Pozdrawiam
Prośba o pomoc - szukam pradziadka w Armii Carskiej cz.1
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- Zawada_Cezary

Prośba o pomoc- szukam pradziadka w Armii Carskiej
Proszę o sprawdzenie nazwisk: Kokodyński, Perz/Pyrz/Pysz, Choina/Hoina, Twerd, Niewiadomski, Pasierbski
-
Wojciechowska_Ewka

Prośba o pomoc- szukam pradziadka w Armii Carskiej
Proszę o sprawdzenie nazwiska Edward Ciołek. W aktach metrykalnych parafii Kowala Stępocina w roku 1869 jest wpis, że żołnierz Edward Ciołek zmarł w Chersońskim wiezieniu 27.02.1855. Nie podano ile miał lat, rodziców ani dlaczego ten akt wpisano właśnie w Kowali Stępocinie. Ciołkowie z Kowali Stępociny są moimi 3xpra ale do Kowali przywędrowali poprzez małżęństwa z Chomętowa Puszcz, nie mogę ich powiązać z Edwardem?? akt nr 62
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... n420020795
dziękuję
ewa
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... n420020795
dziękuję
ewa
- Grazyna_Gabi

Re: Prośba o pomoc- szukam pradziadka w Armii Carskiej
Wykazani na listach strat z IWS:Atena41 pisze:Proszę o sprawdzenie nazwisk: Kokodyński, Perz/Pyrz/Pysz, Choina/Hoina, Twerd, Niewiadomski, Pasierbski
Pyrz Jakub s. Maksymiliana, prawoslawny, z gub. poltawskiej.
Pyrz Damian s. Franciszka, prawoslawny, z gub. chelmskiej, gm. tomaszowska, w. Niewierz.
Ch/Hojna Albin s. Mikolaja z Wolynia, prawoslawny.
Niewiadomski Jozef s.Pawla, kat. m. Lipnik, gub. radomska.
Niewiadomski Franciszek s. Jozefa, kat., w. Sarerowo?, gub. piotrowska.
Niewiadomski Grogorij/Grzegorz s. Iwana/Jana, prawoslawny, z pow. Borysow, gub. minska.
Niewiadomski Jozef s. Ignacego, kat.,pow. Lodz, w. Nowosielka? gub. piotrowska.
Пыжъ, Яковъ Максим
Пыжъ, Демьянъ Франц Неверж
Хойна Албин с. Миколая
Невядомскій, Іос. Павл.
Нѣвядомскій, Францъ Іос. Ласскаго. Вядвѳвской с. Сарѳрово
Невядомскій. Ю,Игнатъевъ
Невядомскій,Грит. Ив. - Борисовскаго.
Pozostalych nazwisk brak.
Ewa,
Edwarda Ciołek niestety brak w bazach rosyjskich online,
ale jest ktos taki:
Wykaz skazanych z roku 1907 r.
Ciolek Teofil s. Edwarda, chyba z Warszawy.
Poz. 46500
http://dlib.rsl.ru/viewer/01005469220#?page=162
Caly dokument:
http://dlib.rsl.ru/viewer/01005469220#?page=1
Grazyna
-
Wojciechowska_Ewka

Witam,
Bardzo dziękuję
ewa
Bardzo dziękuję
ewa
- Niewiadomski_Robert

Jeden z moich przodkow Jan Dominik mial byc podobno na wojnie rosyjsko-japonskiej (1904-1905) albo sluzyl w carskim wojsku na Syberii w tym okresie. Czy ktos mogly sprawdzic czy osoba o tym nazwisku figuruje gdzies w spisach?
Serdeczne dzieki,
Robert
Serdeczne dzieki,
Robert
Witam serdecznie.
Od dluższgo czasu poszukuję cokolwiek na temat swojego pradziadka.
Nazywal się Stanislaw Wlazlo bądż Wlazly. Urodzony w 1873r. Z opowieści mojego ojca wiem, że byl na slużbie u cara Mikolaja II. Pod koniec slużby byl dowódcą Kozaków czyli straży przybocznej Cara.
Może uda się coś znależć. Pozdrawiam TW
Od dluższgo czasu poszukuję cokolwiek na temat swojego pradziadka.
Nazywal się Stanislaw Wlazlo bądż Wlazly. Urodzony w 1873r. Z opowieści mojego ojca wiem, że byl na slużbie u cara Mikolaja II. Pod koniec slużby byl dowódcą Kozaków czyli straży przybocznej Cara.
Może uda się coś znależć. Pozdrawiam TW
- Marek_Staszak

Witam
Co prawda pisałem swoją prośbę już parę lat temu, ale pozwoliłem sobie ją powtórzyć. Chodzi mi o mojego dziadka Franciszka Staszak ur.w 1884 r. w Nieświastowie/Niezwiastów w gubernii kaliskiej, powiat słupecki. W jednym akcie urodzenia swojej córki był wpis że był na wojennuju służbu 1907 r. W czasie Iw.ś. dostał się do lagru.
Byłbym wdzięczny o ponowne poszukanie tego nazwiska.
Pozdrawiam
Marek Staszak
Co prawda pisałem swoją prośbę już parę lat temu, ale pozwoliłem sobie ją powtórzyć. Chodzi mi o mojego dziadka Franciszka Staszak ur.w 1884 r. w Nieświastowie/Niezwiastów w gubernii kaliskiej, powiat słupecki. W jednym akcie urodzenia swojej córki był wpis że był na wojennuju służbu 1907 r. W czasie Iw.ś. dostał się do lagru.
Byłbym wdzięczny o ponowne poszukanie tego nazwiska.
Pozdrawiam
Marek Staszak
Dzień dobry
Proszę ponownie o sprawdzenie dostępnych informacji na temat Aleksandera Szustakiewicza, który służył w wojsku carskim i zaginął/ zginął w trakcie I wojny światowej.
Z góry dziękuję za pomoc
Proszę ponownie o sprawdzenie dostępnych informacji na temat Aleksandera Szustakiewicza, który służył w wojsku carskim i zaginął/ zginął w trakcie I wojny światowej.
Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam
Robert
Robert
-
noreczkaau

Witam
czy ktos moze wie jak znalezc archiwum
Wileńskiej Szkoły Wojennej (ros. Виленское военное училище, ВВУ); do 1910: Wileńska Szkoła Junkrów Piechoty (Виленское пехотное юнкерское училище,
poszukuje informacji na temat mojego pradziadka Leonarda Snarskiego , ukonczyl szkole w roku 1870, w 1899 byl podpulkownikiem ( informacja dostepna I jezyku rosyjskim na internecie ) ) niestey nie znam miejsca ani dokladnej daty jeog urodzenia mam nadzieje ze tego typu informacje moge sie znajdowac w Archiwum
Pozdrawiam z jesiennej Australii
czy ktos moze wie jak znalezc archiwum
Wileńskiej Szkoły Wojennej (ros. Виленское военное училище, ВВУ); do 1910: Wileńska Szkoła Junkrów Piechoty (Виленское пехотное юнкерское училище,
poszukuje informacji na temat mojego pradziadka Leonarda Snarskiego , ukonczyl szkole w roku 1870, w 1899 byl podpulkownikiem ( informacja dostepna I jezyku rosyjskim na internecie ) ) niestey nie znam miejsca ani dokladnej daty jeog urodzenia mam nadzieje ze tego typu informacje moge sie znajdowac w Archiwum
Pozdrawiam z jesiennej Australii
- jurek.solecki

-
noreczkaau

- 33szuwarek