Księgi wieczyste, hipoteczne, Notariat

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
maria.j.nie

Administrator
Nowicjusz

Post autor: maria.j.nie »

Witam

Kategoria : Kataster http://genealodzy.pl/index.php?name=Web ... nk&cid=132
m.in. Archiwa Tabele likwidacyjne -zasoby w Archiwach http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/?l=&mo ... =and&word2

Archiwum Państwowe w Łodzi -
nr zespołu: 8 ” Urząd Gubernialny Piotrkowski do Spraw Włościańskich”
Zawartość: … II Akta szczegółowe wsi ułożone w obrębie poszczególnych powiatów. Powiaty: … radomszczański, 1864-1914, sygn. 1824-2193; …
W ramach każdego z nich wyodrębnione zostały następujące serie: 1. akta majątków i wchodzących w ich skład wsi (w załączeniu tabele likwidacyjne i nadawcze, rejestry pomiarowe, plany); 2. akta kas pożyczkowo-oszczędnościowych - utworzenie kas, dysponowanie ich funduszami; 3. akta różne - Oddzielnego Urzędu w sprawach poszczególnych wsi, komasacji gruntów, zmiany siedzib gmin i pomiarów; 4. tabele likwidacyjne i nadawcze. http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/?l=pl& ... %20&word2=

nr zespołu: 13Komisarz do Spraw Włościańskich Powiatu Noworadomskiego” daty: 1864-1914 „… powiatu noworadomskiego, który podzielono na dwa rewiry. W pierwszym znalazły się gminy: …, Gidle, … Radomsko, …
Zawartość: I. Akta poszczególnych majątków i wsi, 1864-1914, sygn. 1-455 … II. Akta ogólne: korespondencja w sprawie pomiarów gruntów i sprawozdania z przebiegu prac pomiarowych, 1865-1914, sygn. 456-474 … „ http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/?l=pl& ... dle&word2=

Dodam iż Kataster zawiera m.in. zasoby w Archiwach wg odsyłaczy : AGAD - zasoby Główny Urząd Pomiaru Kraju [1932-1943] 1945-1953 ; AGAD Kolekcja kartograficzna zasoby ; Archiwa - zasoby Mapy katastralne.. ; Archiwa - Urzędy Katastralne.. w Archiwach Państwowych ; Hipoteczne Kancelarie, Księgi ... rejestr zahipotekowanych gospodarstw w Archiwum ; Archiwa Tabele likwidacyjne -zasoby w Archiwach ; Archiwa Tabele nadawcze - zasoby w Archiwach ; Kataster galicyjski - zasoby w AP w Krakowie ; Kataster galicyjski - zasoby w Archiwum Państwowym w Krakowie ...

Pozdrawiam serdecznie Maria
zdzislaw15

Sympatyk

Post autor: zdzislaw15 »

Witam!Gdzie mogą być księgi z Łukowa dawne woj.Siedleckie.Pozdrawiam Zdzisław.
Krzysztof29

Sympatyk

Post autor: Krzysztof29 »

Tak maria.j.nie ma rację. W archiwum w Łodzi w zespole Komisarz do spraw włościańskich powiatu Noworadomskiego znajdują się tabele likwidacyjne wsi i akta dotyczące majątków. Sam korzystałem wielokrotnie z tego zespołu. Jest jednak pewien szkopuł. Otóż nie ma tam tabel wszystkich wsi i nie ma akt wszystkich majątków. To że coś jest z gminy Gidle nie znaczy że akurat będzie tam szukana przez nas tabela danej wsi. Można ewentualnie sprawdzić czy jest tam tabela likwidacyjna i dokumenty dotyczące wsi Wygoda.
Poszukiwane nazwisko: Turski - okolice Częstochowy, Jędrzejowa i Włoszczowy
robszus

Sympatyk

Księgi hipoteczne

Post autor: robszus »

Dzień dobry

proszę o poradę czy jest możliwość znalezienia wykazu transakcji nieruchomości w latach 1885-1930 na terenie gminy Osuchów.
Jak jest generalna zasada dostępu do takich źródeł?

Pozdrawiam
Robert
Krzysztof29

Sympatyk

Księgi hipoteczne

Czy to jest gmina Osuchów na terenie powiatu Żyrardów ? Do jakiego powiatu należała ta gmina w latach 1867 - 1915?
robszus

Sympatyk

Księgi hipoteczne

Tak, to jest gmina Osuchów obecnie na terenie powiatu Żyrardów.
Wydaje mi się, że w tamtych latach mógł to być powiat błoński lub grójecki. Nie wiem gdzie szukać takich informacji.
Pozdrawiam
Robert
Krzysztof29

Sympatyk

Księgi hipoteczne

Należy udać się do archiwum państwowego w Grodzisku Mazowieckiem i tam zajrzeć do dwóch zespołów: Nr 1391 Hipoteka w Grójcu i Nr 134 Hipoteka w Grodzisku Mazowieckim (powiat grodziskomazowiecki w latach 1867 - 1948 funkcjonował jako powiat błoński). Można też zajrzeć do zespołu Nr 353 Hipoteka w Żyrardowie, skoro nie jesteś pewien do jakiego powiatu należeć mogła gmina Osuchów. Inwentarz hipoteki w Grodzisku znajduje na stronie baza.archiwum.gov.pl Możesz sprawdzić czy są tam miejscowości których szukasz. Pozostałe inwentarze są tylko w archiwum w Grodzisku Mazowieckim.
Nie wiem tylko jakiego rodzaju transakcji szukasz. Bo nie każda nieruchomość w latach 1885 - 1930 miała księgę wieczystą. Jeżeli to były transakcje ziemią rolną czy gospodarstwami pochodzącymi z tabel likwidacyjnych to na ogół ksiąg wieczystych na to nie ma. Wtedy należałoby szukać w aktach notarialnych, ale to jest szukanie igły w stogu siana. Notariuszy było wielu i nie wiadomo przed jakim mogła zostać sporządzona umowa kupna - sprzedaży (akta notariuszy z tych lat też są w tym archiwum). Jeżeli natomiast ziemia pochodziła z majątków ziemskich to wtedy są na to księgi hipoteczne dóbr, a następnie kolonii wydzielanych z dóbr i parcelowanych pomiędzy włościan. W księgach kolonii można znaleźć już konkretne dane co do kupna sprzedaży i przechodzenia ziemi z rąk do rąk.
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Księgi hipoteczne

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Dodam, że poszukiwania akt sądowych w AP Grodzisk mogą być ułatwione dzięki różnorodnym pomocom. Kiedyś badałam ten temat (w różnych AP) i oto, jaką otrzymałam odpowiedź z tego archiwum:

"W odpowiedzi na Pani pismo informujemy, że część zespołów zawierających akta sądowe ( Sąd .......) ma inwentarze w postaci elektronicznej, do których są utworzone indeksy osobowe. Inną grupą zespołów są dokumenty hipoteczne ( Hipoteka w .....), które również posiadają indeksy osobowe i geograficzne. Aby w aktach sądowych - sprawy sądowe, odnaleźć przodka, należy znać jego nazwisko, miejsce zamieszkania i ewentualnie lata w których mógł mógł mieć sprawę sądową. Te dane zawężają krąg poszukiwań, bowiem zespołów zawierających akta sądowe jest wiele, często dotyczą jednej miejscowości. Podobne dane należy posiadać podczas poszukiwań w księgach hipotecznych. Inwentarze wspomnianych zespołów, w postaci elektronicznej jak również
drukowanej, wraz z indeksami są dostępne w pracowni naukowej archiwum, czynnej w dniach: poniedziałek, wtorek, czwartek, piątek w godzinach od 9.00.do 15.00" - to było pismo z 2006 roku.

Pozdrawiam,
Aneta
Sułkowski_Jacek

Sympatyk
Adept

Re: Księgi hipoteczne

Post autor: Sułkowski_Jacek »

Kaczmarek_Aneta pisze:Dodam, że poszukiwania akt sądowych w AP Grodzisk mogą być ułatwione dzięki różnorodnym pomocom. Kiedyś badałam ten temat (w różnych AP) i oto, jaką otrzymałam odpowiedź z tego archiwum:

Pozdrawiam,
Aneta
Aneto
A może masz taką informację odnośnie AP Piotrkowa Trybunalskiego ?
pozdr
Jacek
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Jacku,

z Piotrkowa otrzymałam następującą odpowiedź:

"W odpowiedzi na e-mail z dn 18 sierpnia br. informujemy, że poza elektroniczną wersją skorowidzy do ksiąg aktów jednego z notariuszy bełchatowskich, archiwum nie dysponuje elektronicznymi indeksami do akt sądowych jak i notarialnych. Kwerendę genealogiczną można prowadzić na miejscu w archiwum w pracowni naukowej wykorzystując tradycyjne "papierowe "pomoce archiwalne i kancelaryjne bądź zlecić odpłatnie archiwum"

Pozdrawiam,
Aneta

Ps. Odpowiedzi z innych AP w wątku:
http://stary.genpol.com/index.php?name= ... torder=asc
Część linków może być już niedostępna, ale wersję papierową i stare maila zachowałam - w razie czego ;)
Sułkowski_Jacek

Sympatyk
Adept

Post autor: Sułkowski_Jacek »

Dzieki za info. Źródła metrykalne juz mi się skończyły i muszę się zabrać za notarialne i inne. Interesuje mnie Piotrków lata mniej więcej 1750 - 1840.
Trzeba będzie się wybrać AP.
pozdr
Jacek
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

To pewnie warto jeszcze przejrzeć różnorodne spisy ludności:
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/ela.ph ... rch=szukaj
Powodzenia!
Aneta
Awatar użytkownika
piotr_nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: piotr_nojszewski »

Nie wiem jak to wyglądało gdzie indziej ale akta jednego z notariuszy z połowy XIX wieku które widziałem w AP Siedlcach zawierały indeks wg Pierwszych Liter nazwisk a potem wg lat. Mimo kilkuset stron w zasadzie da się w tym szukać całkiem sprawnie.

Niezależnie od tego było oddzielne repertorium na transakcje majątkowe chronologiczne ze skrótowym opisem transakcji. Szukanie w tym byłoby już trudniejsze.

Jeśli chcesz robić kwerendę po nazwisku to warto namierzyć notariuszy działających w okolicy dla których zostały akta. A w aktach bywa czasem nawet spis inwentarza do poziomu koszuli. ;-)
pozdrawiam
Piotr
robszus

Sympatyk

Dziękuję bardzo za przydatne informacje :-)
Jak długo te dokumenty muszą przechowywać notariusze/ sądy zanim trafią do archiwum. Czy tu również obowiązuje 100 lat jak w przypadku Urzędów Stanu Cywilnego?
Pozdrawiam
Robert
Krzysztof29

Sympatyk

W odróżnieniu od akt USC, księgi wieczyste (hipoteczne) nie podlegają określonym przez prawo czasowym okresom przechowywania. Sąd jeżeli chce to może sobie nawet stare księgi zatrzymać na zawsze. Niektóre sądy w kraju nie przekazały do miejscowych archiwów ani jednej księgi. Sądy pozbywają się starych ksiąg przekazując je do archiwum w zasadzie tylko dlatego że zajmują im dużo miejsca, które jest potrzebne na współczesne księgi których ciągle przybywa. Większość starych ksiąg jest już zamknięta z urzędu, inne nadal są czynne i wciąż dokonuje się w nich wpisów. Co za tym idzie sądy nie zawsze przekazują wszystkie księgi do archiwów. Jeżeli więc jakiejś księgi szukamy, a nie ma jej w archiwum to należy też pójść do sądu i tam o nią spytać. Często też zdarza się że sąd przekazuje do archiwum pierwszy tom księgi wieczystej, natomiast drugi który jest nowszy nadal zatrzymuje u siebie.
Jeżeli chodzi o notariat to wg. przepisów z 1991 r. po 10 latach od wytworzenia akt notariusz przekazuje je do archiwum ksiąg wieczystych sądu rejonowego pod który podlega kancelaria notarialna. Jeżeli kancelaria kończy swoją działalność to akta przekazuje do sądu natychmiat bez okresu 10 lat. Nie wiem natomiast jak jest dalej, ale przypuszczam że dokładnie tak samo jak z księgami wieczystym, sąd nie ma określonego czasu na ich przekazanie do archiwum. Aczkolwiek zauważyłem że niektóre archiwa państwowe posiadają akta notarialne nawet z lat 50 tych XX wieku.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”