Wątpliwe ojcostwo

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

vonklinkoff

Sympatyk

Wątpliwe ojcostwo

Post autor: vonklinkoff »

Wsrod swoich badan natrafilem na ciekawy i dosc klopotliwy akt. W akcie tym spisane jest dziecko zrodzone z niezameznej Katarzyny. Jak to zwykle bywa, powinienem wpisac do drzewa Pater Ignotus. Jednak mam pewne watpliwosci.

Pytanie brzmi: czy wg Was Bartłomiej Lis byl ojcem dziecka?

Obrazek
Obrazek

Maciek
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Wątpliwe ojcostwo

Post autor: Marynicz_Marcin »

Ewidentnie nieślubne dziecko. Bartłomiej był tylko stawiającym.
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
vonklinkoff

Sympatyk

Wątpliwe ojcostwo

Post autor: vonklinkoff »

Oczywiscie, ze nieslubne. Tylko czemu zamiast akuszerki, jak to zwyklo bywac, stawiajacym jest 28-letni Bartłomiej, ktory okazuje dziecko i wybiera imie dla niego. Nie spotkalem sie jeszcze z taka sytuacja.

Maciek
Maciej
danisha

Nieaktywny
Tytan

Post autor: danisha »

Wyraźnie jest napisane, że Bartłomiej jest oświadczającym i okazującym dziecko, a matka jest "bez męża".
Dana
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam, według mnie to akuszerki nie było, matka podała jakie dać dziecku imię Bartłomiejowi, bo sama nie była na chrzcie. A ojca bym szukał pod tym dachem gdzie matka dziecka ; Katarzyna pracowała za dziewkę, może ten Tomasz lat 50 i co to był za dom w którym ur. się Kazimierz - Dom Ubogich ? dla mnie nie czytelne ; pozdrawiam - Julian
Ewafra

Sympatyk
Podziękował: 1 time

Post autor: Ewafra »

Zdarzało się, że dzieci nieślubne nieśli do chrztu krewni matki, sąsiedzi. W jednej parafii natrafiłam na kilka metryk gdzie nieślubne dzieci okazuje księdzu mąż akuszerki. A czy ten Lis nie jest krewnym Katarzyny? Siostrzeńcem np.?
Wiktor_Witek

Sympatyk

Post autor: Wiktor_Witek »

Ja się zetknąłem z takim aktem, gdzie oświadczający faktycznie był ojcem nieślubnego dziecka (i właśnie dlatego dziecko zgłaszał i chrzcił).

Serdeczne pozdrowienia

Wiktor
jart

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: jart »

Tego nie da się stwierdzić na podstawie (tej) metryki. Ja spotkałem się z sytuacjami gdzie ojcem był: a) brat zgłaszającego b) syn zgłaszającego.
Można tak wymieniać jeszcze długo.
pozdrawiam
Artur

Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 10 times
Otrzymał podziękowania: 10 times

Post autor: kwroblewska »

Nie ma żadnych podstaw aby uznać Bartłomieja Lisa za ojca dziecka.
A ileż to było przypadków, że nie zgłaszała akuszerka a zgłaszał karczmarz bo właśnie w karczmie się urodziło albo dobrzy ludzie okazywali przed Plebanem dziecię porzucone.

Wg instrukcji dotyczącej zapisu metryk chrztu –
„Uważać będzie Pleban około Dzieci z nieprawego łoża urodzonych, ażeby Imię Oyca do Księgi Chrztu nie zapisywać… Imię Oyca zapisane być powinno gdy tenże sam się Oycem być dziecięcia oświadczy.”

___
Krystyna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”