Jak poszukiwać rodziny w USA? -Dostęp ...(cz.7)
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Witam,
Dziękuję za informację, ciekawe kto to jest ten John Pender, może jest to ojciec Magdaleny, w manifeście pisało, że w Polsce zostaje matka Małgorzata.
Inna sprawa, wychodzi na to, że Barbara Reuter jest faktycznie córką Sabiny:
https://familysearch.org/pal:/MM9.1.1/JBTF-HJS
Tam pisze, że Barbara urodziła się 7 września 1890, a ja posiadam akt urodzenia Barbary, gdzie pisze, że urodziła się 19 września 1890, ale wtedy w metrykach podawano dwie daty, ta nasza i ta rosyjska, ktoś po prostu źle odczytał.
Znalazłem również kogoś kto ma w swoim drzewie Barbarę:
http://trees.ancestry.com/tree/17703571 ... =545613978
Naturalnie napisałem wiadomość, tylko czekać. Jest tam także informacja o synu Barbary - Stanley Reut (1926), jednakże występuje on w dokumentach tylko dwa razy - wzmianka o poborze do US Army w 1945 oraz w U.S., Social Security Death Index
Tak samo jest z Barbarą - jest tylko ta wzmianka o ślubie, którą Ty znalazłaś oraz wzmianka o śmierci.
Jej mąż to Georg Reut (1892 - 1973) - wzmianka o ślubie, karta rejestracyjna (1942) oraz wzmianka o śmierci. Nie wiem dlaczego nie mogę ich znaleźć w żadnych censusach, może ktoś błędnie zapisał ich nazwisko?
Podzdrawiam,
Bartek
Dziękuję za informację, ciekawe kto to jest ten John Pender, może jest to ojciec Magdaleny, w manifeście pisało, że w Polsce zostaje matka Małgorzata.
Inna sprawa, wychodzi na to, że Barbara Reuter jest faktycznie córką Sabiny:
https://familysearch.org/pal:/MM9.1.1/JBTF-HJS
Tam pisze, że Barbara urodziła się 7 września 1890, a ja posiadam akt urodzenia Barbary, gdzie pisze, że urodziła się 19 września 1890, ale wtedy w metrykach podawano dwie daty, ta nasza i ta rosyjska, ktoś po prostu źle odczytał.
Znalazłem również kogoś kto ma w swoim drzewie Barbarę:
http://trees.ancestry.com/tree/17703571 ... =545613978
Naturalnie napisałem wiadomość, tylko czekać. Jest tam także informacja o synu Barbary - Stanley Reut (1926), jednakże występuje on w dokumentach tylko dwa razy - wzmianka o poborze do US Army w 1945 oraz w U.S., Social Security Death Index
Tak samo jest z Barbarą - jest tylko ta wzmianka o ślubie, którą Ty znalazłaś oraz wzmianka o śmierci.
Jej mąż to Georg Reut (1892 - 1973) - wzmianka o ślubie, karta rejestracyjna (1942) oraz wzmianka o śmierci. Nie wiem dlaczego nie mogę ich znaleźć w żadnych censusach, może ktoś błędnie zapisał ich nazwisko?
Podzdrawiam,
Bartek
"Bo ty tak jak każde istnienie masz wpływ na jej błysk
jak każde z tych z których się wywodzisz, ziemie
z których ty pochodzisz to marzenie tych
którzy odeszli za młodzi"
Zipera
Pozdrawiam,
Bartek
jak każde z tych z których się wywodzisz, ziemie
z których ty pochodzisz to marzenie tych
którzy odeszli za młodzi"
Zipera
Pozdrawiam,
Bartek
- MajaWojdalski

Przez internet sa dostepne nastepujace dane, ktore prawdopodobnie dotycza pradziadka:kroczek pisze:Witam serdecznie!
Proszę o pomoc w ustaleniu daty i miejsca śmierci mojego pradziadka ze strony mamy Marcina Olejnika ur. w Boleszczynie w 1871 roku. W czasie spisu powszechnego w USA z 1930 lub 1940 roku przebywał w miejscowości Detroit City w stanie Michigen. Podano wówczas, że urodził się w roku 1872.
Pozdrawiam i z góry dziękuję:)
Kroczek
Ze spisu pasazerow SS Prinz Adalbert, wyplywajacy z Hamburga 4 Marca 1913, przybywajacy do Philadelphii, 20 Marca, 1913 (z Ancestry.com):
Marcin Olejnik, lat 41, zonaty, urodzony w Boleszczynie, podrozuje do kuzyna Stanislawa Przyzinskiego [?], 674 Garfield St, Detroit, Michigan; w Boleszczynie zostala zona, Maryanna Olejnik. Pozniejszy wpis przy nazwisku, wskazuje, ze Marcin zlozyl w Detroit papiery o obywatelstwo w 1936r.
do tego samego kuzyna jedzie:
Jan Kulesza, lat 33, wdowiec, w Polsce zotawil ojca, Wojciecha Kulesze (urodzony I zamieszkaly [Czornina]?)
na tej samej karcie pokladowej jest Jozef Turka (lub Furka), kawaler, lat 19, urodzony w Boleszczynie, gdzie pozostal ojciec, Andrzej Turka (lub Furka); jedzie do wuja, Wojciecha Osiwala.
Lista pasazerow po Niemiecku z (Hamburga), do tej samej podrozy (Ancestry.com) potwierdza tych samych trzech pasazerow: Marcin Olejnik, Jan Kulesza, Jozef Durka – wrzaz z nimi podrozuje Jozef Przygunski z Dobrej, lat 19.
Census 1920>Michigan>Wayne>Detroit>Ward 13>District 0403>Skan 41>linia 9 (Ancestry.com)
Martin Olejnik (w indeksie Alejnik), lat 4[8]? [est ur. 1872], ur. w Polsce, zonaty, przybyly do USA w 1912, wynjamuje pokoj od Lucille Kanarek; pracownik fabryki [jest wpis jakiej I zawod, ale bardo niewyrazne]
Census 1930>Michigan>Wayne>Detroit (Districts 251-500)>District 333>Skan 28>linia 74 (Ancestry.com)
Martin Olejnik, lat 57 [est ur. 1872-3], ur. w Polsce, zonaty (slub w wieku lat 27), przybyly do USA w 1913, wynajmuje pokoj od Stanley Kubicka; odlewnik w fabryce kaloryferow lub chlodnic. Zlozyl papiery o obywatelstwo.
Census 1940>Michigan>Wayne>Detroit>84-696>Skan 10>linia 50 (Ancestry.com)
Martin Olejnik, lat 68 [est ur. 1872], ur w Plsce, skonczyl 3 klasy, wdowiec, zlozyl papiery o obywatelstwo, niezdolny do pracy. W 1935 pod tym samym adresem.
Przeszukalam dostepne indeksy zgonow - bez efektu. Najsilniejszym tropem jest adnotacja o procesie nadawania obywatelstwa przy nazwisku na liscie pasazerow. Proces "naturalizacji" mogl sie odbywac przez rozne poziomy sadow. W tym wypadku proponuje zaczac od wyslania zapytania (z numerem petycji spisanym z listy pasazerow) do:
The National Archives Great Lakes Regional Branch in Chicago
re: records from U.S. District Courts in Michigan
Detroit (Eastern District)
Kontakt: http://www.archives.gov/chicago/contact/
Pozdrawiam,
Maja
Witam ponownie!
Dziękuję serdecznie za zainteresowanie i okazaną pomoc zarówno Panu Władysławowi, jak i Pani Mai:)
Pani Maju wszystkie przekazane przez Panią informacje zdecydowanie dotyczą mojego pradziadka. Nawet nazwiska tych osób, które podróżowały razem z nim są mi znane ze starych aktów parafialnych. Boże jaki ten świat jest mały. Dowiedziałem się bardzo dużo o swoim pradziadku: co porabiał w USA, jak mu się powodziło. Zostało jeszcze ustalić gdzie i kiedy zmarł. Wiem tylko, że w 1945 roku jeszcze żył, bo przysłał do Polski paczkę z prezentami. Jego żona, a moja prababcia którą zostawił w Polsce z dziećmi, zmarła dopiero w 1963 roku, więc nie wiem dlaczego w 1940 roku podał, że jest wdowcem. Coś kręcił. Może tak było dla niego lepiej, np. miał większe szanse na otrzymanie obywatelstwa.
Jeszcze raz dziękuję za kompleksowe informacje. Z adresu na pewno skorzystam.
Pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz dziękuje.
Kroczek
Dziękuję serdecznie za zainteresowanie i okazaną pomoc zarówno Panu Władysławowi, jak i Pani Mai:)
Pani Maju wszystkie przekazane przez Panią informacje zdecydowanie dotyczą mojego pradziadka. Nawet nazwiska tych osób, które podróżowały razem z nim są mi znane ze starych aktów parafialnych. Boże jaki ten świat jest mały. Dowiedziałem się bardzo dużo o swoim pradziadku: co porabiał w USA, jak mu się powodziło. Zostało jeszcze ustalić gdzie i kiedy zmarł. Wiem tylko, że w 1945 roku jeszcze żył, bo przysłał do Polski paczkę z prezentami. Jego żona, a moja prababcia którą zostawił w Polsce z dziećmi, zmarła dopiero w 1963 roku, więc nie wiem dlaczego w 1940 roku podał, że jest wdowcem. Coś kręcił. Może tak było dla niego lepiej, np. miał większe szanse na otrzymanie obywatelstwa.
Jeszcze raz dziękuję za kompleksowe informacje. Z adresu na pewno skorzystam.
Pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz dziękuje.
Kroczek
-
aleksandrafranosz
Witam, czy może ktoś mi pomóc zdobyć skan listy pasażerów, mam niestety tylko lewą stronę a potrzebuję obydwie. Tutaj link z danymi https://familysearch.org/pal:/MM9.1.1/XG5N-P36 a tutaj jest skan a ja nie mam subskrypcji na ancestry http://search.ancestry.com/cgi-bin/sse. ... &gsln_x=XO druga pozycja od góry
-
brzoalicja

Witam serdecznie.
Poszukuję wszelkich informacji dotyczących Józefa Bujalskiego ur. 1882 r w miejscowości Kutyski vel. Kuteski parafia Skibniew powiat Sokołów Podlaski, syna Jakuba i Julianny z Niepiekłów. Prawdopodobnie wypłynął do USA około 1910 roku. Pytania: Skąd wypłynął i dokąd i do kogo?
Czy miał jakąś rodzinę: żonę, dzieci?
Z góry serdecznie dziękuję za wszelkie informacje.
Pozdrawiam,
Alicja
Poszukuję wszelkich informacji dotyczących Józefa Bujalskiego ur. 1882 r w miejscowości Kutyski vel. Kuteski parafia Skibniew powiat Sokołów Podlaski, syna Jakuba i Julianny z Niepiekłów. Prawdopodobnie wypłynął do USA około 1910 roku. Pytania: Skąd wypłynął i dokąd i do kogo?
Czy miał jakąś rodzinę: żonę, dzieci?
Z góry serdecznie dziękuję za wszelkie informacje.
Pozdrawiam,
Alicja
-
Polanska_Hanna

- Kontakt:
witam!!!
poszukuje aktu zgonu i aktu małżeństwa(O ILE był drugi slub po smierci 1-szej zony)
Josef Stankiewicz(czasem pisze Stankewicz lub podobnie) ur. 1881 Polska syn Jack i Mary(tak jest napisane przy slubie z Hattie w 1921r)mieszkał napewno do roku 1929 w Ohio!
Szukam tez ewent. dzieci Josef Stankiewicz i Hettie(z domu Flak)).Ślub był w 1921r Ohio
pozdrawiam Hanna.
poszukuje aktu zgonu i aktu małżeństwa(O ILE był drugi slub po smierci 1-szej zony)
Josef Stankiewicz(czasem pisze Stankewicz lub podobnie) ur. 1881 Polska syn Jack i Mary(tak jest napisane przy slubie z Hattie w 1921r)mieszkał napewno do roku 1929 w Ohio!
Szukam tez ewent. dzieci Josef Stankiewicz i Hettie(z domu Flak)).Ślub był w 1921r Ohio
pozdrawiam Hanna.
- Cwynar_Justyna

@aleksandrafranosz
Czy wiesz w którym roku urodził sie twój pradziadek? W 1945 nie widzę Kazimierza Bednarka który by pasował, mozliwe że błędnie zapisano jego imie/nazwisko, ale dobrze było by miec jego date urodzenia.
@Alicja
Na Ellis Island można znaleść wyjadn Józefa Bujalskiego do Stanów w 1910 roku (Maj 24, 1910). Wypłynął z Rotterdamu na statku Ryndam. Zapisana miejscowość to Kostki, ale dopisane jest że koło "Siedletz", podejżewam, ze chodzi o Siedlce. W lini gdzie jest zapisany Józef jest równiez raz zapisane, że pochodzi z miejscowości "Kuteski". Józef ma wpisane, że jest pracownikiem rolnym, nie umiejacym pisać i czytać, w Polsce ma żonę Bronisławę. Za bilet zapłacił sam, ma przy sobie $17, nigdy wcześniej nie był w Stanach. Jest w dobrym zdrowiu fizycznym i psychicznym, żadnych znamion (znaków szczególnych), cera jasna, oczy brązowe, włosy brązowe, wzrost 5'3" (160cm). Jedzie do przyjaciela - Stanisław Trzinski, zamieszkaego w Trenton, NJ.
W 1911 Józef wrócił do Polski.
W 1913 przyjeżdza sam do Stanów ponownie, tym razem do Filadelfii, 1szego Maja 1913 roku. Miejscowość Kutyski, pracownik rolny, wpisane jest, że umie czytać i pisać. W Polsce zostaje żona Bolesława. Ma przy sobie $25. Tym razem wpisane jest, że włosy blond. Ma równiez wpisane jako znak szczególny łysienie. Tym razem jedzie do przyjaciela Piotra Szymonowicza, zamieszkałego na 69 Cscher Street w Trenton, NJ.
https://familysearch.org/pal:/MM9.1.1/KF8G-69Z
Pozdrawiam,
Justyna
Czy wiesz w którym roku urodził sie twój pradziadek? W 1945 nie widzę Kazimierza Bednarka który by pasował, mozliwe że błędnie zapisano jego imie/nazwisko, ale dobrze było by miec jego date urodzenia.
@Alicja
Na Ellis Island można znaleść wyjadn Józefa Bujalskiego do Stanów w 1910 roku (Maj 24, 1910). Wypłynął z Rotterdamu na statku Ryndam. Zapisana miejscowość to Kostki, ale dopisane jest że koło "Siedletz", podejżewam, ze chodzi o Siedlce. W lini gdzie jest zapisany Józef jest równiez raz zapisane, że pochodzi z miejscowości "Kuteski". Józef ma wpisane, że jest pracownikiem rolnym, nie umiejacym pisać i czytać, w Polsce ma żonę Bronisławę. Za bilet zapłacił sam, ma przy sobie $17, nigdy wcześniej nie był w Stanach. Jest w dobrym zdrowiu fizycznym i psychicznym, żadnych znamion (znaków szczególnych), cera jasna, oczy brązowe, włosy brązowe, wzrost 5'3" (160cm). Jedzie do przyjaciela - Stanisław Trzinski, zamieszkaego w Trenton, NJ.
W 1911 Józef wrócił do Polski.
W 1913 przyjeżdza sam do Stanów ponownie, tym razem do Filadelfii, 1szego Maja 1913 roku. Miejscowość Kutyski, pracownik rolny, wpisane jest, że umie czytać i pisać. W Polsce zostaje żona Bolesława. Ma przy sobie $25. Tym razem wpisane jest, że włosy blond. Ma równiez wpisane jako znak szczególny łysienie. Tym razem jedzie do przyjaciela Piotra Szymonowicza, zamieszkałego na 69 Cscher Street w Trenton, NJ.
https://familysearch.org/pal:/MM9.1.1/KF8G-69Z
Pozdrawiam,
Justyna
-
brzoalicja

Witam ponownie Justynko,
Serdecznie dziękuję za informacje dotyczące Józefa Bujalskiego, są bezcenne! Tak to jest mój Józef! Ponownie zwracam sie z uprzejmą prośbą tym razem poszukuję wszelkich informacji dotyczących Walentego Jasińskiego ur. 1894, Kuteski/Kutyski, parafia Skibniew, powiat Sokołów Podlaski/Siedlce, syna Józefa i Katarzyny z Bujalskich. Walenty prawdopodobnie wybył do USA około 1911/13 prawdopodobnie do powyższego wuja Józefa Bujalskiego - był bardzo młody. Pytania skąd wypłynął, dokąd i do kogo ? oraz inne dane. Następnie poszukuję wszelkich informacji dotyczących Jana Bujalskiego ur.1874,Kuteski/Kutyski, parafia Skibniew, powiat Sokołów/Siedlce syn Stanisława i Pauliny Domicelli ze Skibniewskich. Pytania; skąd wypłynął, jakim statkiem, dokąd i do kogo oraz czy miał żonę i dzieci? Z opowieści w rodzinie twierdzi się, że miał dzieci dwoje urodzonych w Polsce i jedno (syn w USA).
Serdecznie pozdrawiam
Alicja
Serdecznie dziękuję za informacje dotyczące Józefa Bujalskiego, są bezcenne! Tak to jest mój Józef! Ponownie zwracam sie z uprzejmą prośbą tym razem poszukuję wszelkich informacji dotyczących Walentego Jasińskiego ur. 1894, Kuteski/Kutyski, parafia Skibniew, powiat Sokołów Podlaski/Siedlce, syna Józefa i Katarzyny z Bujalskich. Walenty prawdopodobnie wybył do USA około 1911/13 prawdopodobnie do powyższego wuja Józefa Bujalskiego - był bardzo młody. Pytania skąd wypłynął, dokąd i do kogo ? oraz inne dane. Następnie poszukuję wszelkich informacji dotyczących Jana Bujalskiego ur.1874,Kuteski/Kutyski, parafia Skibniew, powiat Sokołów/Siedlce syn Stanisława i Pauliny Domicelli ze Skibniewskich. Pytania; skąd wypłynął, jakim statkiem, dokąd i do kogo oraz czy miał żonę i dzieci? Z opowieści w rodzinie twierdzi się, że miał dzieci dwoje urodzonych w Polsce i jedno (syn w USA).
Serdecznie pozdrawiam
Alicja
- MajaWojdalski

SirDaniel,sirdaniel pisze:Witam, czy może ktoś mi pomóc zdobyć skan listy pasażerów, mam niestety tylko lewą stronę a potrzebuję obydwie. Tutaj link z danymi https://familysearch.org/pal:/MM9.1.1/XG5N-P36 a tutaj jest skan a ja nie mam subskrypcji na ancestry http://search.ancestry.com/cgi-bin/sse. ... &gsln_x=XO druga pozycja od góry
Przeslij to zapytanie na moj email - majawojdalski[at]hotmail.com, to przesle ci skany.
Hanno,
Podaj dokumenty zrodlowe do informacji, ktore juz masz. Zoszczedzi to duzo czasu szukajacym. Na przyklad: na jakiej podstawie masz informacje o slubie? W jakim "county" w Ohio zawarto slub? Na jakiej podstawie mieszkal napewno w 1929 w Ohio? Masz dokladny adres?
Pozdrawiam,
Maja
-
Polanska_Hanna

- Kontakt:
majawojdalski@hotmail.com pisze:SirDaniel,sirdaniel pisze:Witam, czy może ktoś mi pomóc zdobyć skan listy pasażerów, mam niestety tylko lewą stronę a potrzebuję obydwie. Tutaj link z danymi https://familysearch.org/pal:/MM9.1.1/XG5N-P36 a tutaj jest skan a ja nie mam subskrypcji na ancestry http://search.ancestry.com/cgi-bin/sse. ... &gsln_x=XO druga pozycja od góry
Przeslij to zapytanie na moj email - majawojdalski[at]hotmail.com, to przesle ci skany.
Hanno,
Podaj dokumenty zrodlowe do informacji, ktore juz masz. Zoszczedzi to duzo czasu szukajacym. Na przyklad: na jakiej podstawie masz informacje o slubie? W jakim "county" w Ohio zawarto slub? Na jakiej podstawie mieszkal napewno w 1929 w Ohio? Masz dokladny adres?
Pozdrawiam,
witam!
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... cc=1307272
(to zgon Hattie na Familly search,,nazwisko zniekształcone na Stankowic i imie ojca Stanisław ato było drugie imię jej ojca)
Joseph /Stankewicz/
birth: 1881
death:
more
spouse:
Jadwiga (Hettie) /Flak/
birth: about 1887
marriage: 14 March 1921
death:
Additional Information for Joseph /Stankewicz/
Sources (2)
to adnotacja z Familly search!!!
Hettie umarła w 1929 roku (OHIO)
Hanna
U.S. City Directories (Beta) Ancestry.com
Cuyahoga County, Ohio, Marriage Records and Indexes, 1941-1973 Ancestry.com
Citing This Record
Maja
- MajaWojdalski

-
Polanska_Hanna

- Kontakt:
Niestety nie jestem biegły w poszukiwaniach internetowych, a mam spory problem.
Szukam jakichkolwiek śladów brata mojego pradziadka. Jego dane jakimi dysponuję:
Tomasz Józwiak (lub Jóźwiak lub Jozwiak), który wyemigrował do USA (Nowy York) około 1890 roku. Urodził się w Świątnikach powiat Śrem (niem. Schrim) około 1860 roku.
Wiem z przekazów ustnych, że miał (już w USA) żonę i siedmioro dzieci (Elżbietę, Emilię, Barbarę, Weronikę, Monikę, Henryka i Zygmunta) oraz, że przed I wojną światową był najprawdopodobniej właścicielem jakiegoś hoteliku w Nowym Yorku.
Czy da się coś w tej sprawie ustalić? Gdzie mam szukać? Proszę o jakieś podpowiedzi.
Szukam jakichkolwiek śladów brata mojego pradziadka. Jego dane jakimi dysponuję:
Tomasz Józwiak (lub Jóźwiak lub Jozwiak), który wyemigrował do USA (Nowy York) około 1890 roku. Urodził się w Świątnikach powiat Śrem (niem. Schrim) około 1860 roku.
Wiem z przekazów ustnych, że miał (już w USA) żonę i siedmioro dzieci (Elżbietę, Emilię, Barbarę, Weronikę, Monikę, Henryka i Zygmunta) oraz, że przed I wojną światową był najprawdopodobniej właścicielem jakiegoś hoteliku w Nowym Yorku.
Czy da się coś w tej sprawie ustalić? Gdzie mam szukać? Proszę o jakieś podpowiedzi.
Witaj,Zwola pisze:Niestety nie jestem biegły w poszukiwaniach internetowych, a mam spory problem.
to moglaby byc rodzina Tomasza…
emigrowal w 1884 r.,slub w ok.1886
Census, 1900
Name: Thomas Joszwick
Titles and Terms:
Event Type: Census
Event Year: 1900
Event Place: Precinct 2 Winona city Ward 1, Winona, Minnesota, United States
District: 194
Marital Status: Married
Race: White
Race (Original): W
Relationship to Head of Household: Head
Relationship to Head of Household (Original): Head
Number of Living Children:
Years Married: 14
Birth Date: Dec 1859
Birthplace: Germany Pol
Marriage Year (Estimated): 1886
Immigration Year: 1884
Father's Birthplace: Germany Pol
Mother's Birthplace: Germany Pol
Mother of how many children:
Sheet Number and Letter: 3B
Household ID: 52
Line Number: 66
Affiliate Name: The U.S. National Archives and Records Administration (NARA)
Affiliate Publication Number: T623
GS Film Number: 1240797
Digital Folder Number: 004120323
Image Number: 00371
Household Gender Age Birthplace
Head Thomas Joszwick M 41 Germany Pol
Wife Kattie K Joszwick F 35 Germany Pol
Daughter Elisabeth Joszwick F 12 Minnesota
Daughter Anna Joszwick F 7 Minnesota
Daughter Evelen Joszwick F 5 Minnesota
Daughter Emlie Joszwick F 3 Minnesota
Daughter Veronika Joszwick F 2 Minnesota