Odczytanie informacji o pannie młodej

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Mateusz_Szmitkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Mateusz_Szmitkowski »

Witam

Zwracam się do Państwa z prośbą o pomoc w odczytaniu informacji o pannie młodej Rozalii Trybuszewskiej z jej aktu ślubu (akt nr 7 par. Rembertów 1868r.)

Chodzi dokładnie o poniższy fragment tekstu:
http://szmitkowski.com.pl/fragment.jpg

Pozdrawiam
MS
Pozdrawiam

Mateusz
Stanisław_Szwarc

Sympatyk

Post autor: Stanisław_Szwarc »

Straszne pismo, ale spróbuję.

Rozalia Trybuszewska, panna, lat 26, córka nieżyjących rodziców(?) Wincentego(?) i Marianny związanych węzłem małżeńskim Trybuszewskich, urodzona w Jeżewie(???) w parafii T...ńskiej a zamieszkała (nieczytelne - to samo miejsce, co pan młody- trzeci wyraz w pierwszej linijce i ostatni wyraz są takie same)

Może to coś podpowie.
Pozdrawiam
Staszek

Jeszcze trochę doczytałem
pan młody mieszka "na służbie" w Mitrowie(?)
dla młodej tekst jest urwany - zamieszkała na służbie....
Gdybyś tak dał cały tekst.
Staszek
Białobrzeski_Marek

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Białobrzeski_Marek »

Pan młody urodził się w parafii Sokoły, to jest na Podlasiu. U panny młodej wychodzi jakaś parafia Tybińska, ale jedyne Jeżewo z parafii na T, jest w parafii Tykocińskiej, a jest ona niedaleko parafii Sokoły, co jest prawdopodobne, że mogli się znać wcześniej jako dzieci w swoich stronach :)

Pozdrawiam!

Marek
Mateusz_Szmitkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Dziękuję za próbę. Chodzi mi głównie o jej miejsce urodzenia. Mimo, że trochę metryk po rosyjsku już mam na koncie to niestety tutaj niewiele mogę rozszyfrować.
Całość aktu znajduje się tutaj:
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =06-07.jpg
Pozdrawiam

Mateusz
Białobrzeski_Marek

Sympatyk
Nowicjusz

Są zachowane z parafii Rembertów allegata z tych lat według bazy pradziad, więc możesz ewentualnie zamówić w AP Grodzisk Mazowiecki, albo pojechać samemu i sprawdzić, czy w allegatach z tego rocznika do aktu małżeństwa nr 7 nie ma dołączonych odpisów ich aktów urodzeń, zwłaszcza że obydwoje nie są urodzeni w tej parafii :)

Marek
Mateusz_Szmitkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Dziękuję za podanie tropu.
Znalazłem jej akt zgonu z parafii Błonie (nr 29)
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =27-30.jpg
Wynika z niego, że urodziła się w Głogowcu w powiecie kutnowskim. Zmienia się też jej nazwisko rodowe. Ale taki to już urok metryk :)
Pozdrawiam

Mateusz
Białobrzeski_Marek

Sympatyk
Nowicjusz

Będzie to raczej parafia Tłuchowo (Archiwum Państwowe w Toruniu oddział we Włocławku i Archiwum Diecezjalne w Płocku)

http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... rch=szukaj

Tykocin jest zindeksowany i nie ma nikogo o tym nazwisku, a Trybuszewskich jest najwięcej w kujawsko-pomorskim i głównie są tam :)

Marek

PS

Ta kobieta z aktu wyżej to zbieżność imion i nazwisk, zauważyłeś że ma 69 lat, a powinna mieć 42? I zgłosił ją dorosły syn, a jest to rok 1884, czyli raptem 16 lat po jej ślubie?!
Mateusz_Szmitkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Wiek zauważyłem, ale zbieżność jest dość dziwna. Rodzicami szukanej przeze mnie osoby powinni być Wincenty i Katarzyna, więc to się zgadza tak jak i nazwisko po mężu. W akcie ślubu raczej błędnie jest podane imię matki. Problem stanowi syn...
Pozdrawiam

Mateusz
Białobrzeski_Marek

Sympatyk
Nowicjusz

To nie jest ta kobieta. Poniżej masz akt małżeństwa córki Leopolda i Rozalii Jaroszewskich z 1900 r. i obydwoje jeszcze żyją:

http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =02-03.jpg

tyle, że matka ma zmienione nazwisko na Trypuć (a z kolei w parafii Tykocin jest ich tam trochę, swoją drogą nie ma to jak chłopów szukać, czasami to chyba sami mieli wątpliwości jak się nazywają jeszcze w XIX wieku :D)

Cały Remebertów jest zindeksowany i to według nowej matrycy, a ja się dziwiłem, że tam dzieci nie ma, chyba jeszcze czegoś takiego nigdy nie widziałem:

http://www.geneteka.genealodzy.pl/index ... t&lang=pol

dzieci rodziły się im jako: Jarosiński, Jaroszyński, a rodowe nazwisko matki było takie: Trepuś, Trybus, Kowalska, Krepesow, Niewiadomska

wszystkie urodzenia w jednej wsi i identyczne imiona rodziców, zwłaszcza że imię ojca rzadkie (Leopold i Rozalia)
Mateusz_Szmitkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Dzięki za zaangażowanie. Faktycznie nieco zagmatwane są te wyszukiwania. Dziwi mnie zbieżność imion bo Wincenty i Katarzyna razem wzięci też nie byli zbyt częstą kombinacją. Może jednak nie jest to osoba której szukam. Jedynym moim tropem jest Katarzyna Trybuszewska której akt zgonu znajduje się w parafii Przybyszew(akt 57).
http://szukajwarchiwach.pl/58/154/0/1/1 ... 5FlPKH4VkA
Jej mężem był Wincenty, a domyślnie zięciem Wawrzyniec Kulczycki który był świadkiem przy pisaniu aktu zgonu. Z kolei żoną Wawrzyńca była Karolina Trybuszewska, która domyślnie jest w moim mniemaniu córką Katarzyny. Wawrzyniec i Karolina bezsprzecznie są moją rodziną, szukam natomiast dalszych koligacji. Rozalia byłaby zatem siostrą Karoliny, tyle że coś zaczyna się nie zgadzać w tej teorii.:)
Pozdrawiam

Mateusz
Stanisław_Szwarc

Sympatyk

Post autor: Stanisław_Szwarc »

Z nazwami miejscowymi ostrożnie, bo akt ślubu Rozalii jest spisany wyjątkowo nieporządnie. Ksiądz "połykał" litery. Np. Wincenty zapisał jako Wikentij , a slowo "doczeriu" jako "doczeju". Rozalia mieszka "na służbie", ale nie wiadomo gdzie. Pewnie tam, gdzie jej mąż, ale pewności nie ma. Może i nazwa parafii T..yńskiej jest nieźle przekręcona.
Tylko współczuć :(
Pozdrawiam
Staszek
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Tylko przyczynkarsko, bo młody nie jest ttu poszukiwany, o parafii Sokoły. Zyli tam włościanie Jaroszewscy (zwani także Jaroszukami) . Z ciekawości przejrzałem swoje zasoby wszak to moja parafia.Od początków lat 50 do konca 60 tych rodziła jedynie para Wojciech i Franciszka z Łodków. W 1868 dziecko rodzi sie kolejnemu Jaroszewskiemu Janowi ,byl policjantem. Nie było natomiast pary Wawrzyniec Maryanna,rodziców Leopolsa jak to jest w dokumencie . No i przede wszyskim nie urodził sie żaden Leopold !!, rodzili sie Tomasz, Stanisław i Jan .
Pomylic wszystko, własne imie i imiona rodziców to troche za dużo. no chyba, że by celowo chciano tak uczynić , ale po co ?

Wedle wikipedii jest siedem miejscowosci o nazwie Sokoły. Tylko jedna była i jest parafia. ale może młody zgodnie z prawdą podał że urodzil sie w Sokołach( faktycznie innych niz stolica podlaskiej parfii) a piszący mechaniczbie wpisał parafialne Sokoły, bo wiedział że taka parafi jest.
Wspomniano wcześniej trop kujawski. wedle wikipedii Sokoły były także na Kujawach.
Pozdrawiam rozgryzajacych te łamigłówke
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”