Archiwum Państwowe Łódź dygitalizacja i indeksacja
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Jaskuła_Andrzej

Chorzęcin bardzo chętnie, polskie i łacińskie księgi metrykalne. Wolbórz jeżeli polski jest skończony to łaciński. mam od Mormonów część ale jakoś zdjęcia z rzutnika niestety nie pozwala często dobrze rozczytać. Przy okazji ponawiam swój apel o księgi z XVIII w. opracowania, spisy dóbr biskupów włocławskich dotyczących Wolborza i okolic. Przy okazji chciałbym się dowiedzieć jak bylo z księgami metrykalnymi z parafii czy przed postanowieniami kodeksu napoleońskiego też przekazywano kopie ksiąg metrykalnych do biskupa? Czy jest jakaś szansa, że starsze księgi metrykalne przetrwały zniszczenia w parafiach? Czy ktoś zna taki przypadek?
Pozdrawiam
Andrzej
Pozdrawiam
Andrzej
- Kaczmarek_Aneta

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 7 times
Andrzeju,Jaskuła_Andrzej pisze:Przy okazji ponawiam swój apel o księgi z XVIII w. opracowania, spisy dóbr biskupów włocławskich dotyczących Wolborza i okolic.
Pozdrawiam
Andrzej
być może informacje, których poszukujesz znajdują się w zasobach AD Włocławek. Tak się dobrze składa, że w zasobie Biblioteki Narodowej znajdują się mikrofilmy zbiorów kościelnych będących w posiadaniu różnych archiwów, muzeów i bibliotek kościelnych. Pośród nich są materiały z zasobu AD we Włocławku.
Zmikrofilmowane akta kościelne znajdują się w Pracowni Mikroform BN.
Pozdrawiam
Aneta
-
Worwąg_Sławomir

-
Worwąg_Sławomir

Ale z lat 1826-1874. Nie ma wcześniejszych.eliza1952 pisze:Sławek
Aneksy są też w metrykach-)
http://metryki.genealodzy.pl/metryki.ph ... 0d&sy=7000
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
Sławek Worwąg
Pozdrawiam,bozenabalaw pisze:W Łodzi znajdują się akty z Kresów wschodnich. Czy możliwe jest wykonanie tych skanów. Ja chętnie pomogę w indeksacji. Interersuje mnie Gródek Jagieloński i Baworów. Pozdrawiam
uprzejmie zapytuję czy ktoś robi indeksację Tomaszowa Maz,i Żelechlinka
szukam tam aktu slubu,na nazwisko Stanisław Szczurkowski+Kubiak Antonina
w roku,1885-90?lub metryki urodzenia Stanisława Szczurkowskiego[Surkowskiego błędnie]
Za pomoc z góry dziękuję!
Jan Korab Szczurkowski.
Andrzej skontaktuj się ze mną w sprawie indeksacji parafii Chorzęcin mail lodzkie.metryki(małpa)gmail.comJaskuła_Andrzej pisze:Chorzęcin bardzo chętnie, polskie i łacińskie księgi metrykalne. Wolbórz jeżeli polski jest skończony to łaciński. mam od Mormonów część ale jakoś zdjęcia z rzutnika niestety nie pozwala często dobrze rozczytać. Przy okazji ponawiam swój apel o księgi z XVIII w. opracowania, spisy dóbr biskupów włocławskich dotyczących Wolborza i okolic. Przy okazji chciałbym się dowiedzieć jak bylo z księgami metrykalnymi z parafii czy przed postanowieniami kodeksu napoleońskiego też przekazywano kopie ksiąg metrykalnych do biskupa? Czy jest jakaś szansa, że starsze księgi metrykalne przetrwały zniszczenia w parafiach? Czy ktoś zna taki przypadek?
Pozdrawiam
Andrzej
pozdrawiam serdecznie
Eliza
poszukuję aktu urodzenia Wincenty Rychliński ok.roku 1792 syn Mateusza
Eliza
poszukuję aktu urodzenia Wincenty Rychliński ok.roku 1792 syn Mateusza
-
Jaskuła_Andrzej

Dziękuję. O AD we Wlocławku wiem, pisałam nawet do nich ale niestety bez osobistej wizyty się nie objedzie a na dziś to raczej nie jest możliwe. O BN nie wiedziałem, dziękuję bardzo poszukam.Kaczmarek_Aneta pisze:Andrzeju,Jaskuła_Andrzej pisze:Przy okazji ponawiam swój apel o księgi z XVIII w. opracowania, spisy dóbr biskupów włocławskich dotyczących Wolborza i okolic.
Pozdrawiam
Andrzej
być może informacje, których poszukujesz znajdują się w zasobach AD Włocławek. Tak się dobrze składa, że w zasobie Biblioteki Narodowej znajdują się mikrofilmy zbiorów kościelnych będących w posiadaniu różnych archiwów, muzeów i bibliotek kościelnych. Pośród nich są materiały z zasobu AD we Włocławku.
Zmikrofilmowane akta kościelne znajdują się w Pracowni Mikroform BN.
Pozdrawiam
Aneta
Pozdrawiam
Andrzej