Jan Karski (Jan Kozielewski) - przodkowie i rodzina (koment
Moderator: maria.j.nie
- Komentarze

Skomentuj <A HREF="modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=570&ez=2 target=_top">ten artykuł</A> w tym wątku
Czy Jan Karski był jakoś spokrewniony z Ignacym Kozielewskim - twórcą Hymnu Harcerskiego?
-
Janina_Tomczyk

Bardzo dziękuję za ciekawy artykuł o Janie Karskim. Z uwagą przeczytałam ten wywód genealogiczny z rysem socjologicznym. Interesuję się dziejami dworu w Mrodze z tego okresu, gdyż pracowała tam Elżbieta Snopczyńska córka Tomasza i Łucji z Mrozowskich Snopczyńskich i w 1826 roku brała ślub w bielawskim kościele, a była to siostra mojej praprababki Salomei z Snopczyńskich Galskiej. Co ciekawe, to rodzina Snopczyńskich była tak mobilna jak rodzina Kozielewskich i Tomasz jako ekonom na majątkach przemieszczał się między woj. podlaskim, mazowieckim i dawnym sandomierskim, a wdowa po nim Łucja utrzymywała po jego śmierci gospodarstwo rolne w powiecie opoczyńskim.
Jeśli w tamtych latach ludzie przemieszczali się na tak dużym obszarze Polski i Jan miał to w genach to nic dziwnego, że wybrał rolę kuriera. Mnie także los zmusza do częstych zmian miejsca zamieszkania więc zastanawiam się oglądając dzieje moich przodków czy przekazali mi to w genach?
Pozdrawiam serdecznie autorkę artykułu i życzę wielu sukcesów w badaniu dziejów rodziny.
Janina Władysława Tomczyk
Jeśli w tamtych latach ludzie przemieszczali się na tak dużym obszarze Polski i Jan miał to w genach to nic dziwnego, że wybrał rolę kuriera. Mnie także los zmusza do częstych zmian miejsca zamieszkania więc zastanawiam się oglądając dzieje moich przodków czy przekazali mi to w genach?
Pozdrawiam serdecznie autorkę artykułu i życzę wielu sukcesów w badaniu dziejów rodziny.
-
Janina_Tomczyk

Jeszcze raz dziękuję za ten artykuł, gdyż po jego przeczytaniu ponownie zainteresowałam się aktem ślubu nr 5 z 1826 z parafii bielawskiej i okazało się, że Elżbieta Snopczyńska (siostra mojej praprababki Salomei Snopczyńskiej ) brała ślub z Łukaszem Dąbrowskim kucharzem w Dworze Mroga synem zmarłego Pawła Dombrowskiego i Katarzyny z Kozielewskich Dombrowskiej żyjącej i pozostającej w obowiązkach Gospodyni przy Folwarku Mroga. Sądzę, że była to siostra Franciszka Kozielewskiego kredensowego w tym Dworze i na jej cześć jedna z córek Franciszka i Marianny urodzona w 1817 r otrzymała imię Katarzyna Julianna. Matka Elżbiety Snopczyńskiej jako wdowa po Tomaszu prowadziła gospodarstwo czynszowe po mężu w Młynie Lipowe w gminie Sulgostów, powiecie opoczyńskim ,parafii Klwów i zezwolenia na ślub udzielała na piśmie.
Świadkami tego ślubu byli przez podpisanie zaoczne w Kościele Karmelitów w Warszawie przy ul Leszno: Jan Betkoroski aptekarz lat 38 w Warszawie na ul.Leszno zamieszkały i Ignacy Dombrowski aplikant przy Komisyi Rządowej w Warszawie zamieszkały lat 24.
W ten sposób ustaliłam bardzo dalekie powiązanie mojej rodziny z Janem Romualdem Kozielewskim - Janem Karskim - bohaterskim kurierem , którego 100 rocznica urodzin właśnie niedawno minęła.
Pozdrawiam serdecznie autorkę artykułu i chętnie nawiążę kontakt w sprawie badań dziejów naszych rodzin.
Świadkami tego ślubu byli przez podpisanie zaoczne w Kościele Karmelitów w Warszawie przy ul Leszno: Jan Betkoroski aptekarz lat 38 w Warszawie na ul.Leszno zamieszkały i Ignacy Dombrowski aplikant przy Komisyi Rządowej w Warszawie zamieszkały lat 24.
W ten sposób ustaliłam bardzo dalekie powiązanie mojej rodziny z Janem Romualdem Kozielewskim - Janem Karskim - bohaterskim kurierem , którego 100 rocznica urodzin właśnie niedawno minęła.
Pozdrawiam serdecznie autorkę artykułu i chętnie nawiążę kontakt w sprawie badań dziejów naszych rodzin.
- Morawicka_Justyna

- Kontakt:
Re: Jan Karski (Jan Kozielewski) - przodkowie i rodzina (ko
Niestety nie udało się ustalić powiązania z tą rodziną.bisiak pisze:Czy Jan Karski był jakoś spokrewniony z Ignacym Kozielewskim - twórcą Hymnu Harcerskiego?
-
Maciej_Kosmal

Witam. Interesuje mnie Kazimiera Bronisława Kozielewska po mężu Piwoni. Zmarła w Warszawie w 1932 r. Czy ma Pani więcej informacji ? Gdzie i kiedy odbył się ślub?. Jestem spokrewniony z rodziną Piwonich. Pozdrawiam . Maciej
Re: Jan Karski (Jan Kozielewski) - przodkowie i rodzina (ko
[quote="bisiak"]Czy Jan Karski był jakoś spokrewniony z Ignacym Kozielewskim - twórcą Hymnu Harcerskiego?[/quote]
Ignacy Kozielewski to syn Sebastiana Kozielewskiego (1852-1934).
A Sebastian to syn Jana Kozielewskiego(ur.1821 Podstole).
Jan to syn Walentego Kozielewskiego brata Franciszka.
Walenty i Franciszek to synowie Wincentego.
Ignacy Kozielewski to syn Sebastiana Kozielewskiego (1852-1934).
A Sebastian to syn Jana Kozielewskiego(ur.1821 Podstole).
Jan to syn Walentego Kozielewskiego brata Franciszka.
Walenty i Franciszek to synowie Wincentego.