócono do genealogicznego życia.
Po przebudzeniu wiem, że wszyscy fotografujący, indeksujący, opracowujący i obrabiający technicznie materiały genealogiczne są wielcy.
Jesteście prawdziwymi bohaterami. Jesteście niczym średniowieczni budowniczowie katedr.
Dziękuję Wam
Złotko
Miałem sen ...
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
Dubiczyńska_Maria

Miałem sen ...
Złotko, fajnie mieć takie sny 
A ja proponuję na pamiatke Twojego snu ustanowić ten dzień Dniem Indeksujacego i obchodzic go uroczyście co roku - a może dzień, kiedy pierwsza osoba zindeksowała pierwszy akt w ramach Geneteki
Ja też dziekuję indeksującym.
A ja proponuję na pamiatke Twojego snu ustanowić ten dzień Dniem Indeksujacego i obchodzic go uroczyście co roku - a może dzień, kiedy pierwsza osoba zindeksowała pierwszy akt w ramach Geneteki
Ja też dziekuję indeksującym.
Maria
Szukam Giżyckich z Podola, Dubiczyńskich z grodzieńszczyzny i nie tylko
Szukam Giżyckich z Podola, Dubiczyńskich z grodzieńszczyzny i nie tylko
Miałem sen ...
Mniej spania, więcej pracy zalecam, wtedy coś będziesz o niej wiedział, bo ze snu to wiesz niewiele.
Jak młody jesteś to może dożyjesz, że sen się ziści.
Jak młody jesteś to może dożyjesz, że sen się ziści.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
-
Krzysztof29

Miałem sen ...
Złotko to wszystko będzie realne, przypuszczam że za około 100 lat. Myślę nawet że będzie program genealogiczny powiązany z bazami danych, wpiszesz imię i nazwisko przypuśćmy dziadka, podasz jego dane, a program po kilku sekundach sam zrobi drzewo genealogiczne przodków. Program też wskaże gdzie i którzy przodkowie występują w aktach sądowych, hipotecznych i innych. Wszystko to potem będzie sobie można przeglądać oczywiście w internecie bez ruszania się z domu. To co dzisiaj zajmuje wielu z nas kilka czy kilkanaście lat, a niektórym całe życie to w przyszłości będzie kwestia może kilku godzin.
Poszukiwane nazwisko: Turski - okolice Częstochowy, Jędrzejowa i Włoszczowy
Miałem sen ...
Z drugiej strony co to by była za "frajda" z zajmowania się genealogią, kiedy wszystko mielibyśmy podane jak na tacy? 
Pozdrawiam Dagmara
Nazwiska: Romik, Kierczak, Tomala, Stańczak, Nikiel (Małopolska i Śląsk)
Nazwiska: Romik, Kierczak, Tomala, Stańczak, Nikiel (Małopolska i Śląsk)