Kamień, wieś Adamów

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Zawada_Cezary

Sympatyk
Nowicjusz

Kamień, wieś Adamów

Post autor: Zawada_Cezary »

Witam,
Mam problem ze zlokalizowaniem powyższej parafii i miejscowości, jakie województwo, gdzie szukać ksiąg z tej parafii.
Będę wdzięczny za pomoc.
Dodam że zapis pochodzi z aktu małżeństwa z roku 1833 z parafii Orszymowo pow.płocki
"urodzony w wsi Adamowie Parafii Kamień"

Pozdrawiam,
Cezary

Moje regiony: Mazowsze, Kielecczyzna, Małopolska, Pomorze;
Moje rody: Zawada, Płatos, Górnicz, Swaczyk, Torbicki, Borowski, Chorębiewski, Zarzycki;
Awatar użytkownika
ELADAB

Sympatyk
Ekspert

Parafia Kamień,wieś Adamów

Post autor: ELADAB »

Witaj. Moze chodzi o Kamien pare km na poludnie od Gabina a okolo 5 km od Kamienia na zachod jest wies Adamow. Problem jest taki, ze Kamien nie jest parafia, nalezy do parafii Gabin. Moze "przejezyczenie" ksiedza. Na wszelki wypadek sprawdz w ksiegach w Gabinie (w szukajwarchiwach akta urodzen sa do 1825, wiec moze sie pan mlody zalapuje, nie szkodzi sprawdzic). Chociaz juz moze to zrobiles ....
Pozdrawiam
Elzbieta
Awatar użytkownika
Zawada_Cezary

Sympatyk
Nowicjusz

Witaj,
Tak ,pierwsze co pomyślałem to Kamień koło Gąbina, mieszkam nie daleko tych terenów. Była to rodzina młynarzy.Gdzieś w latach 1808-10 pojawiają się po drugiej stronie Wisły w parafii Zakrzewo, i w tej parafii cztery siostry pana młodego(on był najstarszy) wychodzą za mąż. Każda z nich składa metrykę urodzenia z innej parafii: jedna z parafii Iłów(młodsza od niego parę lat), druga z parafii "Kamieńskiej/Kamińskiej"(tak zapisane, była dwa lata od niego młodsza) a trzecia najmłodsza urodzona na "Młynach Sadowskich"też kompletnie nie kojarzę gdzie to może być. Ten Gąbin można sprawdzić, w końcu nie jest to daleko od Iłowa, i potwierdza to ich powolne przemieszczanie się w kierunku Wisły i przeprawy w Wyszogrodzie(która chyba już istniała).
Czekam na dalsze sugestie, myślę że informację które podałem przydadzą się.
Dziękuję i Pozdrawiam
Cezary

Moje rody: Zawada, Płatos, Górnicz, Swaczyk, Torbicki, Borowski, Chorębiewski, Zarzycki;
Awatar użytkownika
Zawada_Cezary

Sympatyk
Nowicjusz

Może inne sugestie, wskazówki.....
Cezary

Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 15 times

Post autor: Grazyna_Gabi »

Parafia byla Kamienica moze w okolicy byla wies lub osada Adamow.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kamienica_ ... 5%84ski%29
nr.6
http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geogra ... om_III/743

Moze to Adamowo nalezalo do tej Parafii.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Adamowo_%28gmina_Joniec%29

Grazyna
Awatar użytkownika
Zawada_Cezary

Sympatyk
Nowicjusz

Witam,
Dziękuję Pani Grażyno,
Tak tu chyba nic się nie wyłuska więcej.Problem jest z księgami: Iłów, Kamion te parafie należałoby również sprawdzić, bynajmniej na pewno Iłów bo tam rodzi się jedna siostra, ale z tego co się orientuję, okolice Iłowa gminy Młodzieszyn, są kiepsko z archiwizowane, księgi w Ap dopiero od 1890, a mnie interesuje okres 1770-1800 ....
Wg mnie Iłów i okolice powinny być w Płocku a nie w Grodzisku.Okolice parafii Sochaczewskich i Iłowskich są ZANIEDBANE
Cezary

Awatar użytkownika
Zawada_Cezary

Sympatyk
Nowicjusz

Witajcie, dotarłem do alegat z 1833, gdzie była wyciągnięta metryka chrztu Bartłomieja, więc wieś to Adamowice, parafii Iłowiensis, natomiast reszta dzieci których śluby odnalazłem i alegaty do nich, urodziły się Villa Łady, parafia Kamion :)
Niech żyją Alegaty jednym, słowem :D
Jedna wizyta w Ap kilka alegat i znalazłem 14 brakujących aktów zgonow i urodzeń z lat 1777-1810, piękna lektura, pieczęcie , pismo, lepsze nawet niż normalne akty.
Cezary

ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”