Łuck, szukam dawnej ul. Olchowej.
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
Łuck, szukam dawnej ul. Olchowej.
Witam.
Próbuję zlokalizować przedwojenną ul. Olchową w Łucku.
Niestety nic mi z tego nie wychodzi.
Znalazłem jedynie jakiś reprint planu miasta do kupienia, ale może jest jakiś inny prostszy sposób?
Dokładny adres to Olchowa 9, może ktoś z Was posiada jakieś rozeznanie w przedwojennym Łucku?
Pozdrawiam,
Stanisław
Znalazłem jedynie jakiś reprint planu miasta do kupienia, ale może jest jakiś inny prostszy sposób?
Dokładny adres to Olchowa 9, może ktoś z Was posiada jakieś rozeznanie w przedwojennym Łucku?
Pozdrawiam,
Stanisław
Re: Łuck, szukam dawnej ul. Olchowej.
Między ulicami: Legionów i Włodzimierską:stachoo pisze:Witam.
Pozdrawiam,
Stanisław
http://www.lvivcenter.org/pl/umd/map/pl ... cka-c1925/
Włodzimierska dalej tak się nazywa (prowadzi do miasta Włodzimierz Wołyński), można więc podpatrzeć na googlemaps łatwo te okolice:
https://maps.google.pl/maps?q=%C5%82uck ... IsBELYDMA8
Łucja
Dziękuję Tadeuszu za informację.
Nie omieszkam tam zajrzeć, bo mam jeszcze kilka adresów do sprawdzenia.
W Łucku mieszkał, uczył się, a później również pracował mój dziadek (Albin Trochimowicz).
Pozdrawiam,
Stanisław
Nie omieszkam tam zajrzeć, bo mam jeszcze kilka adresów do sprawdzenia.
W Łucku mieszkał, uczył się, a później również pracował mój dziadek (Albin Trochimowicz).
Pozdrawiam,
Stanisław
Ostatnio zmieniony ndz 04 maja 2014, 22:10 przez stachoo, łącznie zmieniany 1 raz.
A w moim przypadku w Łucku mieszkał mój tata ( urodził się w pobliskim Torczynie 1926), tutaj się uczył .Szkoła do której chodził mieściła się w obrębie Zamku Lubarta ( dzisiaj Zamek Łucki). Ten budynek istnieje do dzisiaj.A pobliska Katedra Świętych Apostołów Piotra i Pawła "gościła " go z I Kom.Św. A mieszkał na ul. Hnidawskiej.
Tadeusz
Ewo.
Z lewej strony od Kowla biegnie ul. Kościuszki i dochodzi do Jagielońskiej a ta dochodzi do Pl.Narutowicza. A więc ta ul. jest. Natomiast Krakowskiej też nie widzę .Ale. Nie wszystkie ul są opisane. Do ul.Kopernika dochodzą np. Gdańska,Chełmska, Toruńska .Może w tej okolicy jest Krakowska?
Cały czas szukam dokładniejszej mapy Łucka z okresu przedwojennego ale jak na razie nic.
Z lewej strony od Kowla biegnie ul. Kościuszki i dochodzi do Jagielońskiej a ta dochodzi do Pl.Narutowicza. A więc ta ul. jest. Natomiast Krakowskiej też nie widzę .Ale. Nie wszystkie ul są opisane. Do ul.Kopernika dochodzą np. Gdańska,Chełmska, Toruńska .Może w tej okolicy jest Krakowska?
Cały czas szukam dokładniejszej mapy Łucka z okresu przedwojennego ale jak na razie nic.
Tadeusz
Tadeuszu, orientujesz się może czy na lokalnym cmentarzu (widocznym na starym planie) pozostały jakieś polskie groby (nagrobki).
Szukam miejsca pochówku mojego prapradziadka (Kazimierz Trochimowicz, żył jeszcze w 1925r.), który mieszkał w pobliskiej Matoszówce.
Matoszówka to mała wioska (kilka km na płn-zach.) i nie było tam zapewne żadnego cmentarza.
Stanisław
Szukam miejsca pochówku mojego prapradziadka (Kazimierz Trochimowicz, żył jeszcze w 1925r.), który mieszkał w pobliskiej Matoszówce.
Matoszówka to mała wioska (kilka km na płn-zach.) i nie było tam zapewne żadnego cmentarza.
Stanisław
Ostatnio zmieniony ndz 04 maja 2014, 22:13 przez stachoo, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Maria_Klimas

Łucjo.
Bardzo dziękuję za poniższą stronę.
http://www.lvivcenter.org/pl/umd/about/
"Myślałem" ,że już dużo wiem, jednak wiem niewiele.
Są tu plany Łucka ,Równego, Lwowa i in. z Zachodniej Ukrainy jak też Krakowa,Warszawy,Bydgoszczy i in.
Bardzo dziękuję za poniższą stronę.
http://www.lvivcenter.org/pl/umd/about/
"Myślałem" ,że już dużo wiem, jednak wiem niewiele.
Są tu plany Łucka ,Równego, Lwowa i in. z Zachodniej Ukrainy jak też Krakowa,Warszawy,Bydgoszczy i in.
Tadeusz