Poszukuję aktu urodzenia Władysława i Marii Prażmowskich

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Wojciechowska_Ewka

Sympatyk
Ekspert

Poszukuję aktu urodzenia Władysława i Marii Prażmowskich

Post autor: Wojciechowska_Ewka »

Witam,
potrzebuję pomocy w odnalezieniu aktu urodzenia Władysława Beliny Prażmowskiego ur. 3 maja 1888 r w Ruszkowcu syna Hipolita i Bronisławy z Dudelskich (siostry mojej praprababki)
Poszukuję też aktu urodzenia jego siostry Marii - hipotetycznej siostry bo tylko na podstawie podań rodzinnych - 1 żony mojego wujka. Z lektury wątków i internetu Władysław napewno miał braci: Michała i Arseniusza ale o siostrze cisza.
Proszę o pomoc
ewa
Awatar użytkownika
Pobłocka_Elżbieta

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 16 times

Post autor: Pobłocka_Elżbieta »

Witaj Ewo!

Natknęłam się na stronach i podaję:

W oparciu o pracę Piotra Hubiaka, Belina i jego ułani" (Kraków 2003, s. 13) przytaczamy tłumaczony z j. rosyjskiego odpis metryki urodzenia i Chrztu Św. "Beliny", późniejszego twórcy odrodzonej kawalerii WP Władysława Zygmunta Prażmowskiego

"Działo się we wsi Ruszków, dnia ósmego maja tysiąc osiemset osiemdziesiątego ósmego roku o godzinie jedenastej przed południem. Stawił się Hipolit Prażmowski dzierżawca folwarku Ruszkowiec mający lat pięćdziesiąt w obecności dwóch świadków Szymona Parki liczącego lat pięćdziesiąt i Józefa Turbakiewicza liczącego lat czterdzieści sześć, obydwaj chrześcijanie służący w folwarku Ruszkowiec, i przedstawił nam dziecię płci męskiej które urodziło się we folwarku Ruszkowiec dnia trzeciego maja tego samego roku o godzinie ósmej po południu z jego prawej małżonki Bronisławy z Dudelskich, mającej lat czterdzieści.
Dziecięciu temu na Chrzcie Św. udzielonym przez ks. Feliksa Zajączkowskiego dano imiona: Władysław Zygmunt, a rodzicami chrzestnymi byli: ks. Antoni Lewandowski i Władysława Sabina. Akt ten wszystkim pisać nie umiejącym przeczytany został przez ks. Antoniego Lewandowskiego Administratora parafii Ruszków".
http://archive.today/nX6Y

żona Anastazja z Rudzkich 1891-1975
ich dzieci:
Alina ur.1923
Janusz-poległ w 1943 w Dywizj.300 na Zachodzie
Zbigniew -zmarły tragicznie 1937 ppor 1 Pułku Szwoleżerow
Lech
Pełen życiorys:
http://sadowie.com.pl/pliki/Znani_ludzi ... adowie.pdf

Pozdrawiam
Ela
Wojciechowska_Ewka

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Wojciechowska_Ewka »

Witaj Elu,
bardzo Ci dziękuję, pomagasz mi nie pierwszy raz. Bardzo dziękuję. Wiem, już że parafia Ruszków - gorzej z dostępem do aktów. Jeszcze był jeden syn Władysława Beliny - Andzej, który umarł zaraz po porodzie.
Dalej będę szukała aktów urodzenia rodzeństwa Władysława. Maria (prawdopodobnie jego siostra) wyszła za mąż za ojca mego wujka Mariana Kiedrzyńskiego, mieli jedną córkę Jadwigę (Wisię), Maria umarła w 1920 r.- bardzo młodo (miała prawdopodobnie około 20 lat). Bronisława Prażmowska Dudelska rodząc ją miałaby już około 52 lat...?

dziękuję i proszę o jeszcze
ewa
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”